Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τιμολόγια της ΔΕΗ με... αυξομειώσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τιμολόγια της ΔΕΗ με... αυξομειώσεις

  • A-
  • A+

Στην... Πυθία πρέπει να ανατρέξουν οι καταναλωτές, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Κωστή Χατζηδάκη ότι έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά, όπως υποστήριξε, δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς τους, αφού θα αντισταθμιστούν από τη μείωση του ΦΠΑ που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το πλεόνασμα των 200 εκατ. ευρώ που έχει ήδη εξασφαλιστεί μέσω της ήδη γνωστής μείωσης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στη Βουλή, ο νέος υπουργός ανακοίνωσε «τονωτική ένεση» στα οικονομικά της ΔΕΗ, που υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ και θα προέλθει κυρίως από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που είχαν «ξεχαστεί» το έτος 2011, καθώς και από τα περίφημα ΑΔΙ, το επιπλέον κόστος της επιχείρησης για να διατηρεί μονάδες σε κατάσταση ετοιμότητας, που είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά η έγκρισή τους καθυστερούσε από τις αρχές του χρόνου με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ενέργειας.

Υποσχέθηκε «μεγαλύτερη και ισχυρότερη» ΔΕΗ και επιβεβαίωσε την κατάργηση των ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών που ήταν υποχρεωμένη να κάνει η επιχείρηση από το 2016, μέσω των οποίων πουλούσε ρεύμα στους ιδιώτες ανταγωνιστές της σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπολόγισε ότι οι ζημιές ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές του. Προανήγγειλε στοχευμένη εθελούσια έξοδο για το προσωπικό, καθώς και μέτρα για την είσπραξη ανεξόφλητων λογαριασμών.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «μεγάλα ψάρια», σημειώνοντας ότι 60.000 καταναλωτές οφείλουν 800 εκατ. ευρώ, καθώς και άμεση εφαρμογή του προγράμματος τιτλοποίησης. «Είναι εθνικό καθήκον μας να σωθεί η ΔΕΗ», τόνισε ο νέος υπουργός, ο οποίος είπε ότι με τα δεδομένα της επιχείρησης δεν είναι δυνατόν να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής και δεν μπορούν να πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες.

Προανήγγειλε, πάντως, μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στον ΔΕΔΔΗΕ, για τον οποίο είπε ότι θα ιδιωτικοποιηθεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ μίλησε για αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών στον επιτυχημένο ΑΔΜΗΕ, στον οποίο το Δημόσιο διαθέτει σήμερα το 51%.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκίνησε την ομιλία του από το περιβάλλον και την πολεοδομία, δίνοντας εύσημα στην προηγούμενη κυβέρνηση για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Στην ουσία επικρότησε, χωρίς όμως να το αναγνωρίσει, όλες τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο.

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Οχι στο ξεπούλημα

Η πρώτη αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ ήρθε από τους εκπροσώπους των περίπου 17.000 εργαζομένων στη δημόσια επιχείρηση, οι οποίοι ζητούν νέα συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε ανακοίνωσή της, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ διαφωνεί απόλυτα με τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, με σκοπό τη μερική ιδιωτικοποίησή του, καθώς και με την πρόταση για αύξηση του μεριδίου των ιδιωτών στον ΑΔΜΗΕ, που έχει την ευθύνη για το σύστημα υψηλής τάσης.

«Η “διάσωση” της ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι το ξεπούλημα των “ασημικών” της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας», τονίζει η Ομοσπονδία, που εξηγεί ότι τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς αποτελούν μονοπωλιακή δραστηριότητα και έχουν εξασφαλισμένη κερδοφορία, γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. «Ο όμιλος της ΔΕΗ δεν μπορεί να σωθεί με την εκποίησή του στα ξένα και ντόπια συμφέροντα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ηλεκτροσόκ» στους καταναλωτές της ΔΕΗ από 1η Σεπτεμβρίου
Οι... συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τα μέτρα που εισηγείται η νέα διοίκηση της Επιχείρησης και θα τεθούν για επικύρωση στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, με...
«Ηλεκτροσόκ» στους καταναλωτές της ΔΕΗ από 1η Σεπτεμβρίου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ΔΕΗ και οι άλλες «αμαρτίες»
Ως αντιπολίτευση, η Ν.Δ. χαρακτήριζε τη ΔΕΗ «καυτή πατάτα», τώρα ο Κωστής Χατζηδάκης καλείται να βρει λύσεις σε συγκυριακά προβλήματα που δημιούργησαν εξωγενείς παράγοντες (αγορά δικαιωμάτων ρύπων κ.λπ.) σε...
Η ΔΕΗ και οι άλλες «αμαρτίες»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
EastMed με ρόδα κι αγκάθια
Ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσε το στίγμα των τεχνικών και οικονομικών δυσκολιών που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου ● Οι τελικές αποφάσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο αναμένεται να...
EastMed με ρόδα κι αγκάθια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειώσεις στο νυχτερινό ρεύμα για υψηλές καταναλώσεις
Ενα... δωράκι, αλλά μόνο για όσους έχουν υψηλή κατανάλωση νυχτερινού ρεύματος, κρύβει το άρθρο 15 του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ, που εκπόνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μειώσεις στο νυχτερινό ρεύμα για υψηλές καταναλώσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ευχολόγιο» Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ
Στις 24 Σεπτεμβρίου ο ορκωτός ελεγκτής αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ με τον Κωστή Χατζηδάκη να εκτιμά ότι θα είναι θετική, μετά τα… μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και η...
«Ευχολόγιο» Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Mε «ναι μεν, αλλά...» επιβεβαιώνει ο Χατζηδάκης την «Εφ.Συν.»
Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλο «Κρυφές αυξήσεις από τη ΔΕΗ» σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Mε «ναι μεν, αλλά...» επιβεβαιώνει ο Χατζηδάκης την «Εφ.Συν.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας