Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκιώδης κυβέρνηση Μαξίμου
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκιώδης κυβέρνηση Μαξίμου

  • A-
  • A+

Το νέο διογκωμένο και υπερσυγκεντρωτικό Μαξίμου παρουσιάστηκε χθες κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η νέα δομή που δημιουργείται θα αποκαλείται Προεδρία της Κυβέρνησης και θα αναλάβει να συντονίζει και να επιβλέπει το κυβερνητικό έργο αναφορικά με τους στόχους, τα χρονοδιαγράμματα και την αξιολόγηση της κυβέρνησης, μέσα από έναν μηχανισμό που γεννά ερωτήματα για την ευελιξία του.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, που παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, δημιουργούνται στο Μαξίμου τρεις γενικές γραμματείες υπό τον υφυπουργό Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Ακη Σκέρτσο, για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου.

Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο συντονισμός των υπουργείων ομαδοποιείται ανάλογα με το αντικείμενό τους κι έτσι η πρώτη γραμματεία Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών αναλαμβάνει τα υπουργεία Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικρατείας επί θεσμικών θεμάτων, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εθνικής Αµυνας, Παιδείας και Υγείας.

Η δεύτερη γραμματεία αφορά τα νομικά και κοινοβουλευτικά θέματα και η τρίτη γραμματεία Συντονισμού Οικονοµικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών αναλαμβάνει τα υπουργεία Οικονοµικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, Ναυτιλίας, Τουρισµού, Πολιτισμού, Υποδομών και Περιβάλλοντος, ενώ για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου θα υπάρχει και το πληροφοριακό σύστημα «ΜΑΖΙ», το οποίο ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ως «μια μέθοδο που θα παρακολουθεί οριζόντια τις δράσεις των υπουργείων και της κυβέρνησης συνολικά». Το πόσο ευέλικτο θα είναι αυτό το σχήμα μένει να αποδειχτεί στην πράξη.

Φάκελοι εξαμήνου

Παράλληλα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δόθηκαν σε κάθε υπουργό και οι περίφημοι φάκελοι με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης τους και τους στόχους που θα πρέπει να πετύχουν, αλλά επί της ουσίας, σύμφωνα με τα βασικά σημεία τα οποία διέρρευσαν, δεν περιείχαν παρά τις ήδη γνωστές εξαγγελίες της Ν.Δ. ανά τομέα (βλ. στις διπλανές σελίδες).

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας τοποθέτησής του, η οποία θα είναι και η τελευταία αφού οι επόμενες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου θα είναι κλειστές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τα χρονοδιαγράμματα που έχει μπροστά του.

Στις 17 Ιουλίου ορκίζεται η Βουλή και στις 18 θα προταθεί για πρόεδρός της ο Κώστας Τασούλας, ενώ για τις θέσεις των αντιπροέδρων θα προταθούν οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Νικήτας Κακλαμάνης και Αθανάσιος Μπούρας. Τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. (μετά την υπουργοποίηση του Κώστα Τσιάρα) αναλαμβάνει ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ενώ στη θέση του διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή τοποθετείται ο Μιχάλης Μπεκίρης, ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής του γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη πριν από τον σημερινό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Προγραμματικές δηλώσεις

Την ίδια ώρα στο τριήμερο 20 με 22 Ιουλίου θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις και το βράδυ της 22ας Ιουλίου η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Οπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, την επόμενη μέρα (23 Ιουλίου) θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για το «Επιτελικό Κράτος» και μετά από μία εβδομάδα το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τις πρώτες μειώσεις φόρων που έχει υποσχεθεί, ενώ δήλωσε ότι ταυτόχρονα θα διορίσει τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Είπε παράλληλα ότι θα μειώσει κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες υπουργών και ότι θα καθιερώσει «κανόνες δεοντολογίας που βοηθούν τη συνεργασία μεταξύ μας», ενώ επανέλαβε τις 12 «κεντρικές στρατηγικές επιλογές» του κυβερνητικού του προγράμματος.

Οσο για το πρώτο νομοσχέδιο, ως γνωστόν ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει το στίγμα της σκληρής ατζέντας του νόμου και της τάξης και γι’ αυτό αναμένεται να περιλαμβάνεται εκεί η κατάργηση του ασύλου (σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και αν δεν περιλαμβάνεται εκεί θα έρθει άμεσα). Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να περιλαμβάνονται αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αλλά και ρυθμίσεις για «την κυβερνησιμότητα των δήμων».

Νόμος και Τάξη

Με δεδομένη την έμφαση στην ατζέντα του νόμου και της τάξης, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου. Στη συνέχεια είχε σύσκεψη με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη και τους υφυπουργούς του υπουργείου, ενώ στο πλαίσιο του προγραμματισμένου κύκλου συναντήσεων με τις ηγεσίες των υπουργείων σήμερα θα επισκεφτεί το υπουργείο Παιδείας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί με ολίγη από ΠΑΣΟΚ
Δεν ξέφυγε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την παράδοση που θέλει τα κυβερνητικά σχήματα πολυδαίδαλα και πολυπληθή και, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μέχρι πρότινος...
Πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί με ολίγη από ΠΑΣΟΚ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση
Δύο εντελώς αντίθετες γραμμές για τα ελληνοτουρκικά συνυπάρχουν στη Ν.Δ. Θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θέλει ο ειδικός σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδης, συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ο αναπληρωτής...
Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αμηχανία στο Μαξίμου με το μπαϊράκι Σαμαρά
Προσπάθειες να κλείσει άρον - άρον το θέμα της απουσίας του από την ψηφοφορία για την τροπολογία στο ποδόσφαιρο, αλλά και της ευθείας αμφισβήτησης της δικαιοδοσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη να του ζητάει...
Αμηχανία στο Μαξίμου με το μπαϊράκι Σαμαρά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια Νέα Δημοκρατία με «συνιστώσες»
Μέχρι τις εκλογές του 2015 και κατά το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μια από τις συνήθεις μομφές που στρέφονταν κατά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι στο εσωτερικό του κόμματος αυτού λειτουργούσαν οι...
Μια Νέα Δημοκρατία με «συνιστώσες»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπούμερανγκ για Μητσοτάκη το παιχνίδι καθυστερήσεων
Η Προεδρολογία ανάβει φωτιές στη Ν.Δ. ● Εσωκομματικές φωνές πιστεύουν ότι η παράταση της ανακοίνωσης του προσώπου και ο χορός των ονομάτων για την Προεδρία της Δημοκρατίας διασύρουν το αξίωμα, αφήνοντας...
Μπούμερανγκ για Μητσοτάκη το παιχνίδι καθυστερήσεων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι φύλλο θα τραβήξει ο Κυριάκος;
Ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει, ούτε μετά το βουνό, για το πρόσωπο που θα προτείνει, κρατώντας ανοιχτό τον χορό των ονομάτων, για ένα ζήτημα που διχάζει τη Ν.Δ. και φίλα προσκείμενους σε αυτήν εκδότες και...
Τι φύλλο θα τραβήξει ο Κυριάκος;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας