Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από τα συλλαλητήρια στην αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντίμιτροφ, λίγο πριν αρχίσει η δημόσια ομιλία τους στην 23η στρογγυλή τράπεζα που συνδιοργάνωσε ο Economist με την ελληνική κυβέρνηση στο Λαγονήσι

Εφ.Συν. / Νικόλας Ζηργάνος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τα συλλαλητήρια στην αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών

  • A-
  • A+

Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια και αυτό φάνηκε χθες περίτρανα στη συζήτηση με τίτλο «Το βαλκανικό τοπίο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών», στο πλαίσιο της 23ης στρογγυλής τράπεζας που συνδιοργάνωσε ο Economist με την ελληνική κυβέρνηση στο Λαγονήσι.

Οι συμμετέχοντες Ελληνες υπουργοί και πρώην υπουργοί, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Αποστολάκης, έδωσαν αυτό το στίγμα, με τους Νίκο Χριστοδουλίδη, υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκολα Ντίμιτροφ, υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, και Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, να επιδοκιμάζουν από το πάνελ, στο οποίο συμμετείχε και ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης.

Κι αν το θέμα της Τουρκίας και το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής διάστασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώνει τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η διολίσθηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στη θέση που διατύπωσαν χθες δύο υπουργοί της.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε μεν ότι η Νέα Δημοκρατία «πάλεψε εναντίον τόσο της συμφωνίας όσο και της επικύρωσής της από το ελληνικό Κοινοβούλιο, γιατί πιστεύουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εκπληρώνει και δεν καλύπτει όλες τις ελληνικές ανάγκες και προσδοκίες», ωστόσο συνέχισε εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «θα υπάρχει χώρος να συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να καταστήσουμε καρποφόρα αυτή τη συμφωνία και για τις δύο πλευρές στους επόμενους μήνες και χρόνια, μέσω της ενταξιακής διαδικασίας των βόρειων γειτόνων μας (σ.σ. το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» δεν ακούστηκε στο Λαγονήσι από κυβερνητικά χείλη, καθώς προτίμησαν τον προσδιορισμό «βόρειοι γείτονες») στην Ε.Ε., μια διαδικασία την οποία θα παρακολουθούμε από κοντά με τον πλέον προσεκτικό τρόπο και στην οποία θα συμμετέχουμε βοηθώντας με έναν τρόπο, καθώς πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική του συνόλου των βαλκανικών χωρών».

Απάντησε δε σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης για το ποια σημεία θα έπρεπε να αλλάξουν στη Συμφωνία των Πρεσπών με τη φράση: «Τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτό μας δίνει χώρο για να κάνουμε περισσότερα στον τομέα της οικονομίας» και έθεσε το ζήτημα της προστασίας των ελληνικών προϊόντων που φέρουν εμπορική ονομασία «Μακεδονική».

Τα προϊόντα

Φυσικά και η ελληνική κυβέρνηση και κάθε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαφυλάξει τα εθνικά μας συμφέροντα μέσα από την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και όποιου άλλου, όταν ανοίξουν τα κεφάλαια για διαπραγμάτευση. Και βεβαίως θα υπερασπιστούμε τα προϊόντα μας και τις ονομασίες τους. Αλλά εδώ διαφαίνεται και κάτι πέρα από αυτό. Μια αποδοχή της διεθνούς συμφωνίας από τη Ν.Δ. χωρίς αστερίσκους. Το μόνο που δεν έκαναν είναι να δώσουν συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τη δύσκολη δουλειά και πήρε όλο το πολιτικό κόστος.

Πάνε τα συλλαλητήρια, πάνε οι κραυγές (τις κατηγορίες για προδοσία δεν τις υιοθέτησε ποτέ η τότε αξιωματική αντιπολίτευση), πάνε οι δημόσιες τοποθετήσεις για μελλοντική επαναδιαπραγμάτευση, αυτά ξεχάστηκαν ήδη από τις παραμονές των ευρωεκλογών.

Και έχει σημασία που αυτή η θετική προσέγγιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τις όποιες επιφυλάξεις διατύπωσε, προήλθε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, ο οποίος, όταν ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης, αρθρογραφούσε στον «Φιλελεύθερο» «Γιατί θα πάω στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία».

Η στροφή της Ν.Δ. και της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα μόνο θετική είναι για τη χώρα και την περιοχή, αλλά δεν πρέπει και να ξεχνάμε -δεν ζούμε στη Χώρα των Λωτοφάγων- γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα, ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός και βεβαίως ο τότε υπουργός Εξωτερικών και αρχιτέκτων μαζί με τον Νίκολα Ντίμιτροφ της Συμφωνίας των Πρεσπών, Νίκος Κοτζιάς, «κρεμάστηκαν στα μανταλάκια» ως προδότες των εθνικών συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστική και η χθεσινή αντίδραση, μέσω tweet, του Νίκου Κοτζιά: «Χαίρομαι που άρχισε να αρέσει σε Ν.Δ. η συμφωνία Πρεσπών. Επειδή ομως με είπαν προδότη, δέχτηκα 1100 επιστολές+εκατοντάδες απειλητικά τηλεφωνήματα, σφαίρες και κάθε είδους πυρομαχικά, μέχρι και αντιαεροπορικά, σακούλες γεμάτο αίματα, ρωτώ μήπως, λέω μήπως, περισσεύει καμία συγγνώμη;»

Ακόμη πιο σαφής για τις Πρέσπες ήταν χθες ο νέος υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος -προς τιμήν του- ανέφερε: «Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα, τις γεωπολιτικές σταθερές στην περιοχή. Η άποψή μου είναι ότι για να είναι σταθερή αυτή η συμφωνία και να μην υπάρχουν ανατροπές και για να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Εάν αυτή (η Συμφωνία των Πρεσπών) εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και από τις δύο πλευρές, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Ομως αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα, να εφαρμοστεί η συμφωνία απαρέγκλιτα και από τις δύο πλευρές, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στις δηλώσεις των δύο υπουργών και με ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Επί μήνες, η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης επιδόθηκαν σε μια απίστευτη πατριδοκαπηλία, υποδαυλίζοντας τον εθνικισμό και την ακροδεξιά συνωμοσιολογία, για να αλιεύσουν ψήφους από τα ακροδεξιά. Εφτασαν στο σημείο να μιλούν ακόμα και για ανταλλαγή της μη περικοπής των συντάξεων με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μόλις δέκα μέρες μετά τις εκλογές, η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών δικαιώνεται απόλυτα. Τώρα οι υπουργοί της μιλούν για “επωφελείς τρόπους συνεργασίας και για τις δύο πλευρές” (Μ. Βαρβιτσιώτης) και για “ένα καλύτερο μέλλον και για τις δύο χώρες” (Ν. Παναγιωτόπουλος).

Δεν μπορούμε παρά να τους ευχηθούμε καλή επιστροφή στην πραγματικότητα και την πάγια εθνική γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αλλά και καλά ξεμπερδέματα με τους ακροδεξιούς και εθνικιστές που, με αφορμή τις Πρέσπες, ενσωμάτωσαν στο κόμμα τους».

Με τη φράση «είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στη γενέτειρα της δημοκρατίας» ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντίμιτροφ, ο οποίος ευχήθηκε στη νέα κυβέρνηση «επιτυχίες και θετικές στιγμές», σημειώνοντας ότι «όταν αναλαμβάνει μια κυβέρνηση, υπάρχει μια συνέχεια».

Ο κ. Ντίμιτροφ ανέφερε ότι ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησε στον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, για να τον συγχαρεί, σημείωσε ότι δεν βρέθηκαν στην Αθήνα, καθώς ο κ. Δένδιας αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και υποστήριξε ότι «όταν αρχίσουν οι συναντήσεις, η ενασχόληση με τα τρέχοντα προβλήματα, με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για να χτίσουμε την εμπιστοσύνη. Ομως, όταν είσαι υπουργός, εκπροσωπείς τη χώρα σου και αυτή είναι μια επικυρωμένη συμφωνία μεταξύ δύο κρατών και είναι πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου» και τόνισε ότι «πρέπει να χτίσουμε την αίσθηση, επίσης εδώ, στην Αθήνα, με τη νέα κυβέρνηση, ότι δεν είναι βάρος αλλά μια ευκαιρία. Και θα το κάνουμε».

Ο Νίκολα Ντίμιτροφ σημείωσε ακόμα ότι «ζούμε στιγμές ελπίδας και υπάρχουν ευκαιρίες για την Ελλάδα», συμπληρώνοντας πως «όταν συμβαίνουν καλά στην Ελλάδα, είναι καλό για μας και για όλη την περιοχή». «Θα πάρει κάποιον χρόνο για ορισμένους, και στη δική μου χώρα, να το συνειδητοποιήσουν, ωστόσο είναι καλό να έχεις φίλους». «Εχουμε σκαρφαλώσει στην κορυφή του λόφου. Πίσω μας υπήρχε χειμώνας και σκοτάδι. Τώρα υπάρχουν μπροστά μας φως και ευκαιρίες. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό από το να είμαστε σύμμαχοι και εταίροι», υπογράμμισε ο κ. Ντίμιτροφ καταλήγοντας:

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς ως χώρα εάν δεν έχουμε φιλικές σχέσεις με τους γείτονες». «Χάσαμε μια γενιά και ευκαιρίες για μας και την Ελλάδα. Ηταν πολύ δύσκολο, όμως αναπτύξαμε κλίμα εμπιστοσύνης και τώρα η καλή μας σχέση είναι πυλώνας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας έθεσε και το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του: «Θέλουμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι με την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Οκτώβριο. Δεν είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε σήμερα. Θα πάρει πολλά χρόνια. Αλλά θέλουμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι, για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, για να γίνει η χώρα μια ισχυρή, πραγματική, δυτική δημοκρατία, για να κρατήσουμε τους νέους στη χώρα μας».

Μήνυμα Ντίμιτροφ

Ο κ. Ντίμιτροφ επισήμανε ότι η Βόρεια Μακεδονία έλυσε δύσκολα προβλήματα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, έκανε -και θα κάνει- μεταρρυθμίσεις και αν η Ε.Ε. δεν το αναγνωρίσει αυτό με την έναρξη ενταξιακών διαδικασιών, τότε το μήνυμα που θα στέλνει θα είναι «μη σπαταλάτε πολιτικό κεφάλαιο για την επίλυση ανέγγιχτων προβλημάτων, μη σας απασχολούν οι μεταρρυθμίσεις, ίσως, δεν αξίζει».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό: «Δουλέψαμε σκληρά για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, η οποία είναι μια καλή βάση για να προχωρήσουμε στη φιλία και αν αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία με ανοιχτή καρδιά, θα φτάσουμε στη γαλήνη». Τις λέξεις «συμφωνία», «φιλία» και «γαλήνη» τις διατύπωσε στα ελληνικά.

«Υπάρχει συνέχεια στην εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα αγαπά την ειρήνη και σέβεται το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι σήμερα η φωνή της Ελλάδας είναι πιο δυνατή στη διεθνή σκηνή γιατί ακολουθήσαμε έναν τρόπο για ενίσχυση και ισχυροποίηση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε ότι πρέπει να ενισχυθεί γιατί είναι επωφελής και για τις δύο χώρες και δήλωσε σίγουρος «ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και από την παρούσα κυβέρνηση γιατί είναι εθνικός στόχος».

Την άποψη ότι «η Ελλάδα μετατράπηκε από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων» εξέφρασε με σαφήνεια ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συνεχάρη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για την προσήλωση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και έκανε λόγο για σύμπτωση συμφερόντων των δύο χωρών.

Ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η Ελλάδα σήμερα παίζει μεγάλο ρόλο στην περιοχή και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ για τη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρέσβης χαιρέτισε την προσπάθεια της Ελλάδας για εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία, «γιατί είμαστε όλοι σύμμαχοι», και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αντέξει ένα ατύχημα στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας η καλή σχέση με την Ελλάδα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το Μακεδονικό στοιχειώνει τη Ν.Δ.
Η υποκριτική της στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών επιστρέφει ως μπούμερανγκ στην Πειραιώς, καθώς νεοδημοκρατικοί κύκλοι της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη και Παναγιωτόπουλου με...
Το Μακεδονικό στοιχειώνει τη Ν.Δ.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
Η διγλωσσία του Μίτσκοφσκι και του κόμματός του θυμίζει εκείνην της Πειραιώς. Διακηρύττουν προεκλογικά ότι θα αλλάξουν την «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών, έτοιμοι να στραφούν μετεκλογικά στη λογική του...
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απλός παρατηρητής η Αθήνα
Απέναντι στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη, σαν να εύχεται να επικρατήσουν οι εθνικιστές στα Σκόπια για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την προεκλογική ρητορική της...
Απλός παρατηρητής η Αθήνα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φίλης για δάνεια Ν.Δ.: «Ούτε σε 80 χρόνια δεν θα τα ξεπληρώσει»
Επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τον ισχυρισμό του ότι ο πρωθυπουργός αντήλλαξε το Μακεδονικό με τη μη μείωση των συντάξεων εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ενώ παράλληλα...
Φίλης για δάνεια Ν.Δ.: «Ούτε σε 80 χρόνια δεν θα τα ξεπληρώσει»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ριζική και ξεκάθαρη η αλλαγή ρητορικής της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.
Ριζική και ξεκάθαρη η αλλαγή ρητορικής της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας