• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.3°C / 33.5°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.5°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 35.4°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 29.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.1°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.4°C / 31.7°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  54%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Γυναίκες επικεφαλής του Αρείου Πάγου

 • A-
 • A+
«Αντισυνταγματικό διορισμό» θεωρεί η Πειραιώς την όλη διαδικασία ● «Η Ν.Δ. απέδειξε ότι ουδόλως ενδιαφέρεται για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας

Υστερα από πολύωρη συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε με ομόφωνη απόφαση στην τελική φάση της επιλογής προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Για τη θέση Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η Ειρήνη Καλού, ενώ για τη θέση Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη η Δήμητρα Κοκοτίνη. Και οι δύο ήταν ψηλά στην επετηρίδα, είχαν ψηφιστεί ανάμεσα στους προτεινόμενους με ευρύτατη πλειοψηφία, ενώ χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού στο δικαστικό σώμα.

Είναι πλέον γεγονός ότι μετά και την πρόσφατη εκλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου στην προεδρία του ΣτΕ και την Ανδ. Θεοτοκάτου, που είναι πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κυριολεκτικά η ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων έχει «καταληφθεί» από γυναίκες.

Της τελικής αυτής φάσης είχαν προηγηθεί οι δίμηνες ακροάσεις και οι διασκέψεις των προέδρων της Βουλής που ολοκληρώθηκαν στις 15/5 τρέχοντος αναδεικνύοντας τους προτεινόμενους με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς να διατυπωθεί από τα κόμματα καμία αντίρρηση. Αυτή ήταν η γνωμοδότηση των προέδρων της Βουλής και αναμενόταν η τελική επιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μεσολάβησαν όλες τις προηγούμενες ημέρες οι επικρίσεις και οι σφοδρές αντιπαραθέσεις με κύριο άξονα το πολιτικό ζήτημα μιας ανάλογης απόφασης, ενώ υπήρξαν και διατυπώσεις περί αντισυνταγματικότητας κ.λπ.

Η Ν.Δ. αφού αρνήθηκε τη συναινετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης συνεχίζει τις δημόσιες παραινέσεις μέσω στελεχών της προς τον ΠτΔ προκειμένου εκείνος να πειστεί να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, προειδοποιώντας ότι είναι βέβαιο πως το ΣτΕ θα κρίνει τις επιλογές ως αντισυνταγματικές.

Μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το μόνο που απομένει εν μέσω όλων αυτών των συγκρούσεων είναι η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα αμέσως μετά τη λήξη της θητείας (30/6) των Ξένης Δημητρίου και Βασιλείου Πέππα.

«Ζητήσαμε συναίνεση»

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του επανέλαβε τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η διαδικασία και τόνισε ότι «η Ν.Δ. αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα, αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας, όμως, για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων» και συμπλήρωσε:

«Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ηλπιζα ότι η Ν.Δ. υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δεν θα έκανε αυτή την επιλογή. Η άρνηση της Ν.Δ. στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει αλαζονεία και βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες και ας κρίνουν. Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε την απόφαση, κατηγορώντας τη Ν.Δ. για πολιτικές σκοπιμότητες.

«Μετά την άρνηση της Ν.Δ. να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για συναινετική λύση στον ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση προχώρησε στην άσκηση των καθηκόντων και υποχρεώσεών της, όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα και τον νόμο [...]». Ανακοίνωσε επίσης τους τρεις αντιπροέδρους: Κ. Κουσουλή, Ε. Νίκα, Δ. Μακρή και την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει το συντομότερο στη Βουλή τους Ποινικούς Κώδικες.

Από την πλευρά της Ν.Δ. ανακοινώθηκε ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση, ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η Ν.Δ. προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ηχηρές τοποθετήσεις

Στο μεταξύ είχαμε χθες άλλες δύο ηχηρές τοποθετήσεις: η πρώτη έγινε στην ΕΡΑ από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλο, ο οποίος παρά τις αντιρρήσεις του εκτίμησε ως μια μεγάλη ευκαιρία, για τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία, τη συναινετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα κόμμα η διαδικασία την οποία και χαρακτήρισε αναμφισβήτητα αξιόπιστη.

Η δεύτερη έγινε από τον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Σεβαστίδη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ:

«...Σε κάθε περίπτωση δεν θα πάρω θέση σε ένα ζήτημα εξόχως πολιτικό, γύρω από το οποίο περιστρέφεται μια σφοδρή αντιπαράθεση αυτές τις ημέρες. Σε επίπεδο επιστημονικό έχουν καταγραφεί αντίθετες προσεγγίσεις από καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου και επομένως θεωρώ ότι είναι ζήτημα εριζόμενο. Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Σε κάθε επιλογή νέας ηγεσίας είχαμε σφοδρές αντιπαραθέσεις και καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παραβίαση της επετηρίδας, παράλειψη άξιων δικαστών. Σήμερα γίνεται περισσότερο αντιληπτό γιατί η επιλογή της ηγεσίας συμπίπτει με τις εθνικές εκλογές [...]».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσίπρας: Βαριές πολιτικές σκοπιμότητες της Ν.Δ.
Να προχωρήσει κανονικά η κυβέρνηση στον διορισμό της νέας ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, εξαπολύοντας ταυτόχρονα πυρά κατά της Ν.Δ., εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.
Τσίπρας: Βαριές πολιτικές σκοπιμότητες της Ν.Δ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Πρ. Παυλόπουλος για τους διορισμούς στην ηγεσία της Δικαιοσύνης
«Όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ», τόνιζαν πηγές της προεδρίας της Δημοκρατίας, κατόπιν ερώτησης για το τι σκοπεύει να κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος, σχετικά με τον διορισμό της νέας ηγεσίας...
Ο Πρ. Παυλόπουλος για τους διορισμούς στην ηγεσία της Δικαιοσύνης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αντισυνταγματικός ο διορισμός»
Για «αντισυνταγματική απόφαση» που εμπλέκει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι διαδικασίες διορισμού των νέων προσώπων στην ηγεσία της...
«Αντισυνταγματικός ο διορισμός»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «Σιωπή των δικαστών» στο ζήτημα της Β. Θάνου
Οι ανακόλουθοι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης προκαλούν, αν μη τι άλλο, απορία για τον βαθμό αμνησίας που διακατέχει τα κόμματα και ειδικά τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που συνεχώς και αδιαλείπτως στο παρελθόν...
Η «Σιωπή των δικαστών» στο ζήτημα της Β. Θάνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας