Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ετοιμάζουν Αμυγδαλέζες παντού
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ετοιμάζουν Αμυγδαλέζες παντού

  • A-
  • A+

Επιχειρήσεις αναχαίτισης και αποτροπής προσφύγων και μεταναστών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, κλειστά κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματός τους, επιτάχυνση, συρρίκνωση στην πραγματικότητα της διαδικασίας ασύλου σε όλους τους βαθμούς μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες, στόχος που μοιάζει τελείως ανεφάρμοστος με τον σημερινό αριθμό αιτημάτων ασύλου και που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για αποφάσεις φασόν, ευτελισμό της διαδικασίας και κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων όσων ζητούν άσυλο.

Οι φάκελοι με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου που παρέδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν περιείχαν για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό τίποτα το καινούργιο σε σχέση με τη ζοφερή προεκλογική ρητορική της Ν.Δ., τίποτα το πρωτότυπο σε σχέση με την πιο σκληρή αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική ατζέντα ευρωπαϊκών κρατών όπως η Ιταλία και οι χώρες του Βίζεγκραντ και καμία γείωση στην πραγματικότητα του προσφυγικού και μεταναστευτικού.

Είναι φανερό ότι η Ν.Δ. δεν εκμεταλλεύτηκε την προεκλογική περίοδο για να ενημερωθεί ουσιαστικά για όλες τις διαστάσεις της διαχείρισης του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, ώστε να προτείνει μια δική της πολιτική, συντηρητική έστω, αλλά που πατά σε μια πραγματικότητα που θέτει ανυπέρβλητους περιορισμούς και χρειάζεται επείγουσες λύσεις.

Οι προτεραιότητες του Μαξίμου στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο φανερώνουν ότι η Ν.Δ. δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε την ενημέρωση που έκανε την Τρίτη ο πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας στον υπερυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο για τα προγράμματα που τρέχουν ήδη και που χρειάζεται σκληρή δουλειά για να συνεχίσουν να εφαρμόζονται σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των αναγνωρισμένων προσφύγων σε δομές ένταξης, τη μεταφορά ευάλωτων προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, την εύρεση νέων θέσεων φιλοξενίας, αλλά και τα προγράμματα ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των αιτημάτων για άδειες διαμονής.

Ηδη με επιστολή της στον κύριο Μητσοτάκη, η οργάνωση Human Rights Watch επισημαίνει ότι μόνος τρόπος για την αύξηση και επιτάχυνση των απελάσεων στην Τουρκία είναι μέσω της παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προβληματισμό εκφράζει και η οργάνωση Generation 2.0, που επισημαίνει προβληματισμό για τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις της κυβέρνησης και ευελπιστεί σε μια «πολιτική ένταξης που θα αντιμετωπίζει τους πολίτες τρίτων χωρών όχι ως αντικείμενα καταστολής, αλλά ως ισότιμους πολίτες με κατοχυρωμένα δικαιώματα τα οποία χρήζουν διαφύλαξης και επέκτασης».

Με βάση τον φάκελο του Μαξίμου με τις προτεραιότητες, αλλά και με βάση την αμφιλεγόμενη υπαγωγή του χαρτοφυλακίου της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μοιάζουν φτηνό, φανταχτερό περιτύλιγμα τα ευαίσθητα λόγια, οι πραγματιστικές αναλύσεις για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας που την υποχρεώνει να δεχτεί ροή προσφύγων και μεταναστών και οι διακηρύξεις για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων του κυρίου Χρυσοχοΐδη και του κυρίου Κουμουτσάκου στην τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου την Τρίτη.

Πάντως χθες, λίγες ώρες αφού παρέδωσε ο κύριος Μητσοτάκης τον φάκελο με τις προτεραιότητες στους υπουργούς του, στην απογευματινή σύσκεψή του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χάος στις υποδομές και στο πρώην υπουργείο και τέθηκε άμεσος στόχος η καταγραφή των δεδομένων και η αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας.

Σε σχέση με τις μέχρι σήμερα ζοφερές γενικολογίες της κυβέρνησης, ακούγεται εξαιρετική ιδέα, καθόλου αυτονόητη όπως θα περίμενε κανείς, ο στόχος να καταγραφούν αμέσως όλα τα δεδομένα.

Ελπίζει κανείς ότι θα ακολουθήσει και η ιδέα να σχεδιαστούν πολιτικές βάσει αυτών των δεδομένων, αφήνοντας στη λήθη τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς επί χάρτου, που μαρτυρούν επικοινωνιακές και εκλογικές σκοπιμότητες παρά οτιδήποτε άλλο.

Ελπίζει επίσης κανείς ότι σύντομα θα συνειδητοποιήσει το κυβερνητικό επιτελείο ότι, για να γίνει αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας, θα πρέπει να έχουν ήδη βρεθεί λύσεις πραγματικές για τη διαβίωση των ανθρώπων, κάτι που απαιτεί χρόνο, προγραμματισμό και συνεννόηση, επίπονη ίσως, με φορείς, διεθνείς οργανισμούς, οργανώσεις, αυτοδιοίκηση και άλλα κράτη.

Σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του κ. Κουμουτσάκου με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και της αρμόδιας διεύθυνσης Γ4 του υπουργείου Εξωτερικών, ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Ελσίνκι στις 18 και 19 Ιουλίου, στο οποίο, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός, θα προσέλθει με συνταγμένες προτάσεις η Ελλάδα.

Προτεραιότητα η καταστολή

Ολική επαναφορά των μηχανισμών καταστολής, ιδίως αυτών που είχαν διακριθεί στο παρελθόν για τυφλά χτυπήματα σε διαδηλωτές, δημοσιογράφους και θαμώνες των Εξαρχείων, ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Επιχειρεί έτσι να δώσει την εντύπωση ότι υλοποιεί άμεσα τη λεγόμενη ατζέντα της ασφάλειας, που έρχεται σαν απάντηση στην υποτιθέμενη ανασφάλεια που καλλιεργήθηκε συστηματικά στον δημόσιο λόγο από τη Ν.Δ. και τα φιλικά της μέσα το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη χθεσινή απογευματινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι πλήρως εξοπλισμένη και έτοιμη να βγει στους δρόμους για να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα και να πατάξει τις συμμορίες.

Στον φάκελο με τις προτεραιότητες που έδωσε στους υπουργούς ο πρωθυπουργός εν είδει οδικού χάρτη, που όμως απλώς επαναλαμβάνει τις γενικόλογες προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ., προβλέπεται η επανενεργοποίηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, η ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών που θα τεθούν στη διάθεση των ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ.

Προβλέπεται επίσης ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς, αποδέσμευση των σωμάτων ασφαλείας από περιττό διοικητικό έργο, άμεση προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων για όλους τους αστυνομικούς και προμήθεια μέσα σε έναν χρόνο καινούργιων περιπολικών και μοτοσικλετών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Μεταναστευτική Πολιτική του Βίτσα
Ελαφρά μετατόπιση στην επικοινωνιακή τακτική του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αν όχι στη στάση του στα σημαντικά ζητήματα που ανοίγονται στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, προδίδουν ορισμένες...
Η Μεταναστευτική Πολιτική του Βίτσα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο άνθρωπος χωρίς αρμοδιότητες
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει απολύτως καμία αποφασιστική αρμοδιότητα, εκτός από τη δυνατότητα να διορίζει τους υπαλλήλους του πολιτικού του γραφείου.
Ο άνθρωπος χωρίς αρμοδιότητες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική απ’ τον Γ. Κουμουτσάκο
Επιστροφές μεταναστών και νέα αυστηρότερη πολιτική ασύλου, με ταχύτερες διαδικασίες, προανήγγειλε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.
Νέα σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική απ’ τον Γ. Κουμουτσάκο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα ατζέντα διαχείρισης του προσφυγικού
Νέες προτεραιότητες στη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εμπλουτίζοντας τις προτεραιότητες που είχε γνωστοποιήσει μέσω των φακέλων που μοιράστηκαν στους υπουργούς,...
Νέα ατζέντα διαχείρισης του προσφυγικού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το βαρύ χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού ως «ζήτημα ασφάλειας»
Ιδιαίτερα προβληματική και ενδεικτική των προθέσεων της νέας κυβέρνησης είναι η απόφαση να ενταχθεί το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής όχι στο υπ. Εσωτερικών, όπως σε όλη την Ευρώπη, αλλά στο υπ....
Το βαρύ χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού ως «ζήτημα ασφάλειας»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τρεις μηνύσεις προσφύγων για βίαιες επαναπροωθήσεις
Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκονται συγκεκριμένα στοιχεία και επώνυμες καταγγελίες Τούρκων προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία από την περιοχή του Εβρου το τελευταίο διάστημα.
Τρεις μηνύσεις προσφύγων για βίαιες επαναπροωθήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας