Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υψηλό το φρόνημα του στρατεύματος

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, τον αναπληρωτή Παναγιώτη Ρήγα και επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη λήξη της άσκησης «Καταιγίς 2019»

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υψηλό το φρόνημα του στρατεύματος

  • A-
  • A+
Δημοσίευμα για μετακίνηση μονάδων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που αναπαράχθηκε από τουρκικά ΜΜΕ, αποδείχτηκε fake news. «Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης» ξεκαθαρίζει ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.

Η επαναβεβαίωση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη του υψηλού φρονήματος του στρατεύματος και της ικανότητάς του να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλή από την πλευρά της Τουρκίας, ήταν αυτή που οδήγησε τον πρώτο στο να δηλώσει, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ για την τουρκική προκλητικότητα εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, ότι «όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Ελληνες είναι –και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται– απόλυτα ασφαλείς».

Κατά την περίπου τρίωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας ανέλυσε στον πρωθυπουργό την ισχύουσα διάταξη των δυνάμεων και τις δυνατότητες αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων, με συνέπεια να αποφασιστεί ότι δεν χρειάζεται η λήψη επιπλέον στρατιωτικών μέτρων και η όποια αντίδραση ενάντια στην Τουρκία θα γίνει σε διπλωματικό επίπεδο και σε συνεννόηση με τις κυπριακές αρχές.

Με αυτό τον τρόπο δεν θα δοθεί η ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να υπονοεί ότι η χώρα μας προκαλεί, κάτι που ήδη γινόταν μετά τη δημοσίευση fake news σε γνωστή ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα στρατιωτικού ρεπορτάζ περί δήθεν αποστολής στρατευμάτων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Δημοσίευμα το οποίο έσπευσαν να αναπαραγάγουν ιστοσελίδες που δεν διαθέτουν στρατιωτικό συντάκτη, με συνέπεια να προκληθεί αντίδραση από τα τουρκικά ΜΜΕ, που έγραφαν ότι «η Ελλάδα, όπως φαίνεται, ενισχύει τα στρατεύματά της στα βόρεια σύνορα και στα νησιά του Αιγαίου ως δικαιολογία για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», παρότι έγκυροι στρατιωτικοί συντάκτες ήδη έγραφαν στα δικά τους μέσα ποια ήταν η αλήθεια.

Η πραγματικότητα, μάλιστα, αναδείχθηκε πλήρως από την ανακοίνωση που αναγκάστηκε να εκδώσει την Κυριακή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στην οποία αναφερόταν επί λέξει: «Γνωρίζετε ότι πρόσφατα δημοσιεύματα ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία ελληνικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης. Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης “Καταιγίς 2019”, η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019».

Το «ρεπορτάζ» της ιστοσελίδας παρουσίαζε μερικές φωτογραφίες πεζοναυτών να επιβιβάζονται σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και έναν στρατιωτικό ιερέα να τους ευλογεί μέσα στη νύχτα. Αυτό έγινε στο πλαίσιο της ασκήσεως του Στόλου «Καταιγίς 2019», όπου ένα από τα σενάριά της προέβλεπε τη μεταφορά ενισχύσεων από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά για «προενίσχυση νήσου». Οι πεζοναύτες του 575 Τάγματος Πεζοναυτών, οι οποίοι επιβιβάζονταν από το λιμάνι του Ωρωπού, μετέβησαν στη Σάμο, αποβιβάστηκαν στην ακτή όπου προβλεπόταν, εκεί τους υποδέχτηκε ο ΥΕΘΑ Ε. Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, τους μίλησαν και μετά επιβιβάστηκαν πάλι στα πλοία και επέστρεψαν στη βάση τους.

Προκειμένου, εξάλλου, να μη δοθούν αφορμές στην τουρκική πλευρά, αναχώρησε χθες από την Αθήνα για την Αγκυρα η ελληνική αντιπροσωπεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τον δεύτερο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδος – Τουρκίας για τυχόν υλοποίηση των Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών.

Η σχετική ανακοίνωση, δε, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία από 17 έως 22 Ιουνίου 2019, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων».

Οπως είναι γνωστό, προ 15ημέρου και μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στην Αθήνα, παραιτήθηκε ο τότε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΥΠΕΘΑ αντιστράτηγος ε.α. Νίκος Ζαχαριάδης, καθώς διαφωνούσε με την άποψη του ΥΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, ότι πρέπει να υπάρχουν «ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας» με την Τουρκία. Η ελληνική αντιπροσωπεία έχει πλέον ως επικεφαλής τον έως σήμερα δεύτερο στην ιεραρχία της υποναύαρχο Δημήτρη Καβουλάκο, διευθυντή του αρμόδιου Δ’ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ.

Σε συνέντευξη, τέλος, που παραχώρησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι η όλη προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση είναι «για να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εδώ που είναι τώρα» και ότι θα γίνει «μία προσπάθεια μήπως καταφέρουν να πείσουν όλη την Ευρώπη» για την επιβολή κυρώσεων.

Ερωτώμενος εάν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάποιο θερμό επεισόδιο ανέφερε ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο υπήρχαν πάντα και δεν είναι τωρινές, ενώ τόνισε ότι άποψή του είναι ότι δεν είναι τόσο πιθανό γιατί αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά και δεν θέλουν να προσθέσουν και κάτι άλλο. Για την κλήση του ΚΥΣΕΑ απάντησε ότι αυτή έγινε για να «δοθεί στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα», ενώ τόνισε πως από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού συνάγεται ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από τη στιγμή που γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ηχηρή» απουσία Παναγιώτη Ρήγα
Μια νέα απουσία, αυτή τη φορά του πρώην ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα, από την τελετή παράδοσης-παραλαβής του αρχηγού ΓΕΣ και το έμμεσο «καρφί» του απερχόμενου Γιώργου Καμπά, που ευχήθηκε στον διάδοχό του να...
«Ηχηρή» απουσία Παναγιώτη Ρήγα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν προσκάλεσαν τον τέως Α/ΓΕΣ
Τελετή παράδοσης - παραλαβής του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με ηχηρές παραλείψεις και αιχμές. Η πικρία του εν αποστρατεία πλέον στρατηγού Γιώργου Καμπά και τα «πυρά» του απερχόμενου πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου για τους...
Δεν προσκάλεσαν τον τέως Α/ΓΕΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καρατομήσεις κατά την εκλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
Καρατομήθηκαν πριν ολοκληρώσουν την ως είθισται διετή θητεία τους ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο αρχηγός ΓΕΣ, οι οποίοι αποστρατεύονται και αντικαθίστανται αντίστοιχα από τους αντιστράτηγους Κωνσταντίνο Φλώρο και...
Καρατομήσεις κατά την εκλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυστηρά μηνύματα από Πάιατ και Αποστολάκη προς Τουρκία
Με την αποστολή μηνυμάτων προς την Τουρκία τόσο από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ όσο και από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη «σημαδεύτηκε» η τελετή παραλαβής των δέκα Σινούκ και των 70...
Αυστηρά μηνύματα από Πάιατ και Αποστολάκη προς Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποστολάκης: Η Αθήνα είναι σε συνεννόηση με τους συμμάχους
Η προκλητική γραμμή που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο δεν έμεινε αναπάντητη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Αποστολάκης: Η Αθήνα είναι σε συνεννόηση με τους συμμάχους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας