• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.2°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 16.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.5°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.3°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.3°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  91%

Αλλαγές στο μοντέλο αξιοποίησης που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση προανήγγειλε χτες σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα δύο «σπουδαία» των δηλώσεων Πλακιωτάκη

 • A-
 • A+
Ενα πάγιο αίτημα του εφοπλιστικού κόσμου, η είσοδος των ιδιωτών στη ναυτική εκπαίδευση, ικανοποιείται από τη νέα κυβέρνηση ● Πιθανή η αλλαγή του μοντέλου αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας για τα οποία επί ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλεγεί η μέθοδος των υπο-παραχωρήσεων δραστηριοτήτων.

Δύο είναι οι σημαντικές ειδήσεις που προκύπτουν από τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη που έκανε χθες στη Βουλή. Η είσοδος των ιδιωτών στη ναυτική εκπαίδευση, χρόνιο αίτημα της εφοπλιστικής κοινότητας, και η πιθανή αλλαγή του μοντέλου αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας για τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει να αξιοποιηθούν με τη μέθοδο των υπο-παραχωρήσεων δραστηριοτήτων.

Ο Γ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη βελτίωση και στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη ναυτική εκπαίδευση εισάγοντας νόμο-πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία της στο σύνολό της. Στην άμεση ενεργοποίηση και λειτουργία του ΚΕΣΕΝ (Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού) Νέας Μηχανιώνας στη Μακεδονία. Στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου της ναυτικής εκπαίδευσης τόσο σε επίπεδο εκπαιδευτών όσο και σε επίπεδο εκπαιδευομένων. Διευκρίνισε ότι στηρίζουν ουσιαστικά και επενδύουν με πράξεις στη βιωσιμότητα, στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση του πυλώνα της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, ωστόσο επισήμανε ότι παράλληλα στόχος τους είναι η εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ανάδειξη και του πυλώνα της Ιδιωτικής Ναυτικής Εκπαίδευσης, με γνώμονα πάντοτε την εξυπηρέτηση και το όφελος του Ελληνα ναυτικού και της ελληνικής ναυτιλίας.

Για τα 10 περιφερειακά λιμάνια ανέφερε ότι θα προχωρήσουν στην καλύτερη αξιοποίηση κάθε λιμανιού ξεχωριστά, μετά από αξιολόγηση και μελέτη βιωσιμότητας σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το νέο μοντέλο που η κυβέρνηση θα επιλέξει να αξιοποιήσει τα λιμάνια, και αν πρόκειται να ακολουθήσει αυτό των υπο-παραχωρήσεων που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη ξεκινήσει την αξιολόγηση των 10 λιμανιών και οι μελέτες βιωσιμότητας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κατά τα άλλα αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση και επίλυση προβλημάτων στο Μητρώο Πλοίων έτσι ώστε να καταστεί ένα «χρήσιμο εργαλείο της εθνικής πολιτικής για τον θαλάσσιο τουρισμό και όχι απλώς ένα εργαλείο υπερφορολόγησης χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως συνέβαινε ώς τώρα». Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι το ηλεκτρονικό μητρώο πλοίων δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί και το e-ναυλοσύμφωνο.

Εξήρε την προσφορά και το έργο του Λιμενικού Σώματος λέγοντας ότι αυτό δεν ανήκει στο υπουργείο Ναυτιλίας αλλά είναι το ίδιο το υπουργείο Ναυτιλίας, τοποθέτηση που προκάλεσε ωστόσο τη δυσφορία του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου, καθώς καμία αναφορά δεν έκανε σε αυτό.

Τέλος ο υπουργός μιλώντας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος ανέφερε ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., τα οποία ήταν πάνω από 200 εκατ. ευρώ, κινητοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ε.Ε. αλλά και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν υπάρχει στη γραπτή ομιλία που εστάλη στους ναυτιλιακούς συντάκτες, καθώς φαίνεται ότι ο υπουργός την πρόσθεσε την ώρα που μιλούσε στο βήμα της Βουλής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Υπόσχονται «παπάδες», εγγράφοντας στον προϋπολογισμό μόλις 50 εκατ. ευρώ
Απαντήσεις από τον Γιάννη Πλακιωτάκη ζήτησε από τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα «πολλά εκατομμύρια» που ανακοινώθηκαν.
Υπόσχονται «παπάδες», εγγράφοντας στον προϋπολογισμό μόλις 50 εκατ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνάντηση Πλακιωτάκη με τις διοικήσεις των περιφερειακών λιμανιών
Στο υπουργείο Ναυτιλίας βρέθηκαν χθες το πρωί οι διοικήσεις των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας για συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη.
Συνάντηση Πλακιωτάκη με τις διοικήσεις των περιφερειακών λιμανιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και με πώληση μετοχών η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών
Μέσα στο 2020 είναι ο στόχος της κυβέρνησης να γίνουν οι πρώτοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας και τα μοντέλα αξιοποίησης κατά περίπτωση θα είναι: υποπαραχώρηση, πλήρης...
Και με πώληση μετοχών η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αφαίμαξη» στα 10 περιφερειακά λιμάνια
Αβέβαιο φαντάζει το μέλλον των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας. Η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη έχει κάνει γνωστό ότι δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο των υπο-παραχωρήσεων...
«Αφαίμαξη» στα 10 περιφερειακά λιμάνια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εβαλε γραβάτα με άγκυρες και πήγε στη Δραπετσώνα
Γραβάτα με άγκυρες έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του, στο υπουργείο Ναυτιλίας στη Δραπετσώνα και τοποθέτησε τις κυβερνητικές προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας σε πέντε άξονες.
Εβαλε γραβάτα με άγκυρες και πήγε στη Δραπετσώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας