Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα σενάρια για τις εθνικές εκλογές

Το καίριο ερώτημα που απασχολεί άπαντες είναι αν το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας θα προκηρύξει εθνικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου

EUROKINISSI / ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα σενάρια για τις εθνικές εκλογές

  • A-
  • A+

Ολα τα σενάρια που δύνανται να προκύψουν από τις κάλπες της Κυριακής έχουν βρεθεί στο τραπέζι της κυβέρνησης και έχουν εξεταστεί διεξοδικά και αναλυτικά, ως προς τις επιλογές που θα έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός για την επόμενη μέρα. Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει σειρά συναντήσεων, συζητήσεων και εκτιμήσεων, όπως επίσης και ανάλυση των αποτελεσμάτων που δίνουν οι δημοσκοπήσεις (κρυφές και φανερές).

Ταυτόχρονα, λαμβάνονται και αξιολογούνται ανάλογα οι πληροφορίες που έρχονται από διάφορα σημεία της Ελλάδας, ενώ σε όλα τα ανωτέρω έχει υπολογιστεί και ο παράγοντας του ερείσματος που έχει ο πρωθυπουργός στις ανοιχτές συγκεντρώσεις το τελευταίο διάστημα. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, φαίνεται ότι ξεπέρασαν κάθε προσδοκία από άποψη προσέλευσης κόσμου, που ενδεχομένως να μην την περίμεναν ούτε τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη.

Το καίριο ερώτημα που απασχολεί άπαντες είναι αν το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας θα προκηρύξει εθνικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου. Περί αυτού υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα εδώ και κάποιο διάστημα, πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που θεωρούν βέβαιο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει, αλλά και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία έχει δηλώσει πως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι εθνικές εκλογές θα γίνουν με το πέρας της τετραετίας, το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί σχετικές εισηγήσεις, ωστόσο, ως γνωστόν, η τελική απόφαση ανήκει στον ίδιο. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες εισηγήσεις είχε δεχτεί και πριν από μήνες, όπου τα σενάρια τότε ήθελαν «σίγουρες» τις κάλπες για τον Φεβρουάριο –μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών– ενώ στη συνέχεια ακούστηκε έντονα πως οι βουλευτικές εκλογές θα γίνονταν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και εκείνες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα σενάρια

Φαίνεται λοιπόν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα περιμένει να δει το αποτέλεσμα της κάλπης προκειμένου να αποφασίσει τις κινήσεις του για την επόμενη μέρα. Τα σενάρια λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση, είναι τα εξής:

● Ηττα του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά (πάνω από 7 μονάδες): σε αυτή την περίπτωση το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι πιθανό, με δεδομένο το γεγονός ότι θα υπάρχει σαφές πρόβλημα στη διακυβέρνηση της χώρας τους μήνες που θα ακολουθήσουν έως το πέρας της 4ετίας.

● Ηττα του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή-σχετικά μικρή διαφορά (από 3 έως 6 μονάδες): το εύρος της ήττας σε αυτή την περίπτωση είναι αυτό που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις όπως και τον χρόνο ανακοίνωσής τους. Με απλά λόγια, μια ήττα με τρεις μονάδες μένει να αποδειχθεί τι μεγέθους εσωτερικούς τριγμούς θα προκαλέσει στη Ν.Δ., η οποία αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, έως και πριν από λίγο καιρό, μιλούσε για «περίπατο» στις κάλπες. Με βάση αυτή την εκτίμηση θα αποφασιστεί η συνέχεια. Μια τέτοια διαφορά, ωστόσο, εκτιμάται ότι μπορεί να «γυρίσει» υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε τέσσερις μήνες.

● Ηττα του ΣΥΡΙΖΑ στο νήμα (1-2 μονάδες): αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ισοδυναμεί με νίκη. Είναι πολύ πιθανό σε αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας να προκηρύξει εκλογές για τον Ιούνιο, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία, όπως επίσης και το γεγονός ότι στη Ν.Δ. πιθανότατα θα έχει ξεσπάσει άγριος εσωκομματικός καβγάς για το αποτέλεσμα.

● Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ (ανεξαρτήτως διαφοράς): θα πρόκειται για μια νίκη εφάμιλλη με εκείνη του 2015 (Σεπτέμβριος) που αφενός θα οδηγήσει στις κάλπες και αφετέρου θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα κορυφαίων εξελίξεων στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Στόχος εκεί θα είναι η χαριστική βολή στο κόμμα της Ν.Δ. η οποία μέσα σε έναν μήνα πρέπει να έχει καταφέρει να συνέλθει από το αποτέλεσμα, να συσπειρώσει τον κόσμο της και να αντιμετωπίσει έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει μαζί του τον αέρα του νικητή. Πρόκειται για το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση.

Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αυτός που έχει το πραγματικό άγχος δεν είναι ο ίδιος αλλά η Ν.Δ. Και αυτό επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και μήνες είχε προεξοφλήσει τον εκλογικό της θρίαμβο, επιχείρημα που το χρησιμοποιούσε σε κάθε ευκαιρία.

Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης, έχει σημασία το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλυψε πως η δική του εισήγηση προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι να κάνει εκλογές το φθινόπωρο. «Είχα πει όσο πιο αργά τόσο πιο καλά για τις εθνικές εκλογές» τόνισε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, θεωρώντας πως το κλίμα στην οικονομία όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και καλύτερο και αυτό είναι ένα στοιχείο που λειτουργεί σαφώς υπέρ της κυβέρνησης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσίπρας: Προστασία δικαιωμάτων και ποιοτικές θέσεις εργασίας
Στην «κοινωνική ανάγκη», η οποία ταυτόχρονα αποτελεί και «εθνικό στόχο», για τη δημιουργία νέων, «ποιοτικών θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς», στάθηκε ο πρωθυπουργός.
Τσίπρας: Προστασία δικαιωμάτων και ποιοτικές θέσεις εργασίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: οι πρώτοι υποψήφιοι
Χθες ανακοινώθηκαν τα ονόματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και επαρχία και μέχρι αύριο θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες στην υπόλοιπη χώρα, όπως και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
ΣΥΡΙΖΑ: οι πρώτοι υποψήφιοι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά»
Ζητώντας συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για το ζήτημα των μετατάξεων υπαλλήλων της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αναμέτρηση θα είναι μια σύγκριση...
«Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θυμηθείτε πού ήμασταν πριν από τέσσερα χρόνια»
Στο κατάμεστο αίθριο στο Μέγαρο Μουσικής ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν, χθες βράδυ, το προεκλογικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. Την αρχική εισήγηση έκανε ο...
«Θυμηθείτε πού ήμασταν πριν από τέσσερα χρόνια»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι τέσσερις πυλώνες για την επόμενη 4ετία
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν από την παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής, θα επισκεφτεί το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα του ζητήσει την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών για...
Οι τέσσερις πυλώνες για την επόμενη 4ετία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καθαρές κουβέντες για αντιστροφή του κλίματος
Υπό τη σκιά των τελευταίων γεγονότων που κόστισαν επικοινωνιακά στον ΣΥΡΙΖΑ, επρόκειτο να συνεδριάσει χθες το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος υπό τον πρωθυπουργό, μια διαδικασία που θα γινόταν...
Καθαρές κουβέντες για αντιστροφή του κλίματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας