• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.2°C / 33.8°C
  4 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 35.5°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.0°C / 37.0°C
  1 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.5°C
  5 BF
  27%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.0°C / 37.9°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 34.3°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  1 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  2 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 34.0°C
  4 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 33.9°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  46%

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την καγκελάριο στις 6 ώρα Ελλάδας, πρόκειται για την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο

Αποφασισμένος να την πείσει

 • A-
 • A+

Με στόχο να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης γύρω από την ελληνική κυβέρνηση μεταβαίνει ο πρωθυπουργός σήμερα στο Βερολίνο για τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ.

Πρόκειται για την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο - δύο πολιτικοί που εκφράζουν τα δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρώπη, ενώ οι συζητήσεις τους διεξάγονται υπό το φως των διαβουλεύσεων της Αθήνας με τους εταίρους στο επίπεδο της «Ομάδας των Βρυξελλών».

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να διαμήνυσε μέσω της «Καθημερινής» ότι δεν θα «πιέζεται» από τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο το ζήτημα αντικειμενικά θα τεθεί στο τραπέζι. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός επιθυμεί να παρουσιάσει στην μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα αποδεικνύεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τομείς πολιτικής στους οποίους είχε αποτύχει η προηγούμενη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός, δηλαδή, δεν σκοπεύει να διατηρήσει τον χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας και της Ελλάδας όπως αυτός ίσχυε πριν από τις εκλογές.

Οσον αφορά το τυπικόν του θέματος, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την καγκελάριο στις 6 ώρα Ελλάδας, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις τους και κατόπιν θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή πέντε συνεργατών από την κάθε πλευρά.

«Δεν έχουμε σε καμία περίπτωση τη διάθεση να εμφανιστούμε υποτακτικοί έναντι της Γερμανίας, αλλά να πείσουμε ότι έχουμε το σχέδιο και την απαιτούμενη αποφασιστικότητα να το επιβάλουμε, χωρίς να υπολογίζουμε κινδύνους που απορρέουν από εξωθεσμικά κέντρα» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Το Μαξίμου άλλωστε έχει κατά νου την ενθαρρυντική διαβεβαίωση που έλαβε από τους συμμετέχοντες στην «επταμερή», οι οποίοι άπαντες είπαν ότι σέβονται το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Τα έσοδα

Οι τομείς στους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στο ραντεβού στην καγκελαρία αφορούν την προσέλκυση εσόδων αλλά και τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του κράτους. Αναφορικά με τα έσοδα, το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν μπορούν να αποστραγγίζονται τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, αλλά έχει έρθει η ώρα να πληρώσουν και εκείνοι που δεν πλήρωσαν το «μερτικό» τους στην κρίση.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συγκρουστεί και με κατεστημένα συμφέροντα όσο ψηλά κι αν φτάνουν, όπως διαμηνύει ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του.

Η γερμανική πλευρά φαίνεται, πάντως, να διεκδικεί, ακόμα και σε διμερές επίπεδο, να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες έχουν «παγώσει» ή επίκεινται. Σε αυτόν τον τομέα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσει δύο απαράβατους κανόνες: Οτι αφενός η διαδικασία για τους διαγωνισμούς θα αλλάξει, ώστε να διασφαλίζεται το συμφέρον του Δημοσίου.

Και αφετέρου ότι θα ακολουθηθεί ο «γερμανικός κανόνας»: σε κανένα στρατηγικό τομέα δεν πρόκειται να παραχωρηθεί σε ιδιώτες πλειοψηφικό πακέτο, ενώ το Δημόσιο θα κρατά τα «κλειδιά» μέσω του μάνατζμεντ των εκάστοτε σχημάτων.

Κορυφαίας τάξης κέρδος για τους ενοίκους του Μαξίμου αποτελεί το γεγονός ότι την πρωτοβουλία και την ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις έχει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση και κανένα κέντρο αποφάσεων εκτός Ελλάδας. Σε αυτό το σημείο έρχεται η αναλυτική και κοστολογημένη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να σταλεί στους εταίρους και στην «Ομάδα των Βρυξελλών» την Τρίτη.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός στόχος των μεταρρυθμίσεων αυτών θα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, περίπου ύψους 1,5%, ώστε να δοθεί και το τεχνικό «πράσινο φως», που θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Στη λίστα δεν θα περιλαμβάνονται υφεσιακά μέτρα, ενώ το χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων πιθανότατα θα εκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο, συμπίπτοντας δηλαδή με τη λήξη της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης. Για το νομοθετικό χρονοδιάγραμμα φέρεται να κατέθεσε τις απόψεις της και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε συνάντηση το Σάββατο με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις απανωτές συσκέψεις που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, εξετάστηκε το περιεχόμενο της νέας λίστας, ενώ καταγράφηκε και η διάθεση των διάφορων οικονομικών κύκλων στην Ευρώπη.

Δεν αποκλείεται ορισμένες από τις ήδη γνωστές μεταρρυθμίσεις να επανακατατεθούν, πιο αναλυτικά αυτή τη φορά, ενώ δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν και νέες «τομές» στις οποίες θα προχωρήσει το κυβερνητικό επιτελείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι τρεις άξονες που θα κινηθεί η συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα
Στις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι συζητήσεις μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης στάθηκε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών λίγο πριν τη συνάντησή της με τον Αλέξη...
Οι τρεις άξονες που θα κινηθεί η συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βλέπει Μέρκελ, στέλνει μήνυμα στον Σόιμπλε
Έχοντας στις αποσκευές του τις υποστηρικτικές δηλώσεις που αποκόμισε από Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει σήμερα στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ. Χθες,...
Βλέπει Μέρκελ, στέλνει μήνυμα στον Σόιμπλε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες
Σε επίπεδο κορυφής θα συνεχιστούν οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με την...
Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και τώρα κυβερνάνε... τρέχοντας
Μπορεί η διαδικασία να ξαναμπήκε στις ράγες, όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες τα ξημερώματα, ωστόσο το «τρένο» πρέπει να τρέξει με μεγάλη ταχύτητα καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά. Η Αθήνα διά της...
Και τώρα κυβερνάνε... τρέχοντας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ημέρωμα της... Κριστίν
Εδιναν και έπαιρναν τα χαμόγελα και τα καλά λόγια για την «αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών» στη συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ. Ελληνική πλευρά και ΔΝΤ δεσμεύτηκαν...
Το ημέρωμα της... Κριστίν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Όχι» σε εκ των προτέρων μέτρα, «ναι» σε συμβιβασμό
Διατεθειμένη να βρεθεί το σημείο εκείνο συμβιβασμού που θα αφήνει όλους εν μέρει ικανοποιημένους (με εκατέρωθεν δηλαδή, υποχωρήσεις) είναι η ελληνική κυβέρνηση υπό έναν όρο: ότι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει...
«Όχι» σε εκ των προτέρων μέτρα, «ναι» σε συμβιβασμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας