• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 6.6°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / 1.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 10.7°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  59%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.2°C / 0.7°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -6.6°C / -4.3°C
  4 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 7.4°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 13.6°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 0.9°C / 4.9°C
  3 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 11.8°C
  6 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 3.6°C
  6 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  1°C 0.9°C / 1.5°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 3.4°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.6°C
  0 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 5.9°C
  3 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -1°C -2.7°C / 0.4°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.8°C / 1.4°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  79%

«Πρώτο μέλημα είναι να είμαστε έγκυροι και αξιόπιστοι στη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Επεται η ταχύτητα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψηφιακή η μετάδοση των αποτελεσμάτων

 • A-
 • A+
Με 12.000 tablets και 4.700 κινητά σε δικαστικούς αντιπροσώπους ● Πριν από τις 10 το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να γίνει γνωστό το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου

Οι πιο δύσκολες εκλογές μεν, αλλά με τα πιο σύγχρονα εργαλεία. Εξελιγμένο τεχνολογικά σύστημα για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των επικείμενων ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών θα αξιοποιηθεί με στόχο τη συντόμευση της έκδοσης ασφαλούς αποτελέσματος μιας πρωτόγνωρης εκλογικής διαδικασίας, όπου οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν σε τέσσερις κάλπες, όλες με σταυροδοσία.

Βασική καινοτομία, που ανακοινώθηκε σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου της Singular Logic και του υπουργείου Εσωτερικών, αποτελεί η χορήγηση 12.000 tablets σε δικαστικούς αντιπροσώπους: το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων στην Αττική (9.600, σε σύνολο 39.063 δικαστικών αντιπροσώπων) και άλλα 2.400 tablets σε τυχαία επιλεγμένα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια, ενώ επίσης θα χρησιμοποιηθούν 4.700 κινητά τηλέφωνα που είχαν αξιοποιηθεί σε προηγούμενες εκλογές. Ταμπλέτες είχαν χρησιμοποιηθεί πιλοτικά στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 στη Β’ Πειραιά.

Αντί για 4 ώρες και 6 λεπτά, χρόνο που απαίτησε η έντυπη μετάδοση, με tablets τα αποτελέσματα ενσωματώθηκαν σε 1 ώρα και 36 λεπτά, με 100% επιτυχία σε σχέση με τα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου.

Πότε θα γίνει γνωστό το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου; Βάσει εκτιμήσεων μεταξύ 21.30-22.00, ωστόσο τα στελέχη της Singular Logic και ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισαν το αυτονόητο: «Πρώτο μέλημα είναι να είμαστε έγκυροι και αξιόπιστοι στη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Επεται η ταχύτητα» ήταν συνοπτικά η σχετική αναφορά του Αλ. Χαρίτση.

Με κριτήριο ότι υπάρχει μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, έχουν δοθεί στους δικαστικούς αντιπροσώπους συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Υπενθυμίζεται αρχικά ότι οι ψηφοφόροι στην πλειονότητά τους (περίπου 85%) θα ψηφίσουν σε δύο εκλογικά τμήματα με δύο κάλπες το καθένα: ένα με τη διάκριση «Α» για Ευρώπη και Περιφέρειες, δεύτερο με διάκριση «Β» για Δήμους και Κοινότητες.

Οι κατευθύνσεις έχουν ως εξής:

◼ Στο 60% των τμημάτων «Α» θα ανοίγονται πρώτα οι κάλπες των ευρωεκλογών. Θα καταμετρώνται οι ψήφοι των κομμάτων. Θα στέλνονται τα αποτελέσματα στο υπουργείο Εσωτερικών. Ακολούθως θα ανοίγει η κάλπη των περιφερειακών εκλογών. Θα καταμετρώνται τα αποτελέσματα των παρατάξεων και θα στέλνονται στο υπουργείο. Στη συνέχεια θα καταμετρώνται οι σταυροί, πρώτα για τις ευρωπαϊκές και έπειτα για τις περιφερειακές εκλογές.

◼ Στο 100% των τμημάτων «Β» θα ανοίγονται πρώτα οι κάλπες των δημοτικών εκλογών.

◼ Στα περίπου 5.200 ενιαία εκλογικά τμήματα (με τρεις κάλπες) στο 40% θα ανοίγει πρώτα την κάλπη των ευρωεκλογών, στο 30% των περιφερειακών και στο 30% των δημοτικών εκλογών (περιπτώσεις στις οποίες πάντα δεύτερη θα ανοίγει η κάλπη των ευρωεκλογών).

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκη, μεταξύ 21.30-22.00 «θα έχουμε μια περίπου ομοιομορφία αποτελεσμάτων, όπου όμως θα προηγείται λίγο η ενημέρωση για τις ευρωεκλογές».

Σε επίπεδο δημοτικών εκλογών, tablets θα αξιοποιηθούν για τα αποτελέσματα των Δήμων Αθηναίων και Πειραιά, κινητά για τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λαρισαίων, Ηρακλείου Κρήτης.

Η μετάδοση αποτελεσμάτων μέσω tablets θα «αποφορτίσει» από έναν όγκο εργασίας και τα Πρωτοδικεία (ιδιαίτερα των τριών μεγαλύτερων πόλεων), καθώς τα δεδομένα θα εισαχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικά απλοποιώντας την επαλήθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

Κατηγορηματικός ο αντιπρόεδρος της Sinular Logic, Γ. Θεοδωρόπουλος, για την πλήρη ασφάλεια στην αποστολή δεδομένων: «Δεν μπορεί να μεσολαβήσει τίποτα. Υπάρχει πλήρης αξιοπιστία στον έλεγχο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ναυάγιο με τον χρόνο να πιέζει
Η λύση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους θα αναζητηθεί σήμερα στην τρίτη (πιθανόν και τελευταία) συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.
Ναυάγιο με τον χρόνο να πιέζει
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο φως ένας ιστορικός θησαυρός
Mε στόχο να συμβάλει στην εθνική αυτογνωσία και τη βαθύτερη κατανόηση της νεότερης ιστορίας, ένας πολύτιμος αρχειακός θησαυρός -θαμμένος επί...
Στο φως ένας ιστορικός θησαυρός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημόσια διαβούλευση, διακομματική συναίνεση
Διαβούλευση και συναίνεση, το βασικό δίπτυχο στο οποίο θα κινηθούν τα βήματα του υπουργείου Εσωτερικών για την υπόθεση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Με το θέμα να έχει ανεβεί στην ατζέντα της...
Δημόσια διαβούλευση, διακομματική συναίνεση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαψεύδει το δημοσίευμα, επιτίθεται στη Ν.Δ.
Απαντήσεις τόσο σε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όσο και στη Νέα Δημοκρατία που έσπευσε να υιοθετήσει το εν λόγω δημοσίευμα, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης...
Διαψεύδει το δημοσίευμα, επιτίθεται στη Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρώτο βήμα για το υπουργείο Πληροφορικής
Υλοποιείται η χάραξη Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, όπου θα συμπεριλαμβάνονται η πολιτική για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την Ψηφιακή Αγορά και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ● Μπαίνουν σε...
Πρώτο βήμα για το υπουργείο Πληροφορικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣτΕ: Νοθεύτηκε η εκφρασθείσα θέληση εκλογέων
Ενα πρώτο ηχηρό «ράπισμα» στις διατάξεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, με τις οποίες άλλαξε τον «Κλεισθένη» άμεσα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, δίνει το ανώτατο δικαστήριο της...
ΣτΕ: Νοθεύτηκε η εκφρασθείσα θέληση εκλογέων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας