Μετά 4,5 χρόνια ο Γιάννης Βρούτσης επιστρέφει στον θώκο του υπουργείου Εργασίας και καλείται να περάσει από τον σκληρό αντιπολιτευτικό λόγο –που στρεφόταν κυρίως κατά του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου– στο υπουργικό έργο. Ενα από τα πλέον αγαπημένα θέματα ήταν οι εκκρεμείς συντάξεις, με τον Ναξιώτη τομεάρχη Εργασίας της Ν.Δ. να αμφισβητεί σχεδόν σε καθημερινή βάση τα στοιχεία του υπουργείου και του ΕΦΚΑ και εσχάτως το ποια κυβέρνηση έκοψε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις.
Πάντως, ένα από τα πράγματα για τα οποία περηφανεύεται ο Γιάννης Βρούτσης είναι ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας τους ως υπουργός Εργασίας (ανέλαβε τον Ιούνιο του 2012) διατηρούσε άψογες σχέσεις με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης κατά το δεύτερο μνημόνιο.
Υπουργείου Εργασίας-Γιάννης Βρούτσης
Τώρα λοιπόν θα πρέπει, μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό Νότη Μηταράκη, που θα πάρει από τον Τάσο Πετρόπουλο το χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής ασφάλισης, να δώσει δείγματα γραφής για τα θέματα που ο ίδιος, ο Γιάννης Βρούτσης ανέδειξε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Σε ό,τι αφορά τις μεταξύ τους σχέσεις, οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι «απλώς δεν υπάρχουν». Ωστόσο συμφωνούν στο θέμα της εισόδου των ιδιωτικών ασφαλιστικών στην κοινωνική ασφάλιση. Ο Χιώτης υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν από τους πρώτους που μελέτησε το θέμα. Σημειώνεται ότι την περίοδο 2012-2015 είχε διατελέσει υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Οι «καυτές πατάτες» που έχει να αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που με τις πολιτικές του επηρεάζει 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους και εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, είναι πολλές (αναδρομικά, μέλλον ΕΦΚΑ, επανϋπολογισμός παλιών συντάξεων, κοινωνική πρόνοια κ.λπ..) Κυρίως όμως, τη φύση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αν δηλαδή θα παραμείνει αναδιανεμητικό –κατά κύριο λόγο– ή αν εισέλθει δυναμικά ο ιδιωτικός τομέας στον δεύτερο πυλώνα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας