Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γεροβασίλη: Η Ν.Δ. και οι συνοδοιπόροι της ρίχνουν λάσπη στην ΕΛ.ΑΣ
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Γεροβασίλη: Η Ν.Δ. και οι συνοδοιπόροι της ρίχνουν λάσπη στην ΕΛ.ΑΣ

  • A-
  • A+

Σε υψηλούς τόνους απάντησε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, στις καταγγελίες για μεταθέσεις «ημετέρων» στην ΕΛ.ΑΣ. λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Μιλώντας στο ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως «είναι τακτικός ο χρόνος που γίνονται, γίνονται κάθε χρόνο την ίδια εποχή» και κατηγόρησε τη Ν.Δ. για πελατειακές και ρουσφετολογικές πολιτικές και ότι «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια». 

«Η Νέα Δημοκρατία και οι συνοδοιπόροι της δεν διστάζουν να ρίχνουν λάσπη σε θεσμούς του κράτους, στα όργανά του όπως είναι η ΕΛΑΣ, προκειμένου να απαξιώσουν το ρόλο τους, την ώρα που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι δίνουν μεγάλη σημασία στα θέματα ασφάλειας», τόνισε η υπουργός.

«Η ΕΛΑΣ έχει τον ρόλο της, τις δομές της, τους μηχανισμούς της. Και δρα, σε συνέχεια και του κράτους, συνεχώς. Τα ζητήματα ασφάλειας δεν διακόπτονται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Δεν διστάζουν λοιπόν να ρίξουν λάσπη στο ίδιο το αστυνομικό σώμα, τόσο στους επιτελείς του, τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, όσο και στους αστυνομικούς του δρόμου, που κάθε μέρα δίνουν τη μάχη για τα ζητήματα αυτά […] Βλέπουμε "καταγγελίες" για ρουσφέτια, για το τι γίνεται στην προεκλογική περίοδο, μιλάνε για μεταθέσεις στην ΕΛΑΣ […] Είναι τακτικός ο χρόνος που γίνονται, γίνονται κάθε χρόνο την ίδια εποχή».

«Η λειτουργία του κράτους δεν διακόπτεται, είναι και το αίτημα που είχαν όλοι οι πολίτες όταν η χώρα έμπαινε σε επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις […] αλλά αυτό ξαφνικά δεν… βολεύει, γιατί η ΝΔ θέλει να επιστρέψει για να ασκήσει τις πολιτικές που ασκούσε πάντα: πελατειακές και ρουσφετολογικές. Το ξέρουν καλά αυτό το παιχνίδι. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια θεωρώντας ότι εμείς κάνουμε το ίδιο. Αλλά δεν ήμασταν ποτέ ίδιοι, ούτε θα γίνουμε ποτέ ίδιοι», είπε ακόμη.

Σχετικά με τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της ασφάλειας, η Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Η Νέα Δημοκρατία έχει εφεύρει μερικά ιδεολογήματα ή και αποτελούν βαθιά ιδεολογική της τάση, όπως το ότι η ασφάλεια ταυτίζεται απολύτως με τη δράση της αστυνομίας. Δεν θα διαφωνήσουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός, καθοριστικός στο κομμάτι της καταστολής. Ωστόσο, είναι υπεραπλούστευση να μιλάει κάποιος για την ασφάλεια ταυτισμένη μόνο με τη δράση της Αστυνομίας και όποιος συζητά για οτιδήποτε άλλο, προληπτικές δράσεις, συνεργασίες φορέων, της κοινωνίας των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας, όλα αυτά βαφτίζονται από την πλευρά της ΝΔ "ανοχή στην παραβατικότητα" εκ μέρους της κυβέρνησης. Να είμαστε σοβαροί».

Και συμπλήρωσε: «Στα ζητήματα της ασφάλειας είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι και έχουμε στρέψει την προσπάθειά μας στη δραστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας, με σημαντικά αποτελέσματα από την ΕΛΑΣ στο κατασταλτικό κομμάτι. Είναι, ωστόσο, απολύτως παραπλανητικό να διαδίδει κάποιος ότι μπορεί με την πρόθεσή του να καταργήσει την παραβατικότητα, να την εξαφανίσει από τον κόσμο. Είναι μία διαρκής μάχη που οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε κατάματα, αλλά και με όρους σεβασμού στην Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή την προσπάθειά μας για ολιστική αντιμετώπιση, η ΝΔ τη βαφτίζει "ανοχή", γιατί έχει αυτή στο μυαλό της ότι μόνο ένα σκληρό, αυταρχικό, αστυνομοκρατούμενο κράτος, είναι η απάντηση στην εγκληματικότητα και την παραβατικότητα».

Αντιδράσεις και καταγγελίες για «ρουσφετολογικές» μεταθέσεις

Νωρίτερα, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών υπαλλήλων και αξιωματικών (ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ) είχαν διαμηνύσει ότι «δεν θα συμπράξουν στην υλοποίηση της απροσχημάτιστης και ανήθικης αυτής απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, να συνεδριάσει το αρμόδιο Συμβούλιο ένα μόλις 24ωρο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει των εθνικών εκλογών».

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Μετά τη σημερινή επισημοποίηση της σύγκλησης του Ανώτερου Συμβουλίου Μεταθέσεων Αξιωματικών, για το προσεχές Σάββατο, 08 Ιουνίου 2019, οι Ομοσπονδίες μας καταγγέλλουν ότι ως θεματοφύλακες των εργασιακών δικαιωμάτων του αστυνομικού προσωπικού και της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, δεν θα συμπράξουν στην υλοποίηση της απροσχημάτιστης και ανήθικης αυτής απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, να συνεδριάσει το αρμόδιο Συμβούλιο ένα μόλις 24ωρο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει των εθνικών εκλογών.

Ειδικότερα, η παραπάνω απόφαση είναι μια κατάφορη παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία ορίζει ότι οι ετήσιες μεταθέσεις των αξιωματικών έπρεπε να πραγματοποιηθούν το τελευταίο 10ημερο του μηνός Μαΐου, αλλά δεν έγιναν λόγω των εκλογών της 26ης Μαΐου και θα έπρεπε να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό της μετάθεσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο.

Είναι πρωτάκουστο να δρομολογείται κατά τον τρόπο αυτό συνεδρίαση συμβουλίου μεταθέσεων με μοναδικό σκοπό την τακτοποίηση των «ημετέρων», όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι ούτε οι τοποθετήσεις των νεοεξερχόμενων Υπαστυνόμων από τη ΣΑΕΑ τέλος Ιουνίου - ο μοναδικός λόγος για τον οποίο υπήρξε η αλλαγή πραγματοποίησης των αιτήσεων μεταθέσεων των Αξιωματικών που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν το τελευταίο 10ημερο μηνός Ιουνίου - δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά και το κυριότερο, ότι όποιες ενστάσεις και προσφυγές, θα εκδικασθούν μετά την 7η Ιουλίου, δηλαδή μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης.

Οπότε η σπουδή για τη σύγκληση του συμβουλίου το προσεχές Σάββατο, αποκαλύπτει τις προθέσεις της Ηγεσίας και της απερχόμενης Κυβέρνησης, στο παρά ένα να προβούν σε καθαρά μη σύννομες και ανήθικες μεταθέσεις, κάτι το οποίο εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας».

Εκ μέρους της Ν.Δ. ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολίασε ότι πρόκειται «για ενέργεια πρωτοφανή, απαράδεκτη και καταδικαστέα, που πλήττει ευθέως την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ υπονομεύει το ηθικό των στελεχών της με την ωμότητα της κομματικής μεροληψίας της ηγεσίας της».

«Καταδικάζουμε τις νοσηρές και αποδοκιμαστέες από την κοινωνία μεθοδεύσεις και καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ να ακούσει τις εύλογες διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των αστυνομικών -που αξιώνουν σεβασμό και αναγνώριση της πολύπλευρης και πολύμορφης προσφοράς τους- αλλά και τη φωνή της λογικής, και να ακυρώσει πάραυτα την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Μεταθέσεων» πρόσθεσε.

Απ' το ΚΙΝ.ΑΛΛ. η Εύη Χριστοφιλοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι: «Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο στην κυβέρνηση!» και ότι «Συγκαλούν τα δύο συμβούλια μεταθέσεων το προσεχές Σάββατο, λίγες μέρες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, για να βολέψουν ημετέρους Αστυνομικούς και Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.»

«Θα τους ζήλευε ακόμη και ο Μαυρογιαλούρος!», σύμφωνα με την κ. Χριστοφιλοπούλου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα προανήγγειλε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες. Τα μέτρα που θα λάβουμε θα γίνουν ορατά» δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη εξερχόμενη από το αστυνομικό τμήμα...
Μέτρα προανήγγειλε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός, ανικανοποίητοι οι συνδικαλιστές
Το θεώρημα του «νόμου και τάξης» ανέπτυξε ο Κυρ. Μητσοτάκης στους 1.500 νέους ειδικούς φρουρούς, οι εκπρόσωποι των οποίων δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν ακολουθούνται...
Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός, ανικανοποίητοι οι συνδικαλιστές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι «επιτυχίες» της ΕΛ.ΑΣ. απάντηση στην… «ακραία καταστολή»
Τις «επιτυχίες» της Ελληνικής Αστυνομίας απαριθμεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε το κόμμα της Κουμουνδούρου περί αναβίωσης «σκοτεινών...
Οι «επιτυχίες» της ΕΛ.ΑΣ. απάντηση στην… «ακραία καταστολή»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυμα κλειστών συνόρων από Χρυσοχοΐδη στον Έβρο
Μετά τις συνεχείς αστυνομικές επιχειρήσεις κατά μεταναστών στη βόρεια Ελλάδα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε από τον Έβρο ότι η ασφάλεια της χώρας είναι «αδιαπραγμάτευτη». 
Μήνυμα κλειστών συνόρων από Χρυσοχοΐδη στον Έβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας