Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αμείλικτα ερωτήματα για το ασφαλιστικό
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΓΟΥΡΤΖΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμείλικτα ερωτήματα για το ασφαλιστικό

  • A-
  • A+
Κρίσιμα ζητήματα που δεν έχουν απαντηθεί από τη Ν.Δ. έθεσε επί τάπητος η Εφη Αχτσιόγλου, έπειτα από δημοσίευμα που αποκάλυψε σχέδιο συνεργασίας της Πειραιώς με ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού για τις επικουρικές συντάξεις ● Για fake news κάνουν λόγο συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη.

Θολό τοπίο παραμένει η στάση της Ν.Δ. στο ασφαλιστικό και ειδικά στο κομμάτι που αφορά τις επικουρικές συντάξεις. Η Ν.Δ. απέφυγε επίσημα να σχολιάσει το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», σύμφωνα με το οποίο η Πειραιώς έχει εκπονήσει ήδη σχέδιο συνεργασίας με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού με απώτερο στόχο την είσοδό τους στο ασφαλιστικό και ειδικότερα στον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα, που αφορά της επικουρικές συντάξεις. Η εφημερίδα, επιπρόσθετα, επικαλέστηκε εσωτερικό έγγραφο της Ν.Δ. όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Στο θέμα αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, θέτοντας επί τάπητος μια σειρά από ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί από τη Ν.Δ. Ειδικότερα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στα εξής:

  1. Γιατί στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματός του απέφυγε απολύτως συνειδητά να μιλήσει για το σχέδιό του για την κοινωνική ασφάλιση, τη στιγμή μάλιστα που δήλωσε ότι προτίθεται να καταργήσει το σημερινό ασφαλιστικό; Με τι επιθυμεί να το αντικαταστήσει;
  2. Επιμένει στο σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης;
  3. Εγγυάται και με ποιον τρόπο το σημερινό επίπεδο και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων 1.230.000 συνταξιούχων;
  4. Εγγυάται και με ποιον τρόπο τις εισφορές των ασφαλισμένων;
  5. Ποιο είναι το κόστος του σχεδίου του για τον κρατικό προϋπολογισμό;
  6. Προτίθεται να κάνει δυσμενείς αλλαγές στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων;

Μέσω facebook

Από τη Ν.Δ. η πρώτη απάντηση ήρθε μέσω... facebook, με ανάρτηση που έκανε ο διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος χαρακτήρισε fake news το δημοσίευμα. Για το επίμαχο ζήτημα ανέφερε τα εξής: «Στον δεύτερο πυλώνα θα μπαίνουν μόνο οι νέοι εργαζόμενοι μετά τη μεταρρύθμιση.

Ετσι δεν θα υπάρχει «κενό» στην πρώτη δεκαετία περίπου της μετάβασης για τις παλιές επικουρικές συντάξεις, ενώ στις επόμενες δεκαετίες το όποιο μικρό κενό θα καλυφθεί από την υψηλότερη ανάπτυξη, τις νέες δουλειές, τους υψηλότερους μισθούς και τις εισφορές που αυτοί θα φέρουν στο σύστημα, αλλά και από το κράτος που θα έχει πλέον ένα υγιές, αυτοχρηματοδοτούμενο ασφαλιστικό που θα δίνει συντάξεις (όχι «χαρτζιλίκι») και δεν θα «ρίχνει» δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα βαρέλι δίχως πάτο».

Η δεδομένη σιγουριά της ανάπτυξης, των υψηλότερων μισθών και κατά συνέπεια των εισφορών που επικαλείται ο κ. Πέτσας ως βασικό επιχείρημα για την αποφυγή «κενού», με λίγα λόγια «τρύπας» στο σύστημα, δεν μπορεί εν προκειμένω να εκληφθεί ως ουσιαστικό επιχείρημα, αλλά θυμίζει περισσότερο «ευχολόγιο».

Μάλιστα, το παράδειγμα που επικαλείται στη συνέχεια, με εργαζόμενο που εισέρχεται στην αγορά με μισθό 800 ευρώ, μοιάζει επίσης έωλο, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή η αγορά δεν «σηκώνει» πολλούς τέτοιους μισθούς. Ταυτόχρονα στον συγκεκριμένο εργαζόμενο δίνει μέση ετήσια αύξηση 2%, γεγονός που επίσης δεν προκύπτει από πουθενά και αποτελεί επίσης «ευχολόγιο».

Ο Χρ. Σταϊκούρας

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της «Αυγής» είπε ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του κάποιο τέτοιο σχέδιο. Αρνήθηκε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο δημιουργίας «τρύπας» λέγοντας: «Εκτιμούμε ότι μέσα σε έναν χρόνο, με το δικό μας οικονομικό σχέδιο θα δημιουργηθούν υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, άρα περισσότερες και καλύτερες ποιοτικά θέσεις απασχόλησης».

Σε ερώτημα που του έκανε ο Νάσος Ηλιόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ύψος των εισφορών που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο κ. Σταϊκούρας απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι αυτό θα το δει η κυβέρνηση της Ν.Δ. όταν φέρει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Έξι ερωτήματα απ' την Έφη Αχτσιόγλου προς τον Κυρ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό
Να αποσαφηνίσει τα σχέδια του για το ασφαλιστικό σύστημα καλεί τον πρόεδρο της Ν.Δ. η υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Έξι ερωτήματα απ' την Έφη Αχτσιόγλου προς τον Κυρ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενας ουρανοξύστης... ψέματα
Διαδικτυακή μονομαχία μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση προς τιμήν του Εβο Μοράλες. Η Ν.Δ. στη συνέχεια θέλοντας να παρουσιάσει με ειρωνικό τρόπο τον...
Ενας ουρανοξύστης... ψέματα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλλα 241 εκατ. κόστισε το πάρτι στην Υγεία
Eνα σκάνδαλο ύψους 241 εκατ. ευρώ κατήγγειλαν τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, ρίχνοντας αφενός την ευθύνη σε υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, αφετέρου στις κυβερνήσεις που ακολούθησαν και δεν έλεγξαν τη...
Αλλα 241 εκατ. κόστισε το πάρτι στην Υγεία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αμετανόητος υπέρμαχος του ασφαλιστικού Πινοσέτ ο κ. Μητσοτάκης»
Η υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «επιβεβαίωσε το σχέδιο της Ν.Δ. για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».
«Αμετανόητος υπέρμαχος του ασφαλιστικού Πινοσέτ ο κ. Μητσοτάκης»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμβασιούχοι και Ασφαλιστικό στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης
Σημεία τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν τις τελευταίες μέρες τα δύο κορυφαία ζητήματα. Η Εφη Αχτσιόγλου θα τοποθετηθεί σε κρίσιμα θέματα με συνέντευξη Τύπου, ενώ ο Κυρ....
Συμβασιούχοι και Ασφαλιστικό στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυρ ομαδόν στον Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό
Για υπονόμευση και απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να ανοίξει τον δρόμο για την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης, κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στελέχη της κυβέρνησης,...
Πυρ ομαδόν στον Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας