Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το παρασκήνιο της συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ
EUROKΙNISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το παρασκήνιο της συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ

 • A-
 • A+
Πότε έκλεισε η συμφωνία, ποια στελέχη έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και ποια γεγονότα προηγήθηκαν - Πού θα είναι υποψήφιος ο Θεοχαρόπουλος.

Η προγραμματική συμφωνία της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, ήταν μια εξέλιξη με έντονο παρασκήνιο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Καθοριστική για την επίτευξή της ήταν η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και το γεγονός ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανέλαβαν προσωπικά να την ολοκληρώσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 2010, μετά από διασπάσεις και αποχωρήσεις, που ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει τις δυνάμεις του με ένα κόμμα και ταυτόχρονα επανενώνεται με ένα κομμάτι της ανανεωτικής Αριστεράς.

Οπως μεταδίδουν κορυφαίες πηγές και των δύο κομμάτων, η συμπόρευση έχει στρατηγική στόχευση, δεν είναι για εκλογική χρήση, αλλά την ίδια ώρα η ΔΗΜΑΡ δεν προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού διατηρεί την πολιτική της αυτονομία. Συμμετέχει ωστόσο ισότιμα σε όλα τα πεδία του εγχειρήματος, με παρουσία στην εκλογική επιτροπή και στα ψηφοδέλτια τόσο των ευρωεκλογών όσο και των εθνικών εκλογών στη συνέχεια.

Ειδικά στο θέμα των διαφορετικών πολιτικών ομάδων, το πρώτο σημείο της διακήρυξης δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η ΔΗΜΑΡ στον χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών».

Κρίσιμη λεπτομέρεια που απαντά στις σφοδρότατες επικρίσεις περί πολιτικών ανταλλαγμάτων που έχει δεχτεί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν θα είναι εκ νέου σε λίστα Επικρατείας. Θα κατεβεί υποψήφιος με σταυρό, όπως εξάλλου είχε κάνει γνωστό στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σε συνεδρίαση στις αρχές του χρόνου.

Μεταξύ των προσώπων που δούλεψαν αθόρυβα και διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στη σύνταξη της προγραμματικής διακήρυξης, σβήνοντας και γράφοντας τα σημεία της μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν οι δύο γραμματείς των κομμάτων, Πάνος Σκουρλέτης και Στέργιος Καλπάκης, καθώς και η «παλιά καραβάνα» της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Η απόφαση της συμπόρευσης δεν ήταν εύκολη, έμοιαζε όμως μονόδρομος στο τέλος, διότι μετά την αποχώρηση από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. οι άλλες δύο επιλογές ήταν να μην κατεβεί καθόλου σε εκλογές ή να κατεβεί αυτόνομα, κάτι που φάνταζε αδιανόητο, ιδίως έπειτα από το ναυάγιο να στηθεί το ψηφοδέλτιο της «Νέας Αρχής».

Οσοι πάντως παρακολουθούσαν τη ΔΗΜΑΡ ακόμη και την εποχή της συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ, εύκολα διαπίστωναν ότι από τότε βρισκόταν απέναντι στην αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική της Χαριλάου Τρικούπη, φιλοτεχνώντας ένα σαφές αντιδεξιό στίγμα. Η Συμφωνία των Πρεσπών και η διαφωνία με τη Φώφη Γεννηματά από τη μια πλευρά και από την άλλη, την ίδια στιγμή, το άνοιγμα Τσίπρα στην Κεντροαριστερά ήταν ο καταλύτης της νέας κοινής πορείας δύο φορέων με δεσμούς από το παρελθόν...

Το χρονολόγιο των γεγονότων

 • 20 Ιανουαρίου: Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ λαμβάνει απόφαση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών (29 υπέρ, 23 κατά) – Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διαγράφει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, εξωθώντας τη ΔΗΜΑΡ στην έξοδο από τον φορέα της Κεντροαριστεράς.
 • 3 Φεβρουαρίου: Σε μια προσπάθεια για μια «Νέα Αρχή» στην Κεντροαριστερά, η ΔΗΜΑΡ, οι Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη και άλλες προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου πραγματοποιούν κοινή εκδήλωση. Μετά από περίπου ενάμιση μήνα διαβουλεύσεων, το εγχείρημα εγκαταλείπεται.
 • 10 Φεβρουαρίου: Οριστικοποιείται το διαζύγιο με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής (39 υπέρ – 17 κατά).
 • 4 Μαρτίου: Συμμετοχή του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Αθήνα, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, με ομιλητή τον επικεφαλής της ευρωομάδας, Ούντο Μπούλμαν.
 • 12 Μαρτίου: Επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ υπό τον Θανάση Θεοχαρόπουλο στη Βόρεια Μακεδονία και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.
 • 14 Μαρτίου: Κοινή παρουσία των Αλέξη Τσίπρα, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση με ομιλητή τον πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες.
 • 3 Απριλίου: Πρόταση από το κυβερνών κόμμα για συνεργασία και επαφή του Αλέξη Τσίπρα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Κλειστή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ το βράδυ της ίδιας ημέρας με αντικείμενο τη διερεύνηση της πρότασης. Εγκρίνεται με ομοφωνία (9 ναι).
 • 5 Απριλίου: Κλειστή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση της προγραμματικής συμφωνίας.
 • 6 Απριλίου: Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφαίνεται θετικά (ποσοστό 91%). Συνάντηση Τσίπρα-Θεοχαρόπουλου και δημοσιοποίηση της συμφωνίας. Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Γαλάτσι.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην κυβέρνηση, αλλά όχι ως τουρίστας
Ενα τηλεφώνημα την Παρασκευή το απόγευμα από τον πρωθυπουργό στάθηκε αρκετό για να κάνει αποδεκτή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος την πρόταση για τη συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα ως υπουργός...
Στην κυβέρνηση, αλλά όχι ως τουρίστας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η συμπόρευση έφερε αντιδράσεις
Με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και ποσοστό 91%, το κόμμα του Θ. Θεοχαρόπουλου θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας. Πόλεμος ανακοινώσεων με ομάδα διαφωνούντων, οι οποίοι...
Η συμπόρευση έφερε αντιδράσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ζυμώσεις εντός, εκτός και επί τα αυτά
Παράλληλες πρωτοβουλίες τόσο από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, που έχει κόψει κάθε γέφυρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τις συλλογικότητες που επιθυμούν την ενότητα του προοδευτικού χώρου ● Στα σκαριά μια νέα...
Ζυμώσεις εντός, εκτός και επί τα αυτά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νυν υπέρ πάντων ο Πρόεδρος
Σε μάχη ζωής ή θανάτου για την κυβέρνηση εξελίσσεται η διαδικασία της προεδρικής εκλογής. Η παρτίδα πόκερ για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών προσλαμβάνει χαρακτηριστικά άγριας αναμέτρησης μέχρις εσχάτων με...
Νυν υπέρ πάντων ο Πρόεδρος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποτυχία οι αλλαγές
Στην εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ομολογία αποτυχίας του εγχειρήματος ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου και εδραίωσης του κόμματός της ως αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτόν προέβη η...
Αποτυχία οι αλλαγές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας