Η πιο μεγάλη επιτυχία που πιστώνεται στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά κατά τη διάρκεια της θητείας του είναι οι τηλεοπτικές άδειες. Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους, όπως θα έλεγε και μια ψυχή, που οι ιδιοκτήτες καναλιών αναγκάζονται να πληρώσουν για τις δημόσιες συχνότητες που χρησιμοποιούν. Προσοχή, όχι εφορίες, ΦΠΑ, εισφορές κ.λπ., αυτά είναι άλλο πράγμα, μιλάμε για το τίμημα που αφορά τις συχνότητες.
Και η αλήθεια είναι πως πάσχισε πολύ για να τα καταφέρει μια και γνώρισε μεγάλη αντίδραση, όχι μόνο από τους καναλάρχες, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία. Ούτε καν ΕΣΡ δεν υπήρχε τους πρώτους μήνες. Τέλος καλό, όμως, όλα καλά (για την πολιτεία).
Οι άδειες είναι 6 (ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, Alpha, Star, Open και One) και τα χρήματα για 10 χρόνια ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Πόσα χαμένα χρήματα για το κράτος όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις δεκαετίες, που οι τότε κυβερνήσεις άφηναν ασύδοτους τους ιδιοκτήτες καναλιών να μην πληρώνουν τίποτε. Εχουν εισπραχθεί επίσης 140 εκατ. από τον φόρο διαφήμισης που μπήκε μέχρι να οριστικοποιηθούν οι άδειες. Σημειώστε επίσης πως με τον νόμο Παππά κάθε κανάλι είναι υποχρεωμένο να έχει τουλάχιστον 400 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης. Αλλιώς χάνει την άδειά του.
Στα θετικά του υπουργείου περιλαμβάνεται φυσικά και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Εστω και αν αυτή η ΕΡΤ δεν αποτελεί μια καλή ΕΡΤ, την ΕΡΤ που θα θέλαμε. Μετά τα μορφώματα της Δ.Τ. και της ΝΕΡΙΤ της λαίλαπας Σαμαρά-Βενιζέλου, επανήλθε κανονικά σε λειτουργία όλη η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση: ΕΡΤ 1, ΕΡΤ 2, ΕΡΤ 3, ΕΡΤ HD, ΕΡΤ World και 19 περιφερειακοί σταθμοί. Μαζί φυσικά επανήλθαν και οι εργαζόμενοι. Επίσης, η ΕΡΤ εκπέμπει επιτέλους από τους δικούς της ψηφιακούς πομπούς και όχι από εκείνους της Digea.
Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής συγκαταλέγει στα επιτεύγματά του τα μέτρα ενίσχυσης του τοπικού και περιφερειακού Τύπου (16 εκατ. για 4 έτη) και τα μέτρα για τις εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας (6 εκατ. ευρώ). Μισά μέτρα είναι αυτά για να είμαστε ειλικρινείς, δύο χρόνια τα συζητούσαν μέχρι να πάρουν κάποιες, αναιμικές, αποφάσεις. Προχώρησαν ωστόσο στην ορθή διανομή της δημόσιας διαφήμισης, τη σύσταση Μητρώου Online Media και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμα e-efimeris.
Εσοδα
Η ίδρυση του ΕΚΟΜΕ και τα κίνητρα στήριξης οπτικοακουστικής παραγωγής/προσέλκυσης επενδύσεων αποτελούν, φυσικά, γεγονός εξαιρετικά θετικό. Τόσο με το cash rebate (35%), όσο και το tax rebate (30%) δόθηκαν ήδη 75 εκατ. ευρώ, με 43 ελληνικές και ξένες παραγωγές να υπάγονται στο καθεστώς.
Εν κατακλείδι να θυμηθούμε τις ενέργειες του υπουργείου για να βλέπουν όλοι τηλεόραση, σε όλη την Ελλάδα (υπήρχαν, ελέω Digea, 3.500 «λευκές περιοχές» στην επικράτεια), τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και, φυσικά, τη διαστημική πολιτική με την εκτόξευση των δορυφόρων Hellas Sat 3 και Hellas Sat 4, την αναβάθμιση δορυφορικών δυνατοτήτων κ.ά.
Τελικός απολογισμός; Θετικός.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας