• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.6°C / 19.2°C
  0 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  1 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  3 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 19.4°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 14.7°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  80%

EUROKINISSI

Τα υπ. Οικονομικών και Ανασυγκρότησης διαψεύδουν το «Πρώτο θέμα»

 • A-
 • A+

Απάντηση στο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» με τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ: Dolce vita και ταξίδια μέχρι τελευταία στιγμή - Ποιοι πάνε αποστολή στη Φλόριντα;» που υποστηρίζει ότι «Φόρτωσαν το Δημόσιο με 30.000 Συριζαίους συμβασιούχους, 10.000 στα ΝΠΙΔ, με κόστος για την τσέπη μας 1,2 δις επιπλέον» δίνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το ΥΠ.ΟΙΚ. ενημερώνει ότι «το ταξίδι της ελληνικής αποστολής στο Ορλάντο προγραμματίστηκε εδώ και δύο μήνες λόγω της αξιολόγησης της χώρας μας από τον Οργανισμό Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF) για το πλαίσιο της ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η προετοιμασία της πολύ αυστηρής αυτής αξιολόγησης, επικεφαλής της οποίας είναι η Γενική Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Έλενα Παπαδοπούλου, γίνεται συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες αρχές (Αρχή ενάντια στο Ξέπλυμα Χρήματος, Τράπεζα της Ελλάδος, ΑΑΔΕ, Υπουργείο Εξωτερικών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ελληνική Αστυνομία κ.ά.). Η ελληνική αποστολή έχει καταφέρει ως τώρα να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της χώρας στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι κατόπιν της προηγούμενης αξιολόγησης το 2007, η Ελλάδα είχε μπει σε γκρίζα λίστα».

Το ΥΠ.ΟΙΚ. αναφέρει ότι η Γενική Γραμματέας είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το πέρας της αποστολής στις 24 Ιουνίου και υπενθυμίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης ήταν ενήμερα για αυτή τη συνάντηση στις ΗΠΑ από τις 19 Νοεμβρίου με το σχετικό ενημερωτικό έγγραφο το οποίο είχε δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Για ανακριβές και παραπλανητικό δημοσίευμα, το οποίο «αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων» κάνει λόγο το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης διαβεβαιώνοντας πως όλες οι προσλήψεις μονίμων και συμβασιούχων που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στο Δημόσιο γίνονται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ.

Επικαλείται μάλιστα τα επίσημα στοιχεία της Απογραφής, σύμφωνα με τα οποία «το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί αλλά παρουσιάζει μείωση κατά 10.000 περίπου στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (576.856 Δεκέμβριος 2014- 565.324 Δεκέμβριος 2018)». Για τους συμβασιούχους του Δημοσίου που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, σημειώνει ότι παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με οριακές εποχικές διακυμάνσεις την ίδια περίοδο. (48.084 Δεκέμβριος 2015 - 48.300 Δεκέμβριος 2017- 49.469 Δεκέμβριος 2018).

Επισημαίνει επίσης ότι πρόκειται για μεγάλη ανακρίβεια τα περί αύξησης του προσωπικού του Δημοσίου, καθώς «σκόπιμα» υπολογίζονται στους συμβασιούχους εργαζόμενοι σε προγράμματα πανεπιστημίων ή προγράμματα ΕΣΠΑ ή ανταποδοτικών πόρων, που δεν προκαλούν δημοσιονομική επιβάρυνση.

Η μεγαλύτερη παραπληροφόρηση όμως, γίνεται με τους Μετακλητούς, τονίζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και εξηγεί: «Έως το Νοέμβριο του 2015 στο μητρώο μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, στην εργασιακή σχέση “Μετακλητοί” καταγράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι και όχι οι πάσης φύσεως Ειδικοί Σύμβουλοι Ειδικοί Συνεργάτες, Επιστημονικοί Συνεργάτες κλπ των Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών, Ειδικών Γραμματέων κλπ. Με άλλα λόγια, όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε πλήρης αδιαφάνεια από πλευράς των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Πλέον στην εργασιακή σχέση «Μετακλητοί», καταχωρούνται οι ειδικοί σύμβουλοι, οι ειδικοί συνεργάτες και επιστημονικοί συνεργάτες, γενικοί ειδικοί γραμματείς και γενικά οι πάντες των οποίων η θέση χαρακτηρίζεται από το νόμο ως θέση Μετακλητού. Αποτελεί συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η απόλυτη διαφάνεια».

Το υπουργείο χαρακτηρίζει ως απολύτως ανακριβές το δημοσίευμα για αύξηση μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο «υπονοώντας ότι αυτή οφείλεται σε αύξηση του προσωπικού». Όπως διευκρινίζει, η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου είναι εντός των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, «κάτι που δεν αμφισβητείται από κανέναν, συμπεριλαμβανομένων και των θεσμών», ενώ προσθέτει ότι η όποια μικρή αύξηση σε απόλυτους αριθμούς οφείλεται στην καταβολή των αναδρομικών και στο ξεπάγωμα των Μισθολογικών Κλιμακίων, «δηλαδή στην άρση των αδικιών του παρελθόντος».

Για τις μετατάξεις στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, η ανακοίνωση σημειώνει ότι πρόκειται για δημόσια υπηρεσία η οποία αποτελείται από μόνιμους υπαλλήλους και όχι μετακλητούς και ότι οι μετατάξεις αφορούν μονίμους υπαλλήλους και δεν προκαλούν δημοσιονομική επιβάρυνση.

«Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με απόλυτο σεβασμό στο δημοσιονομικό πλαίσιο και στον κανόνα 1 προς 1, προχωρά τις απαραίτητες προσλήψεις στο Δημόσιο, προκειμένου να στηριχτούν η Υγεία, η Παιδεία, το Κοινωνικό κράτος και οι υπηρεσίες εξυπηρέτηση του Πολίτη. Η ΝΔ συστηματικά απαξιώνει το Δημόσιο και στοχοποιεί τους Δημοσίους Υπαλλήλους στην επιδίωξή της να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και σε απολύσεις», καταλήγει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το σημερινό δημοσίευμα έγραφε ότι «η κ. Παπαδοπούλου μαζί με αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Ορλάντο της Φλόριντα  για να πάρει μέρος σε ειδικές συναντήσεις με τον διεθνή οργανισμό FATF, που ελέγχει την εφαρμογή των κανόνων για το ξέπλυμα χρήματος» και ότι «μαζί της θα πάρει άλλα 6 άτομα».

«Τις: Αργυρή Αποστολίδου, αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος Δ της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, Παρασκευή Θεοδωροπούλου δικηγόρο, στο τμήμα Νομικής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών, Λήδα Τσαγκαράκη, υπάλληλο αποσπασμένη στο γραφείο της, Νίκη Διώτη, υπάλληλο αποσπασμένη στο γραφείο του κ. Τσακαλώτου, Κωνσταντίνα Ευδαίμων, προϊσταμένη του Τμήματος Α της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ, Ευτυχία Ταμβίσκου, υπάλληλο αποσπασμένη στη Βουλή. Σύμφωνα με έγγραφα της Διαύγειας, τα περισσότερα μέλη της αποστολής άρπαξαν την ευκαιρία του υπερατλαντικού ταξιδιού και "κόλλησαν" κάποιες ημέρες άδεια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βγαίνει από την «καραντίνα» η λίστα
Ετοιμη να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες τα ποσά που δόθηκαν για τις αμαρτωλές καμπάνιες της πανδημίας δηλώνει η κυβέρνηση ● Εν αναμονή για να δούμε επιτέλους με ποια… ποιοτικά κριτήρια μοιράστηκαν τα 20 εκατ....
Βγαίνει από την «καραντίνα» η λίστα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Έντονη κυβερνητική αντίδραση για το... επίδομα σφραγίδας
Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης κάλεσε αρθρογράφο γνωστής στήλης που ανέγραψε ότι «το διάβαζα... και δεν το πίστευα», να δημοσιεύσει το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση για το εν λόγω επίδομα.
Έντονη κυβερνητική αντίδραση για το... επίδομα σφραγίδας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αστείο ή προσβολή;
Σφοδρή αντιπαράθεση σε... παραπολιτικό επίπεδο. Βέλη προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξαπέλυσαν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Αφορμή η δήλωση που φέρεται να έκανε ο Π. Κουρουμπλής στη γερμανική...
Αστείο ή προσβολή;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξηγήσεις για το plan B
Πολιτικές εξηγήσεις, με σαφείς αιχμές για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τις δηλώσεις του μερίδα των μέσων ενημέρωσης έδωσε, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά και τη δημοσιοποίηση του ηχητικού της ομιλίας του στο OMFIF...
Εξηγήσεις για το plan B
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαρουφάκης: Θα ήταν ανευθυνότητα να μην έχουμε εκπονήσει εναλλακτικά σχέδια
Απάντηση στο δημοσίευμα της «Καθημερινής», δίνει μέσω ανακοίνωσής του ο Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι θα ήταν ανεύθυνο να μην έχει το υπουργείο Οικονομικών εναλλακτικά σχέδια. Την ίδια ώρα ο James...
Βαρουφάκης: Θα ήταν ανευθυνότητα να μην έχουμε εκπονήσει εναλλακτικά σχέδια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προβοκάτσια στρεφόμενη εναντίον της κυβέρνησης»
Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild» που κατονόμαζε το Δημήτρη Μάρδα ως τον αναπληρωτή υπουργό, που έβγαλε στο εξωτερικό 80.000 ευρώ.
«Προβοκάτσια στρεφόμενη εναντίον της κυβέρνησης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας