• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.5°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.2°C / 34.3°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 35.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  35%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 32.6°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.0°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 34.8°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.1°C
  3 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  4 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 35.1°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.7°C / 33.2°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 33.3°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%

Η Εφη Αχτσιόγλου με τον Κώστα Μπάρκα, τον Τάσο Πετρόπουλο και τη Θεανώ Φωτίου (στο κέντρο) παρέδωσαν το υπουργείο Εργασίας στον Γιάννη Βρούτση (δεξιά), τον Νότη Μηταράκη (αριστερά) και τη Δόμνα Μιχαηλίδου.

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμφαση στην ψηφιακή ολοκλήρωση

 • A-
 • A+

Πρώτη προτεραιότητα του νέου υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, είναι η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, όπως είπε κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής, σημειώνοντας παράλληλα ότι, μέχρι την 1η Ιουνίου του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά.

«Θα σπάσουμε τον γόρδιο δεσμό της καθυστέρησης στην έκδοση των συντάξεων, με τη διαμόρφωση ενός προηγμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, τη δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και την αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών», είπε ο Γ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι η πρώτη πολιτική του απόφαση θα αφορά την αύξηση και την ενδυνάμωση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, ξεκινώντας από τις τουριστικές περιοχές της χώρας, καθώς διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο.

Ως δεύτερη προτεραιότητα ο Γιάννης Βρούτσης έθεσε την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που είχαν ξεκινήσει επί υπουργίας του, κάνοντας αναφορά στο σύστημα ψηφιακής αποτύπωσης του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων, «ΑΤΛΑΣ», το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» για την ψηφιακή καταγραφή των συνταξιούχων, αλλά και το λευκό μητρώο επιχειρήσεων.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν και να ενταχθούν σε ένα συνολικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της πολιτείας, να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, να υπάρχει διαφάνεια σε όλες τις δράσεις του υπουργείου και να πιάνει τόπο η προσπάθεια των εργαζομένων του υπουργείου, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης», είπε ο Γ. Βρούτσης, δεσμευόμενος, τέλος, για αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας.

Η απερχόμενη υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο αλλά και στις εμβληματικές πρωτοβουλίες των τριών χαρτοφυλακίων του υπουργείου στο οποίο ήταν επικεφαλής.

«Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει στη Ν.Δ. μια χώρα εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρέλαβε πριν από 4,5 χρόνια. Παραδίδουμε μια χώρα εκτός μνημονίων, που έχει περάσει σταθερά σε δυναμική αναπτυξιακή πορεία με εννιά συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, με υγιή δημόσια οικονομικά. Παραδίδουμε μια χώρα που αντί για άδεια ταμεία έχει ένα σημαντικό απόθεμα 35 δισ. ευρώ, το οποίο της δίνει ασφάλεια και σιγουριά για την επόμενη μέρα».

Κατά τον σύντομο απολογισμό της, η Εφη Αχτσιόγλου, για τον τομέα της εργασίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

■ στην αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού,
■ τη μείωση της ανεργίας,
■ την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε 15 κλάδους,
■ το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»

Στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης:

■ στο πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα,
■ τις αυξήσεις για 620.000 χαμηλοσυνταξιούχους ύστερα από μια δεκαετία,
■ την επαναφορά της 13ης σύνταξης

Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη:

■ στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης,
■ το στεγαστικό επίδομα, τα ενισχυμένα οικογενειακά επιδόματα,
■ τα σχολικά γεύματα, την αύξηση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς,
■ την οικοδόμηση του ΟΠΕΚΑ,
■ το νέο πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία.

Κλείνοντας, συνεχάρη τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου και είπε ότι θα παρακολουθούν στενά το έργο της και θα το αντιμετωπίζουν «υπεύθυνα και αποφασιστικά, ασκώντας αντιπολίτευση με βάση τις αρχές και τις θέσεις μας. Σημείο αναφοράς μας ήταν και παραμένει ο κόσμος της εργασίας».

Ο Γιάννης Βρούτσης, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να εκμηδενίσει ή να ισοπεδώσει τα πεπραγμένα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας.

«Αντίθετα, θα διορθώσουμε κενά και θα καταργήσουμε αστοχίες, θα εξορθολογίσουμε και θα καταργήσουμε κάποια θέματα που στηρίζονται σε ιδεοληψίες, αλλά θα διατηρήσουμε και θα ενδυναμώσουμε ό,τι καλό έχει παραχθεί αυτά τα προηγούμενα χρόνια. Η συνέχεια του κράτους αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και φιλοσοφία», δήλωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους
15 με 31 Οκτωβρίου θα πληρωθούν σε μια δόση τα αναδρομικά σε 1.000.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας που διαβεβαίωσε ακόμη ότι η τηλεργασία δε μεταβάλλει ούτε συμβάσεις ούτε μισθούς.
Γ. Βρούτσης: Καμία μεταβολή σε μισθό και σύμβαση από την τηλεργασία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αμφισβήτηση Βρούτση εκ των έσω
Ο βουλευτής Ευρυτανίας εγκάλεσε τον υπουργό Εργασίας με αφορμή τις εκκρεμείς συντάξεις, καλώντας τον μάλιστα, με μια σκληρά επικριτική ερώτηση, να αναλάβει τις ευθύνες του. Μάλιστα, ο βουλευτής κατέθεσε...
Αμφισβήτηση Βρούτση εκ των έσω
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν απαντά επί της ουσίας στην «απάτη με τις ψηφιακές συντάξεις» ο Βρούτσης
Χειρότερα το κάνει ο υπουργός με την ανακοίνωση που εξέδωσε για να διαψεύσει δημοσίευμα σχετικά με το επικείμενο φιάσκο στις ψηφιακές συντάξεις.
Δεν απαντά επί της ουσίας στην «απάτη με τις ψηφιακές συντάξεις» ο Βρούτσης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντάξεις, ανεργία, κοινωνική ασφάλιση στην πρώτη σελίδα
Μετά 4,5 χρόνια ο Γιάννης Βρούτσης επιστρέφει στον θώκο του υπουργείου Εργασίας και καλείται να περάσει από τον σκληρό αντιπολιτευτικό λόγο –που στρεφόταν κυρίως κατά του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου–...
Συντάξεις, ανεργία, κοινωνική ασφάλιση στην πρώτη σελίδα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πετρόπουλος: Καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί
«Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων» απαντά ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης στις καταγγελίες Βρούτση για διαγραφή χιλιάδων αιτημάτων.
Πετρόπουλος: Καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας