Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι μπλεγμένες γραμμές του 112
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι μπλεγμένες γραμμές του 112

  • A-
  • A+
Απαντήσεις από τον Γ. Ταφύλλη και την Ολγα Γεροβασίλη στη βιαστική κριτική του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πέτσα για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης. Πώς έχει εξελιχθεί η προμήθεια του συστήματος από το 2006 μέχρι σήμερα.

«Πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε κάποια στιγμή τα πράγματα σοβαρά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος όταν λέμε κάτι για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης ή εκμετάλλευσης ή τα βάζουμε σε λάθος βάση και κάποιοι άνθρωποι υποστηρίζουν πράγματα που δεν ισχύουν, αυτό θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον το οποίο ενδεχόμενα μπορεί να οδηγήσει και σε νομικές πλάνες.

Να κατηγορηθεί δηλαδή ένας γ.γ. γιατί δεν χρησιμοποίησε το 112, ενώ δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να το χρησιμοποιήσει. Δεν είναι πανάκεια το 112, δεν σημαίνει ότι εάν το είχαμε είναι φάρμακο για κάθε νόσο. Θέλει λοιπόν πολύ μεγάλη προσοχή στο τι λέμε και πώς το λέμε».

Πρόκειται για την απάντηση που έδωσε στην «Εφ.Συν.» ο έως και χθες το πρωί γ.γ. της Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο οποίος, με ευκολία και με αφορμή την τραγωδία στη Χαλκιδική με τους επτά νεκρούς, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε:

«Σας ενημερώνουμε ότι, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν λειτουργεί η άμεση ενημέρωση των πολιτών για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ο γνωστός αριθμός 112 που λειτουργεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η ενεργοποίηση αυτού του αριθμού είναι άμεση προτεραιότητα, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο πρωθυπουργός. […] Θα ανατεθεί στον νέο γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η άμεση καθολική ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112».

Δήλωση με την οποία επιχείρησε να εκθέσει την προηγούμενη κυβέρνηση, αφού άφηνε να εννοηθεί ότι εκείνη ευθυνόταν για τη μη χρήση του αριθμού έκτακτης ανάγκης για την οποία είχε γίνει λόγος μετά την τραγωδία στο Μάτι. Τραγωδία που είχε πυροδοτήσει την αλλαγή της ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, την οποία ανέλαβε ο απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος, εκτός από τη σύνταξη του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας, «έτρεξε» και τις διαδικασίες για την ταχύτερη ολοκλήρωση της λειτουργίας του 112.

Προχθές μάλιστα τη νύχτα και μέχρι το χθεσινό ξημέρωμα, παρ’ όλο που είχε υποβάλει την παραίτησή του, ο Γιάννης Ταφύλλης βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων, θεωρώντας καθήκον του να μείνει στη θέση του μέχρι να αναλάβει ο διάδοχός του Νίκος Χαρδαλιάς.

Με αφορμή εξάλλου τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα τοποθετήθηκε και η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, η οποία μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Δεν ήταν ενημερωμένος ο κ. Πέτσας, δεν πρόλαβε να ενημερωθεί. Το 112 είναι μια ιστορία που ξεκινά από την εποχή Σαμαρά με έναν πολύ κακό σχεδιασμό και μια προβληματική σύμβαση. Την έχουμε ξανασχεδιάσει. Η δοκιμαστική λειτουργία έχει ολοκληρωθεί. Τα δύο κέντρα και στην Κατεχάκη και στο Χαλάνδρι είναι πλήρως στελεχωμένα και αύριο είναι προγραμματισμένη μια μεγάλη δοκιμή».

Πράγματι, όπως ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ανώτεροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής στο περιθώριο της ενημέρωσης για τις δράσεις της στις περιοχές της Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και την Ηπειρο που επλήγησαν από την κακοκαιρία, σήμερα για πρώτη φορά θα χειριστούν το κέντρο του 112 οι πυροσβέστες (ώς τώρα το χειριζόταν προσωπικό του ΟΤΕ) και θα γίνει δοκιμή στο σύστημα αυτόματου γεωεντοπισμού του κινητού του καλούντος που ως πρόσφατα δεν γινόταν και χρειαζόταν για να εντοπιστεί η θέση του κινητού να περάσουν 260 δευτερόλεπτα (τουλάχιστον 4 λεπτά)!

Οσο, δε, για το σύστημα που θα στέλνει μηνύματα στα κινητά ή στα σταθερά τηλέφωνα των χρηστών που βρίσκονται σε μια περιοχή, αυτή, σύμφωνα με τη νέα –και βελτιωμένη σύμβαση που υπογράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2018–, θα αργήσει να γίνει, αφού προβλέπεται να διαρκέσουν οι εργασίες και οι δοκιμές για ακόμη τρεις μήνες.

Ολα αυτά για ένα έργο για το οποίο η χώρα έδειξε ενδιαφέρον το 2006, υποβάλλοντας αίτηση στην Ε.Ε. για χρηματοδότηση, το οποίο εγκρίθηκε το 2012, στις 6 Ιουνίου 2014 υπεγράφη σύμβαση έναρξης του έργου μεταξύ της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του ΟΤΕ Α.Ε. ως αναδόχου, έληξε το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο οποίο είχε υπολογιστεί να γίνει, τέθηκε σε αναστολή τον Φεβρουάριο του 2016 και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» (2014-2020).

Ακολούθως μπλόκαρε, όταν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να προβάλλουν κωλύματα, ζητώντας περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας, καθώς από τον αρχικό σχεδιασμό του έργου δεν είχε προβλεφθεί η παροχή υπηρεσίας κυψέλης (με την οποία γίνεται η αποστολή μηνυμάτων) εκ μέρους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ούτε η δυνατότητα γεωεντοπισμού, δηλαδή η αυτόματη απεικόνιση με ακρίβεια της θέσης του καλούντος σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS).

Ξεμπλόκαρε όταν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προωθήθηκε νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 48, Ν. 4487/2017), που προβλέπει τη χωρίς χρέωση παράδοση των μηνυμάτων στους πολίτες, οπότε υπεγράφη η τροποποιημένη Σύμβαση και ταυτόχρονα έγινε άρση αναστολής του έργου τον περσινό Φεβρουάριο.

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική

Σήμερα το μεσημέρι, καιρού επιτρέποντος, θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση στην περιοχή, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Μάνο Μανουσάκη, που βρίσκεται από χθες το πρωί στη Χαλκιδική.

Στις 7 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μ. Μανουσάκη ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση του δικτύου και την κινητοποίηση του Διαχειριστή, που ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ώστε να συγκεντρωθούν από όλη τη χώρα (Ν. Ελλάδα, Αττική, Β. Ελλάδα) ο απαραίτητος για την αποκατάσταση των ζημιών του δικτύου εξοπλισμός, καλαθοφόρα οχήματα, καθώς και γεννήτριες στην πληγείσα περιοχή, ώστε να ηλεκτροδοτηθούν κρίσιμες υποδομές που υπέδειξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τα εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της περιοχής προκλήθηκαν λόγω της πτώσης δύο ιστών υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτιδαίας και της βλάβης στη Γραμμή Μεταφοράς Ρεύματος Υψηλής Τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας (150 κιλοβόλτ).

Αποτέλεσμα ήταν η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε 60.000 από τις 150.000 συνδέσεις της περιοχής, που σταδιακά αποκαθίστανται χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν εργαζόμενοι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ, αλλά και υπεργολάβοι από όλη τη χώρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξενάγηση Μητσοτάκη στο στρατηγείο της Πολιτική Προστασίας
Την αναγκαιότητα να βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία σε έναν χώρο, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο κτίριο όπου στεγάζεται.
Ξενάγηση Μητσοτάκη στο στρατηγείο της Πολιτική Προστασίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Την έκανε διά της αναβαθμίσεως»
Ως επισημοποίηση του μπάχαλου που επικρατεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ακόμη μία κίνηση εντυπωσιασμού από την κυβέρνηση χωρίς ουσία, κρίνουν την επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά ως υφυπουργού...
«Την έκανε διά της αναβαθμίσεως»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι... μετασεισμοί από την παραίτηση Ανδρικόπουλου
Σαν να μην έφτανε το αρνητικό κλίμα από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του τέως αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδη Ανδρικόπουλου, χθες υπέβαλε την παραίτησή του και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης.
Οι... μετασεισμοί από την παραίτηση Ανδρικόπουλου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρέλαβε 20 οχήματα κι ευχαρίστησε (πάλι) τον ιδιωτικό τομέα
Ευκαιρία για να αναδείξει τη γόνιμη, κατά την άποψή του, σύμπλευση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων, βρήκε ο Κ. Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης-παραλαβής 20 πυροσβεστικών...
Παρέλαβε 20 οχήματα κι ευχαρίστησε (πάλι) τον ιδιωτικό τομέα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα «μετέωρα» drones του Αλκιβιάδη Στεφανή
Απόστρατος πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού, υποψήφιος σε δήμο των βορείων προαστίων και φίλα προσκείμενος στη Νέα Δημοκρατία, είναι ο διευθύνων...
Τα «μετέωρα» drones του Αλκιβιάδη Στεφανή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ταξί του Στεφανή
Αλλος ένας κυβερνητικός «πονοκέφαλος» εξαιτίας του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος χρησιμοποίησε το ελικόπτερο που χρησιμοποιείται για αεροδιακομιδή ασθενών για να κάνει περιοδεία στα νησιά
Το ταξί του Στεφανή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας