Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νομοσχέδια γεμάτα συντήρηση

Αναφορικά με τα επιδόματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν θα κοπεί κανένα κοινωνικό επίδομα», ενώ για τη 13η σύνταξη, παρότι επανέλαβε ότι «ήταν ένα προεκλογικό επίδομα», είπε ότι το ποσόν θα εξακολουθήσει να χορηγείται και το 2020.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νομοσχέδια γεμάτα συντήρηση

  • A-
  • A+
Θέλοντας να προλάβει τις αντιδράσεις η κυβέρνηση επιδιώκει μέχρι τις 8 Αυγούστου να έχουν ψηφιστεί η κατάργηση του ασύλου, οι τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες που εμπίπτουν στη σκληρή ατζέντα του νόμου και της τάξης, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει τόσο επενδύσει, και οι διατάξεις για την παράκαμψη της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ.

Τον πρώτο σχεδιασμό της κυβέρνησης μετά τη λήψη της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή περιέγραψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αναφέρθηκε στα πρώτα νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν και τα οποία η κυβέρνηση θέλει να ψηφιστούν ώς τις 8 Αυγούστου.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτά θα περιλαμβάνονται βέβαια η κατάργηση του ασύλου και οι τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες που εμπίπτουν στη σκληρή ατζέντα του νόμου και της τάξης, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης επενδύει, τότε γίνεται αντιληπτό ότι ειδικά γι’ αυτά τα θέματα στόχος της βιασύνης είναι να προλάβει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις που αναμένονται εντονότερες μετά το καλοκαίρι.

Σήμερα Τετάρτη πρόκειται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» (επιλογή γενικών διευθυντών, σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ.ά.). Εκεί δεν θα περιλαμβάνονται τελικά, παρά τη σχετική προαναγγελία, η κατάργηση του ασύλου, οι τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες και οι ρυθμίσεις για την «κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ».

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Αυτά όλα θα έρθουν στη Βουλή τη Δευτέρα 29/7 στο τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει και την οργάνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις υπουργείων. Εν τω μεταξύ θα έχει προηγηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (Παρασκευή 26/7) το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τροποποιήσεις για τις 120 δόσεις (βλ. περισσότερα για τα νομοσχέδια στις διπλανές σελίδες).

Την ίδια ώρα ο κ. Πέτσας τελικά τοποθετήθηκε αναφορικά με το τι πρόκειται να γίνει για το αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη και τα κοινωνικά επιδόματα, για τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφύγει να απαντήσει κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «έχει δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο. Αυτό που θα γίνει, είναι να εισαχθεί στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μία νέα φορολογική κλίμακα, που θα ξεκινάει από το 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και θα συνεχίζει η κλίμακα πολύ χαμηλότερη από αυτή που είναι μέχρι και σήμερα».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του αφορολόγητου είχε αφήσει προ ημερών ανοιχτό με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αναφορικά με τα επιδόματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν θα κοπεί κανένα κοινωνικό επίδομα» και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε σε σχετική λίστα με τις προσεχείς ημερομηνίες κανονικής καταβολής επιδομάτων τον Ιούλιο, ενώ για τη 13η σύνταξη επανέλαβε ότι «ήταν ένα προεκλογικό επίδομα», λέγοντας ωστόσο ότι «δεσμευτήκαμε ότι το ποσόν αυτό θα εξακολουθήσει να χορηγείται και το 2020, ως ένας μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων».

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης λίγες μέρες πριν από τις εκλογές (Alpha) δεν είχε θελήσει να δεσμευτεί ότι θα δίνει τη 13η σύνταξη, συνδέοντας τη χορήγησή της με το να πιάσει η οικονομία τον υπερφιλόδοξο στόχο του διπλασιασμού της ανάπτυξης στο 4%, ενώ τελικά είχε δηλώσει ότι αν δεν πετύχει τον στόχο αυτό, «είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας συνολικά για την εφαρμογή του προγράμματος».

Η αξιοποίηση του Τατοΐου

Χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όπου συζητήθηκε η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι και η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου με την προοπτική ενοποίησής του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το μέγαρο Μαξίμου, στον σχεδιασμό αυτόν προβλέπεται η παραμονή της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πολυτεχνείο.

Οσον αφορά τα ταξίδια που προγραμματίζονται, στις 29-30 Ιουλίου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, ως είθισται στην Κύπρο, το οποίο διεξάγεται και σε μια περίοδο όπου συνεχίζεται η προκλητική στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Στις 29 Αυγούστου θα επισκεφτεί το Βερολίνο και στις 2-3 Σεπτεμβρίου αναμένεται επίσκεψη στην Ολλανδία. Παράλληλα προγραμματίζεται και επίσκεψη στο Παρίσι μετά τις 20 Αυγούστου.

Σήμερα στις 11.30 το πρωί το μέγαρο Μαξίμου θα επισκεφτούν 15 νέοι μαθητές, οι οποίοι θα έχουν συζήτηση με τον πρωθυπουργό με την ευκαιρία της 45ης επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας, ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στις 10.30 π.μ. για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε κάθε μορφής βία στα πανεπιστήμια»
Η Μαριέττα Γιαννάκου μιλά στην «Εφ.Συν.» για το θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και των αλλαγών στον «Κλεισθένη», καθώς και για το ζήτημα της συνταγματικότητας της διάταξης για την παύση της...
«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε κάθε μορφής βία στα πανεπιστήμια»
ΒΟΥΛΗ
Κοινοβουλευτικό σπριντ
Σε έναν μικρό κοινοβουλευτικό αγώνα ταχύτητας επιδίδεται από σήμερα η κυβέρνηση μέσω της Βουλής.
Κοινοβουλευτικό σπριντ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εχασε την μπάλα η κυβέρνηση
Σπασμωδική παρέμβαση με τροπολογία που καταργεί την ποινή του υποβιβασμού για την πολυϊδιοκτησία! ● Παραδειγματική διαγραφή Ζαγοράκη από την ομάδα της Ν.Δ. στο ευρωκοινοβούλιο.
Εχασε την μπάλα η κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια Νέα Δημοκρατία με «συνιστώσες»
Μέχρι τις εκλογές του 2015 και κατά το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μια από τις συνήθεις μομφές που στρέφονταν κατά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι στο εσωτερικό του κόμματος αυτού λειτουργούσαν οι...
Μια Νέα Δημοκρατία με «συνιστώσες»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο κ. Σαμαράς δείχνει και πάλι τα δόντια του
Κατά τη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Αντώνης Σαμαράς διαφοροποιήθηκε ρητά από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη στρατηγική της προσφυγής στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά, αφήνοντας αιχμές εναντίον του, έριξε...
Ο κ. Σαμαράς δείχνει και πάλι τα δόντια του
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια γυναίκα για το Προεδρικό Μέγαρο
Μια εξαιρετικά προσεκτική και έξυπνη τακτικά κίνηση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνοντας για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Μια γυναίκα για το Προεδρικό Μέγαρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας