Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σοβαρή μεταστροφή της Ε.Ε. υπέρ των εθνικών μας θέσεων»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σοβαρή μεταστροφή της Ε.Ε. υπέρ των εθνικών μας θέσεων»

  • A-
  • A+
Ετσι χαρακτήρισε στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο Α. Τσίπρας το μήνυμα που στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλώνοντας παράλληλα ικανοποιημένος και για τη σαφή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και για τη λήψη μέτρων εναντίον της ενώ είπε ξανά όχι στην υποψηφιότητα Βέμπερ.

Τη σημασία του μηνύματος που στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Τουρκία εξήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με το πέρας των εργασιών της διήμερης συνόδου της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στάθηκε στα εξής σημεία:

■ Πρώτον, ότι το Συμβούλιο καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα καταδικάζει τις ενέργειες εξόρυξης, που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, πριν από λίγες μέρες.

■ Υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν, άμεσα, στις ευρωτουρκικές σχέσεις αυτές οι ενέργειες.

■ Αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων -συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων- δηλαδή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

■ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΥΕΔ, θα κάνουν μια ολοκληρωμένη εισήγηση ως προς το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον Ιούλιο. «Μέτρα που μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και μέτρα που μπορεί να έχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη γείτονα χώρα, αν δεν σταματήσει άμεσα την παράνομη δραστηριότητα», όπως είπε. Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη Σύνοδος θα είναι επίσης διήμερη και έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 30 Ιουνίου -1 Ιουλίου. Μάλιστα, επ’ αυτού αστειεύτηκε ο πρωθυπουργός, καθώς η δεύτερη μέρα της συνόδου συμπίπτει με το προγραμματισμένο τηλεοπτικό ντιμπέιτ στην Αθήνα.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών Ελλάδας - Κύπρου, η Ε.Ε. με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και αποφασίζει τη λήψη μέτρων κατά της γείτονος για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα πως τέτοιου είδους απόφαση δεν είχε παρθεί από τους εταίρους μας στην Ευρώπη ούτε μετά το θερμό επεισόδιο των Ιμίων, το 1996.

Γι’ αυτό και χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Ευρώπης ως σημαντική εξέλιξη, λέγοντας πως πρόκειται για «σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων, που αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς και επιτυχούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα μείζονα ζητήματα στην περιοχή και να αποκτήσουμε ισχυρά ερείσματα στην περιοχή, στην Ε.Ε. και στο διεθνές πλαίσιο».

Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και για τις πολιτικές αντιδράσεις που ακολούθησαν και απάντησε πως τον ξεπερνά το γεγονός ότι τέτοια θέματα αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. «Ηταν επιβεβλημένη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και, αν δεν γινόταν, τότε θα έπρεπε πράγματι να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι, σε περίοδο έντονων εξελίξεων στην περιοχή, προτιμά να κάνει τριήμερο αντί να συντονίσει τη δράση της», τόνισε. Στα περί «δραματοποίησης» του θέματος, απάντησε με ερώτημα. Αν η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ήταν «δραματοποίηση», τότε πώς θα έπρεπε να χαρακτηριστεί η πολύωρη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών για το ίδιο θέμα, αναρωτήθηκε. Σε σχετική ερώτηση γιατί δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε πως ακριβώς αυτό θα ήταν «δραματοποίηση» και ότι η σχετική ενημέρωση των κομμάτων είναι διαρκής και γίνεται θεσμικά από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να συνδέσει τα ελληνοτουρκικά και με την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Φανταστείτε, τη στιγμή που έχουμε την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, να είχαμε τα τουρκικά F-16 να επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας στα βόρεια σύνορά μας». Ως γνωστόν, μετά τη συμφωνία, η επιτήρηση έχει ανατεθεί στην ελληνική πολεμική αεροπορία.

Κατά Βέμπερ

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας πως «η υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ έφυγε από το τραπέζι, αφού ήταν μια υποψηφιότητα που δεν μπορούσε να ενώσει την Ευρώπη, αλλά ήταν διχαστική». Σχολίασε ότι ήταν μεγάλο λάθος της Ν.Δ., που επένδυε σε μια διχαστική υποψηφιότητα και η οποία «είχε εκφραστεί εναντίον της Ελλάδας».

«Είναι λάθος», είπε, «σε κρίσιμες επιλογές που αφορούν τη χώρα, αυτές να γίνονται με αμιγώς κομματικά κριτήρια». Θύμισε ότι ο κ. Βέμπερ ξεκίνησε την καμπάνια του από την Ελλάδα, διότι στηρίχθηκε με μοναδικό κριτήριο ότι είχε εκφραστεί αρνητικά κατά του ίδιου του κ. Τσίπρα. «Στα κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει όλοι μας να κινούμαστε με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι με κομματικές παρωπίδες», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα της Οικονομίας, λέγοντας πως η ουσιαστική συζήτηση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 μετατέθηκε για το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «με επίμονη προσπάθεια, καταφέραμε να συμπεριληφθεί στο διαπραγματευτικό πακέτο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η δυνατότητα για πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας μας από τα κονδύλια της συνοχής, έτσι ώστε να ενισχυθεί η επενδυτική δυναμική της». Δηλαδή, όπως εξήγησε, «πετύχαμε το πρώτο καθοριστικό βήμα για να έχουμε πρόσθετη χρηματοδότηση 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», μια «πολύ σημαντική εθνική επιτυχία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρεις άξονες για το Μεταναστευτικό
Το φιάσκο του Ζάλτσμπουργκ επιβεβαίωσε ουσιαστικά, χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των 28 ηγετών της Ε.Ε. που κλήθηκαν να λάβουν αποφάσεις για το Μεταναστευτικό, την...
Τρεις άξονες για το Μεταναστευτικό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δόγμα πλήρους αποτροπής
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου με τον Ευρωπαίο επίτροπο -αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων- Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίες ανακοίνωσε ότι το τελευταίο...
Δόγμα πλήρους αποτροπής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Oι δύο Ελληνες στρατιωτικοί «πληρώνουν» για τη Βάρνα
Η Αγκυρα απάντησε στις ευρωπαϊκές προτροπές για βελτίωση των σχέσεών της με την Αθήνα και τη Λευκωσία, παρατείνοντας για τουλάχιστον ακόμη έναν μήνα την κράτηση των δύο και χωρίς την απαγγελία κατηγοριών ●Πώς...
Oι δύο Ελληνες στρατιωτικοί «πληρώνουν» για τη Βάρνα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οσα δεν ρώτησαν τον Τσίπρα
Σεισμός προκλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα περισσότερα σχόλια να αφορούν όχι τις απαντήσεις αλλά τις ερωτήσεις των Παπαχελά και Κοσιώνη τόσο τις επι της ουσίας που δεν έγιναν όσο και αυτές που...
Οσα δεν ρώτησαν τον Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενα μεγάλο παιχνίδι και μάλιστα... εκτός έδρας
Δύο ώρες και δέκα λεπτά κράτησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, χθες βράδυ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, απέναντι στους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Αλέξη Παπαχελά, διευθυντή της εφημερίδας...
Ενα μεγάλο παιχνίδι και μάλιστα... εκτός έδρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην τελική ευθεία με μία εκκρεμότητα
Τη στάση που θα κρατήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης περιμένουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση ● Ολομέτωπη επίθεση στη Ν.Δ. από τον...
Στην τελική ευθεία με μία εκκρεμότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας