Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προγράμματα ενίσχυσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

Σταύρος Αραχωβίτης

ΕΦ.ΣΥΝ.

Προγράμματα ενίσχυσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

  • A-
  • A+

Σε μία σειρά αποφάσεων και δράσεων για την αγροτική ανάπτυξη προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Σταύρος Αραχωβίτης προανήγγειλε εγγειοβελτιωτικά έργα ύψους 448 εκατομμυρίων ευρώ σε όλη τη χώρα, προγράμματα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ύψους 90 εκατ. ευρώ και ωρίμανση προγραμμάτων 405 εκαατ. ευρώ για τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων.

Αναφορά στο έργο του υπουργείου

από τον Σταύρο Αραχωβίτη

«1. Εκδόθηκε ο οριστικός πίνακας των 32 αγροτικών έργων υποδομής που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σημασία έχει το γεγονός ότι βαρύτητα έχει δοθεί στα εγγειοβελτιωτικά έργα (αρδευτικά δίκτυα κ.ά.), ώστε οι υφιστάμενες υποδομές (π.χ. φράγματα) να καταστούν λειτουργικές και να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 448,6 εκατ. ευρώ.

2. Δεσμεύονται επιπλέον 85 εκατ. ευρώ για το μέτρο ενίσχυσης της Βιολογικής Γεωργίας. Εξ αυτών, τα 72 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη δράση που αφορά τους παλαιούς δικαιούχους και συγκεκριμένα για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα υπάρξει υπερδέσμευση κατά 140%, στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο κατά 120% και σε όλες τις άλλες περιφέρειες κατά 30%. Τα υπόλοιπα 13 εκατ. ευρώ δεσμεύονται για την αύξηση του προϋπολογισμού στη δράση που αφορά τους νέους βιοκαλλιεργητές.

3. Δεσμεύονται επιπλέον 5 εκατ. ευρώ για το μέτρο ενίσχυσης της Βιολογικής Κτηνοτροφίας.

4. Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων για το Μέτρο της ενίσχυσης της μεταποίησης γεωργικών και μη γεωργικών προϊόντων: Εντάσσονται συνολικά 306 έργα με προϋπολογισμό 405 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται έτσι 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ταυτόχρονα με τη διατήρηση των παλιών.

4. Καταβλήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2018 συνολικά κρατικές ενισχύσεις de minimis 85 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας και των καλλιεργειών που υπέστησαν μη καλυπτόμενες ζημιές από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Η αξιοποίηση του εργαλείου αυτού έγινε εφικτή μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι το 2018 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, που δοκίμασε τους παραγωγούς. Στο επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί η καταβολή ενισχύσεων de minimis, εκτός από τα 9 εκατ. ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης, στους εξής τομείς: Σε αλιείς που εκμεταλλεύονται δημόσια ιχθυοτροφεία σε λιμνοθάλασσες, στα μανταρίνια (κλημεντίνες), στα αχλάδια «Κρυστάλλια», στα επιτραπέζια σταφύλια και στα καπνά των ποικιλιών «Κατερίνη» και «Μπασμάς».

5. Τίθεται σε διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αλιεία, του οποίου ο βασικός κορμός χρονολογείται από το 1966, προκειμένου να οριστεί τόσο η επαγγελματικότητα των αλιέων όσο και η επαναφορά ερασιτεχνικών αδειών αλιείας, με γνώμονα την προστασία του επαγγέλματος των αλιέων και των ιχθυοαποθεμάτων.

6. Ταυτόχρονα, θα τεθεί σε διαβούλευση και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη δακοκτονία, του οποίου ο βασικός κορμός χρονολογείται από τα έτη 1951 και 1953, με βασικό στοιχείο την υποχρέωση κάλυψης των ελαιοδέντρων, ώστε να μην υπάρχουν εστίες σε ακαλλιέργητους ελαιώνες.

7. Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, που αναμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία των εθνικών διεπαγγελματικών οργανώσεων αγροτικών προϊόντων, το οποίο έχει να ανανεωθεί από το 2000. Η ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας των διεπαγγελματικών, που θα προβλέπει την ισόρροπη εκπροσώπηση όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγή ενός προϊόντος, με στόχο την προστασία του.

8. Σε φάση ωρίμανσης και ευρείας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των επαγγελματιών αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών.

9. Μέχρι τις 19 Ιουνίου, υποχρεωτικά, προχωράμε με νομοθετική ρύθμιση στην απλούστευση της αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων.

10. Χθες ανακοινώθηκε από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα η έναρξη υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Μητρώο εκπαιδευτών ενηλίκων, που θα στελεχώσουν τη δομή του οργανισμού για την κατάρτιση των νέων αγροτών.

11. Στις 15 Μαΐου έγινε δεκτή η αίτηση αναίρεσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είχαμε ζητήσει το 2017 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την οποία ο ορισμός του βοσκότοπου δικαιώνει τη χώρα. Κι αυτό γιατί το δικαστήριο δέχεται ότι δεν είναι το είδος της βλάστησης που χαρακτηρίζει μία έκταση ως επιλέξιμο βοσκότοπο, αλλά ηξ χρήση του ως τέτοιου. Αυτό οδηγεί στην ακύρωση ενός προστίμου 5,5 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί το 2010 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναδρομικά. Μαζί με την πρόσφατη απόφαση για την ακύρωση καταλογισμού ύψους 72 εκατ. ευρώ, αποδεικνύεται ότι ενώ άλλοι «φρόντιζαν για την επιβολή προστίμων και καταλογισμών εις βάρος της χώρας, εμείς φροντίζουμε ώστε η χώρα να παίρνει πίσω χρήματα προς όφελος των παραγωγών».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις δηλώσεις που έκανε πριν από λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί πλήρους αναμόρφωσης του ΕΛΓΑ τονίζοντας ότι η αναδιαμόρφωση του οργανισμού έχει ξεκινήσει ήδη καθώς ο κανονισμός του χρονολογείται από το 1987 με τις κλιματικές συνθήκες να έχουν αλλάξει σημαντικά από τότε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβέρνηση & αγρότες σε αναζήτηση ενός ουσιαστικού διαλόγου
Με τα τρακτέρ παρατεταμένα στις εθνικές οδούς οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα παραγωγής συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ενώ παράλληλα αναμένουν τις συναντήσεις που θα έχουν οι εκπρόσωποί τους με...
Κυβέρνηση & αγρότες σε αναζήτηση ενός ουσιαστικού διαλόγου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φρέσκο γάλα πέντε ημερών
Την επαναφορά στις πέντε ημέρες της χρονικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας...
Φρέσκο γάλα πέντε ημερών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές με ανθρώπους της παραγωγής»
Ενα πλέγμα πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών περιγράφει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, απευθύνοντας...
«Να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές με ανθρώπους της παραγωγής»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο κάλεσμα στους αγρότες για διάλογο
«Ο διάλογος είναι στο DNA μας» δήλωσε στη Βουλή ο Βαγγέλης Αποστόλου, καλώντας, για ακόμη μια φορά τους αγρότες σε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης. Παράλληλα, επιτέθηκε σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ,...
Νέο κάλεσμα στους αγρότες για διάλογο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Να κοιτάξουν οι Έλληνες αγρότες την επόμενη ημέρα»
Συνέντευξη Τύπου με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις στις τάξεις των αγροτών για τις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό έδωσαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Τρύφων Αλεξιάδης, Βαγγέλης Αποστόλου και Όλγα...
«Να κοιτάξουν οι Έλληνες αγρότες την επόμενη ημέρα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διεκδικούμε ΦΠΑ 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες»
Δέσμη μέτρων για τους αγρότες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι «θα διεκδικήσουμε στη διαπραγμάτευση οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να...
«Διεκδικούμε ΦΠΑ 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας