Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενα μεγάλο παιχνίδι και μάλιστα... εκτός έδρας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα μεγάλο παιχνίδι και μάλιστα... εκτός έδρας

  • A-
  • A+
Παρ’ ότι η συνέντευξη θύμιζε ανάκριση και αναλώθηκε σε παραπολιτικά θέματα ο Αλ. Τσίπρας, πηγαίνοντας μόνος του τη συζήτηση στο υποτίθεται δύσκολο γι’ αυτόν θέμα των Πρεσπών ακύρωσε τόσο τις προθέσεις του καναλιού όσο και την επιλογή Μητσοτάκη να αρνηθεί την τηλεμαχία αφού χθες ήταν ένα ντιμπέιτ μόνος του.

Δύο ώρες και δέκα λεπτά κράτησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, χθες βράδυ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, απέναντι στους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Αλέξη Παπαχελά, διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ηταν η πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν έναν χρόνο που η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει με τον πιο επίσημο τρόπο το εμπάργκο στο κανάλι του Φαλήρου μέσω της συνέντευξης Τσίπρα. Η διαμάχη αυτή κυριάρχησε στο πρώτο τέταρτο της συνέντευξης, με τους δημοσιογράφους να εκφράζουν τα παράπονά τους και με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «ορισμένες φορές με πλήγμα στην αξιοπιστία, στο κύρος και στην αντικειμενικότητα, υπερβήκατε τα όρια» και να επισημαίνει την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από τη διοίκηση του ΣΚΑΪ μετά την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του σταθμού με την οποία στοχοποιούσε την κυβέρνηση για το γεγονός.

«Εν πάση περιπτώσει, είμαι εδώ διότι θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και γιατί πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην πραγματικότητα», συμπλήρωσε για να καταλήξει, δίνοντας τέλος στο θέμα αυτό: «Ολα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, είναι περασμένα, δεν είναι όμως ξεχασμένα. Μένει να δούμε αν με την παρουσία μου στον ΣΚΑΪ αποκαθίσταται η κανονικότητα».

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης και αφού ξεπεράστηκε η αμηχανία που χαρακτήριζε τους συμμετέχοντες, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τη διαπραγμάτευση του 2015, το Μνημόνιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, το οικονομικό κόστος του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το σκάνδαλο Novartis αλλά και τα ζητήματα της Δικαιοσύνης (Ποινικός Κώδικας, αλλαγές στην ηγεσία κ.λπ.).

Μπηχτές ένθεν και ένθεν

Οι ερωτήσεις έπεφταν σαν βροχή με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι κάπως «κουμπωμένος», σε θέση άμυνας, να δίνει ωστόσο πειστικές απαντήσεις, οι οποίες προκαλούσαν περισσότερες ερωτήσεις. Στο ενδιάμεσο, τα δύο μέρη αντάλλαξαν και κάποιες «μπηχτές», ο καθένας από την πλευρά του, χωρίς, ωστόσο, η συζήτηση να ξεφεύγει από τα όρια.

● «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Ωστόσο, προσδοκία μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού ήταν αυτό να γίνει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα», είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη ήττα στις ευρωεκλογές.

● «Εγώ να απολογηθώ όσο θέλετε. Εσείς ζητήσατε να απολογηθεί ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου; Λειτουργείτε λες και η χώρα ξεκίνησε να λειτουργεί το 2015. Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015. Στη χώρα, το 2015, έγιναν εκλογές, για πρώτη φορά με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Αυτό δεν έγινε το 2009, ούτε μετά, που ο κ. Σαμαράς μάς άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία. Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι, πήγα σε συμβιβασμό, αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης», απάντησε σε ερώτηση για το δημοψήφισμα.

● «Πάμε στο κόστος της διαπραγμάτευσης», είπε όταν ρωτήθηκε για το πόσο κόστισε στη χώρα το εξάμηνο Βαρουφάκη. «Το δημόσιο χρέος στη χώρα όταν αναλάβαμε εμείς την 1.1.2015 ήταν 324 δισ. ευρώ. και την 1.1.2016 ήταν 321 δισ. ευρώ. Πώς ακριβώς λοιπόν είχαμε κόστος, αν το πρώτο εξάμηνο κόστισε 60, 80, 120, 200 δισ. ευρώ, όπως λέγεται και γράφεται από διάφορους; Μειώθηκε το χρέος, δεν αυξήθηκε».

● Σε ερώτηση για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, απάντησε πως «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης σήμερα που μιλάμε έχει πραγματοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του. Τότε ήταν ένα πρόγραμμα που για να μπορέσει να υλοποιηθεί έπρεπε να υπάρχει μια διαπραγμάτευση που θα έδινε αποτελέσματα. Αυτό δεν έγινε γιατί είχαμε την αφέλεια πως η Ευρώπη θα σεβόταν τη λαϊκή ετυμηγορία. Στην πραγματικότητα μας είχαν στριμώξει στον τοίχο χωρίς να έχουμε διέξοδο. Είχαν αποφασίσει να δώσουν το μνημόνιο μετά τη συμφωνία».

● Για την αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και για τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, απάντησε: «Η κυβέρνηση κι εγώ κινηθήκαμε στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου. Η διαδικασία για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης αρχίζει λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία της προηγούμενης ηγεσίας. Με βάση τη διαδικασία λοιπόν ξεκίνησε η προεπιλογή των δικαστών στη Βουλή και ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων. Ζήτησα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ζητήσει συναίνεση στο θέμα της ηγεσίας και η αξιωματική αντιπολίτευση αρνήθηκε. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κουβεντιάσαμε, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει τηρήσει το Σύνταγμα και θεωρούσε ότι δεν πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του την τελευταία εβδομάδα. Είμαι βέβαιος ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα θα κάνει αυτό που ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος».

Οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, με τον Αλέξη Τσίπρα όσο περνάει η ώρα να εμφανίζεται όλο και πιο άνετος και με τους δημοσιογράφους να συνεχίζουν να τον «σφυροκοπούν» με ερωτήσεις.

Η συζήτηση ήρθε στον ρόλο του «Ρασπούτιν» και στο σκάνδαλο Novartis. Οι δημοσιογράφοι επέμειναν ότι η κυβέρνηση «κρέμασε» στα μανταλάκια 10 πολιτικούς, με τον πρωθυπουργό να απαντά πως όλα αυτά είναι ζητήματα που χειρίζεται η Δικαιοσύνη και πως όταν μια έρευνα φτάνει στη Βουλή, κανείς δεν μπορεί να κρύψει τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται.

Τα τρία μεγάλα σκάνδαλα

«Το σκάνδαλο του φαρμάκου είναι ένα από τα μεγαλύτερα. Εξοπλιστικές προμήθειες, προμήθειες Δημοσίου και σκάνδαλο φαρμάκου», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «στο σκάνδαλο Novartis υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Σας θυμίζω ότι και στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου ο κ. Βενιζέλος έλεγε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός του ήταν αριθμός τηλεφώνου», απαντώντας στα σχόλια ότι δεν αποδεικνύεται διαδρομή πολιτικού χρήματος.

Εν συνεχεία και σχετικά με το θέμα του Ποινικού Κώδικα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε για πρώτη φορά τους τόνους και ταύτισε ουσιαστικά τον ΣΚΑΪ με τη Ν.Δ.

«Εξι μήνες ήταν αναρτημένοι οι κώδικες στη διαβούλευση και δεν υπήρξε καμία δημοσίευση και κανένα πρωτοσέλιδο της ‘‘Καθημερινής’’. Το θέμα το σηκώσατε τώρα, 4 μέρες πριν τις εκλογές», είπε και συνέχισε: «Τους κώδικες δεν τους έφτιαξε ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους κώδικες τους συνέταξε νομοπαρασκευαστική επιτροπή από τους πλέον έγκριτους νομικούς της χώρας που κάθε άλλο παρά ΣΥΡΙΖΑ είναι. Ο κώδικας είναι ακόμα αυστηρότερος για την οριστική απόλυση πολυϊσοβιτών, ενώ σε κάθε περίπτωση κάθε αποφυλάκιση που γίνεται υπό όρους είτε κατ’ οίκον είτε με ‘‘βραχιολάκι’’ περνάει πάντα από δικαστικά συμβούλια. Είναι πολύ ενοχλητικό να αναπαράγετε μια ψευδή εντύπωση για την κυβέρνηση».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι λίγο μετά η κ. Κοσιώνη δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της και είπε στον πρωθυπουργό: «Εγώ δεν κάνω αντιπολίτευση, είμαι δημοσιογράφος».

Η συζήτηση είχε έρθει στο θέμα των «προσωπικών επιθέσεων» και στην οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ αμέσως μετά ρωτήθηκε και για τις διακοπές με το σκάφος. Κάπου εκεί ο Αλέξης Τσίπρας εξανέστη και ανέφερε με έντονο ύφος: «Δεν έχετε ρωτήσει ποτέ τον κ. Μητσοτάκη για εξοχικό του στην Τήνο, μεσοτοιχία με του Χριστοφοράκου. Εμένα με ρωτάτε», για να πάρει την απίστευτη απάντηση από τον Αλέξη Παπαχελά: «Θα τον ρωτήσουμε».

Η συνέντευξη είχε φτάσει ήδη τη μιάμιση ώρα και οι δημοσιογράφοι δεν είχαν κάνει κάποια ερώτηση για καίρια θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά ή η Συμφωνία των Πρεσπών. Το επισήμανε αυτό ο πρωθυπουργός για να πάρει την απάντηση από την κ. Κοσιώνη πως αυτά είναι «εύκολα θέματα». Πέρασε λίγη ώρα ακόμα και σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε πλέον ανοιχτά αν προτίθενται να τον ρωτήσουν για το Μακεδονικό.

Επιτέλους οι Πρέσπες

Η ερώτηση τελικά έγινε και εκεί ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην υποκρισία της Ν.Δ. με σαφείς αναφορές στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας και στις επιστολές που είχε στείλει η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2005 με την οποία αποδεχόταν σύνθετη ονομασία, χωρίς αλλαγή του Συντάγματος και χωρίς erga omnes.

Οι δημοσιογράφοι δεν τον κόντραραν ιδιαίτερα -με τη Σία Κοσιώνη να επιδεικνύει πρωτόγνωρη άγνοια για το χθεσινό μας πρωτοσέλιδο, αλλά σαφή γνώση του πρωτοσέλιδου των «Νέων» εκείνης της εποχής. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού κάποια στιγμή είπε ότι τον «πνίγει το δίκιο» στο συγκεκριμένο θέμα καταλόγισε και στον ΣΚΑΪ τη δημοσιογραφική ευθύνη, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έπαιζε τη γραμμή της Ν.Δ.

Οι δημοσιογράφοι στη συνέχεια τον ρώτησαν για τον Παύλο Πολάκη, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι σε αρκετά σημεία διαφωνεί μαζί του, όσον αφορά τον τρόπο που εκφράζεται και ασκεί επικοινωνιακή πολιτική. «Κάθε υπουργό όμως τον κρίνω από το έργο του και η αλήθεια είναι ότι ο Πολάκης μαζί με τον Ξανθό παρέλαβαν μια κατεστραμμένη δημόσια Υγεία και την έστησαν ξανά στα πόδια της», είπε.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης, η οποία δεν έβγαλε κάποια «είδηση» πρώτου μεγέθους, ωστόσο αποδείχθηκε σημαντική, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά απέδειξε πως ο μεγάλος χαμένος της χθεσινής βραδιάς ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η επιμονή του να αρνηθεί debate των δυο τους. Χθες, ο πρωθυπουργός σε «εχθρικό» έδαφος ήταν ένα debate μόνος του!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκτόξευσε την τηλεθέαση του ΣΚΑΪ
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέφτασε στο Φάληρο, στο κτίριο του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», λίγο πριν βγει για τη συνέντευξη. Περίεργο, παράδοξο θα έλεγα, αλλά...
Εκτόξευσε την τηλεθέαση του ΣΚΑΪ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οσα δεν ρώτησαν τον Τσίπρα
Σεισμός προκλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα περισσότερα σχόλια να αφορούν όχι τις απαντήσεις αλλά τις ερωτήσεις των Παπαχελά και Κοσιώνη τόσο τις επι της ουσίας που δεν έγιναν όσο και αυτές που...
Οσα δεν ρώτησαν τον Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πάει ΣΚΑΪ ο Τσίπρας
Kάλλιο αργά, παρά ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα σπάει το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ. Αύριο το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού του Φαλήρου για μια εφ’ όλης της ύλης...
Πάει ΣΚΑΪ ο Τσίπρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Αλ. Τσίπρας στον ΣΚΑΪ
Την Τρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός θα βρεθεί για μία τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι του Φαλήρου, για το οποίο μέχρι τώρα, υπήρχε εμπάργκο από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλ. Τσίπρας στον ΣΚΑΪ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην τελική ευθεία με μία εκκρεμότητα
Τη στάση που θα κρατήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης περιμένουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση ● Ολομέτωπη επίθεση στη Ν.Δ. από τον...
Στην τελική ευθεία με μία εκκρεμότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας