• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.6°C
  3 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 14.4°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.7°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.6°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.3°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  70%

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο περιλάμβανε, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το προσφυγικό, επισκόπηση των ευρωπαϊκών θεμάτων και ενημέρωση από πλευράς του επιτρόπου για ζητήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει και της σημερινής διαδικασίας εκλογής προέδρου της Κομισιόν.

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα ατζέντα διαχείρισης του προσφυγικού

 • A-
 • A+

Νέες προτεραιότητες στη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, εμπλουτίζοντας τις προτεραιότητες που είχε γνωστοποιήσει μέσω των φακέλων που μοιράστηκαν στους υπουργούς, μόλις την περασμένη Τετάρτη, και παραμερίζοντας άλλες, σε μια εμφανή πρώτη απόπειρα προσγείωσης στους περιορισμούς της πραγματικότητας και στις υποχρεώσεις του διεθνούς δικαίου, αλλά και σε μια προφανή προσπάθεια να διασκεδαστεί ο αντίκτυπος από την καινοφανή στα ευρωπαϊκά πράγματα υπαγωγή του χαρτοφυλακίου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η νέα ατζέντα -επισήμως η κυβέρνηση κάνει λόγο για ιεράρχηση των προτεραιοτήτων- αποφασίστηκε σε σύσκεψη χθες το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με συμμετοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον οποίο είχε νωρίτερα κατ’ ιδίαν συνάντηση για μισή ώρα ο πρωθυπουργός, του υπερυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου και του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Στην πρώτη θέση των έξι προτεραιοτήτων βρίσκεται η «άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών».

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης δεν περιλαμβανόταν στις προτεραιότητες των μπλε φακέλων που παραδόθηκαν στους υπουργούς, οι οποίες επικεντρώνονταν σε σκληρά, ανεδαφικά και εκτός νόμου μέτρα καταστολής, όπως τα κλειστά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, μέσα στα οποία σχεδιαζόταν η ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου σε έξι εβδομάδες.

Παρόμοιες συγκεκριμένες αναφορές σε κατασταλτικά μέτρα έχουν εκλείψει από τη νέα ατζέντα, η οποία γίνεται γενικόλογη και μεταθέτει το ζήτημα της επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου για το τέλος του έτους, μιλώντας μόνο για «αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019– του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του».

Επαναλαμβάνεται βέβαια η πάγια αναφορά της Ν.Δ. στην «ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων», που ισοδυναμεί με επιχειρήσεις αναχαίτισης και αποτροπής προσφύγων, αν όχι, στην πράξη, με παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης.

Η κυβέρνηση μιλά για νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, όπως έχει μετονομαστεί η FRONTEX, υπό ελληνική διοίκηση. Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν επίσης την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την ασφάλεια, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Αναφέρεται επίσης στην «πιστή εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών». Η γενικόλογη διατύπωση υπονοεί ασφαλώς την απέλαση στην Τουρκία όσων απορρίπτονται από τη διαδικασία ασύλου, κάτι που αποτελεί κομβικό σημείο του προγράμματος της Ν.Δ. Υπονοεί όμως και την άμεση μετακίνηση στην ενδοχώρα όσων προσφύγων εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων, οι οποίοι εξαιρούνται ρητά από την απέλαση στην Τουρκία.

Αλλωστε, ο κύριος Χρυσοχοΐδης, στην επίσκεψή του στη Μόρια το Σάββατο, όπου αναπάντεχα δήλωσε θετικά εντυπωσιασμένος από τη διαχείριση των ελληνικών Αρχών, σημείωσε ότι ζουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης 3.000 πρόσφυγες έτοιμοι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Αυτό σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να δημιουργηθεί ή να εκκενωθεί αντίστοιχος αριθμός θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, συνεχής πονοκέφαλος της διαχείρισης του προσφυγικού μέχρι σήμερα, για τον οποίο δεν φαίνεται να έχει σχεδιάσει μέτρα αντιμετώπισης η νέα κυβέρνηση.

Λείπουν, επιπλέον, από τις προτεραιότητες τα προγράμματα ένταξης των προσφύγων και μεταναστών, αυτά που ήδη τρέχουν και άλλα που θα χρειαστεί να δημιουργηθούν ώστε να μην απειληθούν η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή στο μέλλον.

Λείπει επίσης μια σαφής αναφορά στο πάγιο αίτημα της Ελλάδας προς την Ε.Ε., που αποτελούσε και προεκλογική θέση της Ν.Δ., για ένα κοινό σύστημα ασύλου που θα επιμερίζει αναλογικά μεταξύ των κρατών - μελών τις διαδικασίες υποδοχής και ασύλου των νεοεισερχόμενων προσφύγων και δεν θα αφήνει το βάρος μόνο στα κράτη πρώτης υποδοχής.

Αίσθηση προκαλεί, τέλος, ότι στις προτεραιότητες γίνεται αναφορά στην «ολοκλήρωση των εργασιών του ΚΥΤ στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες». Πρόκειται ασφαλώς για τις εργασίες ολοκλήρωσης του νέου ΚΥΤ έξω από το Βαθύ, με ταυτόχρονο κλείσιμο του υπάρχοντος, μέτρο που ξεκίνησε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας, συναντώντας ακραίες αντιδράσεις στο νησί, στις οποίες πρωτοστατούσαν στελέχη της Ν.Δ. και ακροδεξιά στοιχεία.

«Ζητάμε περισσότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη. Και εμείς βέβαια θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Θα καταθέσω άλλωστε, ήδη έχω επεξεργαστεί, ένα βασικό σχέδιο στρατηγικής, το οποίο βεβαίως θα ολοκληρωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος προσερχόμενος στη σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αναφέρθηκε στον διπλό άξονα του σεβασμού των δικαιωμάτων και της προστασίας των πολιτών και της ασφάλειας.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο περιλάμβανε, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το προσφυγικό, επισκόπηση των ευρωπαϊκών θεμάτων και ενημέρωση από πλευράς του επιτρόπου για ζητήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν όψει και της σημερινής διαδικασίας εκλογής προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η διαχείριση στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική και ακόμα πιο κοντά σε αυτό που όλες οι χώρες έχουν πλέον αποφασίσει. Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας είναι εδώ και κοντά της βεβαίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωσε ο κύριος Αβραμόπουλος, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου με αναλογική κατανομή των νεοεισερχόμενων προσφύγων, κάτι που θα προσέφερε ουσιαστική αλληλεγγύη στην Ελλάδα και θα οδηγούσε σε άρση του αδιεξόδου της διαχείρισης του προσφυγικού.

«Μπορεί να είμαι Ευρωπαίος επίτροπος, αλλά πάντοτε η καρδιά και ο νους μου είναι στην πατρίδα μου», είπε τέλος, με το βλέμμα στραμμένο στην ολοκλήρωση της θητείας του και την επιστροφή του στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το βαρύ χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού ως «ζήτημα ασφάλειας»
Ιδιαίτερα προβληματική και ενδεικτική των προθέσεων της νέας κυβέρνησης είναι η απόφαση να ενταχθεί το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής όχι στο υπ. Εσωτερικών, όπως σε όλη την Ευρώπη, αλλά στο υπ....
Το βαρύ χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού ως «ζήτημα ασφάλειας»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συζήτηση για ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης
Σαφή διαφοροποίηση με τη γραμμή των χωρών του Βίζεγκραντ και στροφή προς τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό Νότο από τον Γ. Κουμουτσάκο σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.
Συζήτηση για ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργιο παραπληροφόρησης για το... Μεταναστευτικό
Εκστρατεία ευθείας παραπληροφόρησης διεξάγουν κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. παραποιώντας τα στοιχεία για να τεκμηριώσουν τις αυταρχικές πολιτικές εναντίον των προσφύγων.
Οργιο παραπληροφόρησης για το... Μεταναστευτικό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρακτικές Σαλβίνι για να αποτρέψουν την είσοδο
Η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει τις πολιτικές γενικευμένης κράτησής τους, που συγκρούονται μετωπικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή κατατρεγμένων ανθρώπων.
Πρακτικές Σαλβίνι για να αποτρέψουν την είσοδο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο άνθρωπος χωρίς αρμοδιότητες
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει απολύτως καμία αποφασιστική αρμοδιότητα, εκτός από τη δυνατότητα να διορίζει τους υπαλλήλους του πολιτικού του γραφείου.
Ο άνθρωπος χωρίς αρμοδιότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας