Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρώτα απ’ όλα οι ναυτιλιακές
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτα απ’ όλα οι ναυτιλιακές

  • A-
  • A+
Προτεραιότητα του νέου υπουργού η διαμόρφωση φιλικότερου νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ώστε να προσελκυστούν νέες επενδύσεις και να διευκολυνθεί η εγκατάσταση ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ● Κίνητρα και για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία.

Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης που παρέλαβε χθες τα ηνία του υπουργείου στην Ακτή Βασιλειάδη από τον απερχόμενο υπουργό Φώτη Κουβέλη και τον αναπληρωτή Νεκτάριο Σαντορινιό, μιλώντας στην τελετή παράδοσης - παραλαβής για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, προκειμένου να «συνεχίσει η ελληνική ναυτιλία να αποτελεί τον αιχμή του δόρατος της εθνικής οικονομίας», δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος:

«Οπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, τόσο εγώ όσο και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, πρώτη μας προτεραιότητα είναι να διαμορφώσουμε ένα φιλικότερο προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να προσελκυστούν νέες επενδύσεις και να διευκολυνθεί η εγκατάσταση ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επανήλθε στο θέμα της φορολογίας, λέγοντας ότι η συνεχής αύξηση της φορολογίας κοντά στα επίπεδα του 45% έχει προκαλέσει μια αδιέξοδη κατάσταση, η οποία πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας.

«Πραγματικά είναι τραγικό, τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit φιλοδοξεί να μετατρέψει το Λονδίνο σε φορολογικό παράδεισο, στην Ελλάδα να αυξάνουμε συνεχώς τη φορολογία σε όλες τις ναυτιλιακές δραστηριότητες» πρόσθεσε.

Υπό αυτήν την οπτική, όπως διευκρίνισε, θα προχωρήσουν στην παροχή κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία, την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με τη ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα και την προσαρμογή τους στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα που θα προκύψουν μετά το 2020 με την υιοθέτηση της αλλαγής καυσίμου.

Ο μέχρι προχθές τομεάρχης της Ν.Δ. σε θέματα Ναυτιλίας χαρακτήρισε το υπουργείο «νευραλγικό για την εθνική οικονομία και την Ελλάδα πόστο», το οποίο αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, διαδεχόμενος, όπως σημείωσε, μια πολιτική προσωπικότητα όπου έχει ξεχωρίσει στον δημόσιο βίο μας για το ήθος και την πολιτική του ευπρέπεια (σ.σ. αναφερόταν στον Φώτη Κουβέλη).

«Μια προσωπικότητα που, παρά τις αντίθετες πολιτικές απόψεις μας, οφείλω να ομολογήσω ότι είναι ένα πρόσωπο που χαίρει σεβασμού και έχει πασχίσει για το καλό του τόπου μας» σχολίασε.

Αλλες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου θα είναι:

● Η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και των υπηρεσιών τους, καθώς η αναβάθμιση των λιμένων θα λειτουργήσει ως καταλύτης, ώστε να αποτελέσουν ελκυστικό home port για τα κρουαζιερόπλοια και παράλληλα για να αναβαθμιστεί ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού.

● Στο πλαίσιο αυτό, θα επικαιροποιηθεί η Εθνική Στρατηγική Λιμένων και θα ενσωματωθεί στην εθνική στρατηγική για τα logistics, γιατί μόνο αν αναβαθμιστούν τα λιμάνια μας, θα μπορέσουμε πραγματικά να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε «πύλη εμπορίου» της Ευρώπης για το εμπόριο από τα λιμάνια της Μέσης Ανατολής και της Απω Ανατολής.

● Η αναβίωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μέσω χρηματοδοτικών δράσεων υπό μορφή έργων -project– από κοινοπρακτικά σχήματα (σε μορφή cluster ή κοινοπραξίας) αποτελούμενα από μικρό αριθμό επιχειρήσεων.

● Ομαλή χρηματοδότηση του κλάδου της ελληνικής ναυτιλίας τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και σε μακροχρόνιο επίπεδο. Αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων εξεύρεσης πόρων για την κάλυψη των αναγκών της ναυτιλίας.

● Ωθηση στην υιοθέτηση πρακτικών όπως η χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital), η σύναψη ομολογιακών δανείων ή η ίδρυση επενδυτικών εταιρειών ειδικού σκοπού, ώστε να εξασφαλίσουν πόρους για την αγορά ή ναυπήγηση νέων πλοίων.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης επανέφερε ωστόσο και ένα άλλο θέμα, αίτημα της εφοπλιστικής κοινότητας εδώ και χρόνια, αυτό της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης, το οποίο προκαλεί ανέκαθεν την αντίδραση των ναυτεργατικών σωματείων.

Είπε λοιπόν ότι για να μπορέσει η ελληνική ναυτιλία να πάει μακριά θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και, στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τις δημόσιες Ακαδημίες, θα πρέπει να λειτουργήσουν και ιδιωτικές Ακαδημίες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες φοίτησης και να σταματήσει η φυγή των νέων μας για σπουδές σε Ναυτικές Ακαδημίες γειτονικών χωρών, αλλά και για να ενθαρρυνθούν όλο και περισσότεροι νέοι να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι σ’ ένα πλαίσιο κοινωνικής προστασίας και ενίσχυσης όσων ασχολούνται με τις δραστηριότητες της θαλάσσιας οικονομίας, θα προχωρήσουν στο πάγωμα αρχικά και στη συνέχεια στη μείωση της φορολογίας των εργαζομένων στη ναυτιλία. Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό και ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες των εργαζομένων, πιθανότατα ο υπουργός να μας το διευκρινίσει αργότερα.

Ο Λασιθιώτης υπουργός δεν πρωτοτύπησε στο κλείσιμο της ομιλίας του. Χρησιμοποίησε και αυτός την κλισέ φράση που από την Κυριακή ακούμε σχεδόν απ’ όλα τα στελέχη της Ν.Δ.: «Από χθες ανέτειλε μια νέα μέρα για την πατρίδα μας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα δύο «σπουδαία» των δηλώσεων Πλακιωτάκη
Ενα πάγιο αίτημα του εφοπλιστικού κόσμου, η είσοδος των ιδιωτών στη ναυτική εκπαίδευση, ικανοποιείται από τη νέα κυβέρνηση ● Πιθανή η αλλαγή του μοντέλου αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας.
Τα δύο «σπουδαία» των δηλώσεων Πλακιωτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αρνητικοί» στον κορονοϊό οι Πλακιωτάκης, Γεωργιάδης, Παπαθανάσης
Ο υπουργός θα υποβληθεί σε επαναληπτικό τεστ την ερχόμενη Τρίτη και αν βγει και αυτό αρνητικό θα μπορέσει να επιστρέψει στα καθήκοντά του.
«Αρνητικοί» στον κορονοϊό οι Πλακιωτάκης, Γεωργιάδης, Παπαθανάσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτάκτως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο ο Πλακιωτάκης και ο αρχηγός του Λιμενικού
Τη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο επισκέπτεται από χθες εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρο Κλιάρη.
Εκτάκτως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο ο Πλακιωτάκης και ο αρχηγός του Λιμενικού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Έκτακτο ταξίδι στα νησιά για τον Γιάννη Πλακιωτάκη
Τη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο επισκέπτεται από σήμερα Παρασκευή, εκτάκτως, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρο Κλιάρη.
Έκτακτο ταξίδι στα νησιά για τον Γιάννη Πλακιωτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ποιους τομείς έρχονται αλλαγές
Μια σειρά παρεμβάσεων σε σημαντικούς τομείς της ναυτιλίας αλλά και αλλαγών -που κάποιες προκαλούν εκπλήξεις και ερωτήματα- προβλέπει το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας...
Σε ποιους τομείς έρχονται αλλαγές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποδοχή Σι στο Νέο Ικόνιο
Στις εγκαταστάσεις της Cosco σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος ● Τι είπε -αλλά και τι «ξέχασε» να πει- ο υπουργός Ναυτιλίας στην προπαρασκευαστική συνάντηση με τον πρόεδρο της Cosco ● Η «ταχεία» έγκριση του master...
Υποδοχή Σι στο Νέο Ικόνιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας