Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οριζόντιες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Κυρ. Μητσοτάκης, Π. Πικραμένος και Χρ. Σταϊκούρας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οριζόντιες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

  • A-
  • A+
Μεγάλοι κερδισμένοι οι έχοντες ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατ. ευρώ ● Με αύξηση αντικειμενικών αξιών από το 2020 σχεδιάζουν να πάρουν πίσω τις ελαφρύνσεις.

Σαν να μην υπήρχαν ποτέ συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΤτΕ για δημοσιονομικό «κενό» 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1,5% το 2020, η κυβέρνηση προχωρά από φέτος σε πρόσθετες μειώσεις άμεσων φόρων, δοκιμάζοντας τις αντοχές του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις, ανακοίνωσε μείωση ΕΝΦΙΑ για όλους, που σημαίνει ελάφρυνση όχι μόνο για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, αλλά και για τις πολύ μεγάλες.

Η ελάφρυνση για τους μικροϊδιοκτήτες φτάνει το 30%, ενώ για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, δηλαδή για 14.706 φορολογούμενους που είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών, η έκπτωση σε κύριο και συμπληρωματικό φόρο (επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 250.000 ευρώ) θα είναι 10%.

Κόστος 550 εκατ. ευρώ

Σε σχέση με πέρυσι, το όφελος θα ξεκινά από περίπου 35 ευρώ για όσους έχουν περιουσία έως 60.000 ευρώ και θα φτάνει τα 1.775 ευρώ κατά μέσο όρο(!) για ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο της στοχευμένης ελάφρυνσης των 265 εκατ. ευρώ που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας προτεραιότητα στους φορολογούμενους με τις μικρές περιουσίες.

Κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν ότι η επιλογή άμεσης μείωσης του ΕΝΦΙΑ έχει ξεκάθαρη αναπτυξιακή στόχευση και συνδυάζεται με άλλα μέτρα άμεσης εφαρμογής, όπως η αναστολή καταβολής ΦΠΑ στην οικοδομή και η αναστολή φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, που θα επακολουθήσουν το 2020.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και ρύθμιση προκειμένου η μετάβαση από το ένα κλιμάκιο έκπτωσης στο άλλο να γίνεται πιο ομαλά, δηλαδή να μη χάνει κάποιος φορολογούμενος μεγαλύτερη έκπτωση μόνο και μόνο επειδή η αξία της περιουσίας του είναι μεγαλύτερη από το όριο για λίγα ευρώ.

Η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες όμως θα εναρμονιστούν με τις εμπορικές από το 2020 και από εκεί η κυβέρνηση σκοπεύει να «μαζέψει» όσα χάνει φέτος ο προϋπολογισμός από τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Η εξίσωση αντικειμενικών-αγοραίων τιμών είναι μνημονιακή υποχρέωση που παραμένει σε εκκρεμότητα. Μετά τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ο λογαριασμός του φόρου το 2020 θα είναι βαρύτερος για όλους τους ιδιοκτήτες και έτσι τα φετινά χαμόγελα θα εκλείψουν.

Για τις προθεσμίες πληρωμής του φόρου δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν μέχρι τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου και η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα κλιμακώνεται ως εξής:

● Για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ θεσπίζεται μείωση 30%, με το όφελος να φτάνει τα 35 ευρώ. Από 118 ευρώ που ήταν ο βασικός φόρος για το 2018, μειώνεται φέτος στα 82 ευρώ.

● Για ακίνητη ιδιοκτησία από 60.000 έως 70.000 ευρώ θεσπίζεται μείωση 27%, που περιορίζει τον βασικό φόρο στα 247 ευρώ φέτος (μείωση κατά 93 ευρώ).

● Για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας από 70.000 έως 80.000 ευρώ, θεσπίζεται μείωση 25%, που οδηγεί σε ετήσια ελάφρυνση 99 ευρώ (από 385 ευρώ το 2018 στα 286 ευρώ φέτος).

● Για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας από 80.000 έως 1.000.000 ευρώ, μείωση 20%. Το όφελος για τους ιδιοκτήτες της κατηγορίας ξεπερνά τα 311 ευρώ.

● Οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ (14.706 συνολικά). Προβλέπεται μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10%, που σημαίνει ότι θα πληρώσουν 26 εκατ. λιγότερα (από 261 εκατ. το 2018., 235 φέτος) ή 1.775 ευρώ λιγότερο κατά μέσο όρο.

Οι 120 δόσεις

Στο ίδιο νομοσχέδιο με τον ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί και η ρύθμιση των 120 δόσεων που θα είναι αισθητά βελτιωμένη και θα προβλέπει τη μείωση της ελάχιστης δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ, μείωση του βασικού επιτοκίου από το 5% στο 3% και ένταξη χωρίς κριτήρια των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ (καταργείται το όριο του τζίρου).

Στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει τον Οκτώβριο θα περιληφθούν εκτός απροόπτου: η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, των μερισμάτων από το 10% στο 5% από τη φετινή χρήση, η αναστολή του φόρου υπεραξίας για άλλα τρία χρόνια, η αναστολή του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων για τρία έτη κ.ά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι υποσχέσεις φέρνουν γκρίνιες
Σύσκεψη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις δεσμεύσεις από την 3η αξιολόγηση που εκκρεμούν έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου, η πρώτη που θα πραγματοποιήσει το οικονομικό επιτελείο υπό...
Οι υποσχέσεις φέρνουν γκρίνιες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποσχέσεις και τονωτικές ενέσεις
Από την Κάσο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ των ακριτικών νησιών εντός του 2020, ενώ έστειλε μήνυμα υπεράσπισης των εθνικών δικαίων έναντι των προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν σε Αιγαίο και...
Υποσχέσεις και τονωτικές ενέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» από Ε.Ε. στην αναστολή ΦΠΑ για οικοδομές
Σήμερα η έκθεση της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση, με «πράσινο φως» για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ, αλλά και «καρφιά» από τις Βρυξέλλες για το αφορολόγητο.
«Φρένο» από Ε.Ε. στην αναστολή ΦΠΑ για οικοδομές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξήγγειλε αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, εξέφρασε «βεβαιότητα» για πρωτογενή
Δύο ήταν τα σημεία στα οποία εστίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο δείπνο που διοργάνωσε το περιοδικό Economist.
Εξήγγειλε αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, εξέφρασε «βεβαιότητα» για πρωτογενή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπερασπίζεται τον Μ. Σχοινά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Σε υπεράσπιση του Μαργαρίτη Σχοινά, με αφορμή τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο τίτλος του ως αντιπροέδρου της Κομισιόν «για την Προστασία του ευρωπΑϊκού Τρόπου Ζωής», έσπευσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο...
Υπερασπίζεται τον Μ. Σχοινά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανάπτυξη για όλους» με κέρδη για λίγους...
Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ως πρωθυπουργός, έχοντας όλο το πεδίο μπροστά του να ξεδιπλώσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, σε αυτή τη φάση,...
«Ανάπτυξη για όλους» με κέρδη για λίγους...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας