• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 6.1°C
  0 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 6.4°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.2°C
  4 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.2°C
  4 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.7°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 2.3°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 9.6°C
  3 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 13.7°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 9.6°C
  6 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 5.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 5.6°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.8°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  4°C 2.5°C / 5.4°C
  3 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.3°C
  2 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.5°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  46%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προτεραιότητα στις ιδιωτικοποιήσεις

 • A-
 • A+

Ανάπτυξη, επενδύσεις και αποτέλεσμα: σε αυτό το τρίπτυχο φαίνεται να συμπυκνώνεται η πολιτική που τίθεται σε εφαρμογή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής.

Συνοδευόμενος από δύο από τους εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες που καταλαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις, ο νέος υπουργός θύμισε το πέρασμά του από το ίδιο υπουργείο για λίγους μήνες προ δεκαετίας και, αφού ευχαρίστησε με θερμά λόγια τους προκατόχους του, αναγνωρίζοντας το έργο τους, διακήρυξε ότι «δεν έρχεται να γκρεμίσει αλλά έρχεται να χτίσει» και να κρατήσει ό,τι θετικό έχει γίνει με γνώμονα τις επενδύσεις, την οικονομική ανάπτυξη και την προσκόλληση στο αποτέλεσμα.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του, χαρακτήρισε:

● Την ενέργεια καταλύτη ανάπτυξης που χρειάζεται ένα σύγχρονο ενεργειακό επενδυτικό πλαίσιο.

● Κομβικά στοιχεία για την ανάπτυξη τις χρήσεις γης και την περιβαλλοντική αδειοδότηση και έφερε ως παράδειγμα δύο επενδύσεις, τις Σκουριές και το Ελληνικό, που σχετίζονται με αυτά.

Στις προτεραιότητές του έθεσε τις ιδιωτικοποιήσεις (ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ), αλλά και την εφαρμογή σχεδίου σωτηρίας για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ σε νέα προοπτική.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, τα διεθνή προγράμματα, όπως είναι οι υποδομές για το φυσικό αέριο, είναι από τα θέματα που προτίθεται να ολοκληρώσει η νέα ηγεσία του υπουργείου, ενώ για τους υδρογονάνθρακες έκανε λόγο για επιτάχυνση των ερευνών και την προσέλκυση διεθνών παικτών.

Σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα, έφερε το παράδειγμα των επιτυχημένων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη διαχείρισή τους σε διάφορες περιοχές της χώρας (Ηπειρο, Σέρρες κ.α.), ενώ χαρακτήρισε εθνική ντροπή αυτό που διαχρονικά συμβαίνει με το Κτηματολόγιο.

Παρουσιάζοντας τους συνεργάτες του, έκανε λόγο για ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ελληνική ταυτότητα, αναφερόμενος στον Γεράσιμο Θωμά, που διετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της για θέματα ενέργειας, και εξήρε την πανεπιστημιακή πορεία και ενασχόληση του Δ. Οικονόμου με τη χωροταξία και την πολεοδομία.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και τις αλλαγές στο μείγμα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών, τονίζοντας ότι είναι μια δύσκολη αλλαγή που χρειάζεται κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις και πως μετά 29 χρόνια επιστρέφει στην Ελλάδα να εργαστεί με χαρά το καλοκαίρι χωρίς διακοπές.

Την επιτάχυνση στη διευκόλυνση των επενδύσεων και τον καθορισμό των χρήσεων γης έθεσε στις άμεσες προτεραιότητές του ο αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, επισημαίνοντας την υπερτριακονταπενταετή του σχέση με το υπουργείο από την εποχή του Στ. Μάνου.

Απερχόμενοι

Στο σημαντικό έργο που επιτεύχθηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια στο υπουργείο του οποίου προΐστατο αναφέρθηκε εν συντομία ο απερχόμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιος Σταθάκης: στις συγκλίσεις στο εθνικό σχέδιο ενέργειας, τα διεθνή πρότζεκτ και τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες, τις πολλές μεταρρυθμίσεις (δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο), στην αγορά ενέργειας, τη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των μεγάλων κρατικών οργανισμών.

Εξαντλητικός στην απαρίθμηση όχι μόνο των μεταρρυθμίσεων που έγιναν αλλά και των προκλήσεων για την κλιματική αλλαγή και των πρωτοβουλιών που έφερε σε πέρας το υπουργείο ήταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιος Δημαράς, εξέθεσε το περιεχόμενο προτεραιοτήτων που περιείχαν οι 6 φάκελοι που παρέδωσε στη νέα ηγεσία.

Μαντινάδα

«Καλοχαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετά κι αυτός όταν θα ξεπεζέψεις»: αυτό το κρητικό γνωμικό επιστράτευσε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, για να μιλήσει για τους κύκλους που κάνει η πολιτική ζωή, καθώς είχε βρεθεί στο ίδιο πόστο προ 10ετίας, αλλά και για να επισημάνει τη σεμνότητα που οφείλουν να επιδεικνύουν οι πολιτικοί.

Και είχε καλά λόγια για τους απερχόμενους, όχι μόνο για τον συμπατριώτη του, τέως υπουργό, αλλά και για τον τέως αναπληρωτή υπουργό που του έδωσε και το πρώτο του δώρο ως υπουργού, μία καρφίτσα που θυμίζει τους στόχους του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Και μας θύμισε τον Βέγγο στο αλησμόνητο «ε, εσείς οι αποπάνω να προσέχετε τους αποκάτω». Και τον πλανήτη θα προσθέταμε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα ρουσφέτια στο χωροταξικό
Συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του υπουργού για πολεοδομικές άδειες ● Εξυπηρετήσεις στους επενδυτές του Ελληνικού και σε ξενοδόχους.
Νέα ρουσφέτια στο χωροταξικό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επτά ιδιωτικοποιήσεις στον σχεδιασμό Χατζηδάκη για το 2020
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενημέρωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος όσον αφορά τους σχεδιασμού για το 2020, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον υπουργό ΥΠΕΝ, Κωστή...
Επτά ιδιωτικοποιήσεις στον σχεδιασμό Χατζηδάκη για το 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πίσω από τον τρίτο «εκβιασμό»
Ενα τελεσίγραφο την πρώτη φορά προκαλεί εντύπωση και ανησυχία. Την τρίτη, θυμηδία και ερωτήματα. Οι ανακοινώσεις της ηγεσίας της Eldorado Gold περί της αναστολής των εργασιών της δεν είναι πρωτόγνωρες, ενώ...
Πίσω από τον τρίτο «εκβιασμό»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η απάντηση του Παν. Σκουρλέτη στην «Eldorado Gold»
Δεν άργησε να έρθει η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος στην ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας «Eldorado Gold», για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής. Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε...
Η απάντηση του Παν. Σκουρλέτη στην «Eldorado Gold»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τον Ιούλιο οι τίτλοι τέλους στα πλαστικά μιας χρήσης
Νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την απαγόρευση της διάθεσης πλαστικών μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021, αλλά και εθνικά μέτρα με κίνητρα για πρόληψη και ανακύκλωση, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο Κωστής...
Τον Ιούλιο οι τίτλοι τέλους στα πλαστικά μιας χρήσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας