Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η ευρωπαϊκή αριστερά πρέπει να συζητήσει εναλλακτικά μοντέλα παραγωγής»

Ευκλείδης Τσακαλώτος

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Η ευρωπαϊκή αριστερά πρέπει να συζητήσει εναλλακτικά μοντέλα παραγωγής»

  • A-
  • A+

Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη ζήτηση και σε κοινωνικά μέτρα και ακολούθως ώθηση στην ενίσχυση της παραγωγής επισημαίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής ως συνταγή για έξοδο από την ύφεση. Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει επίσης ότι πως είναι σημαντικό η ευρωπαϊκή αριστερά να συζητήσει εναλλακτικά μοντέλα παραγωγής αναφερόμενος στην συνεταιριστική προσέγγιση, σε παραδείγματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και τις ενεργειακές κοινότητες.

«Αρχικά, βγαίνοντας από μια ύφεση, πρέπει να δώσεις έμφαση στη ζήτηση και για αυτό εμείς επιλέξαμε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση όπως το ΚΕΑ, τα επιδόματα για το παιδί, την πολιτική στέγασης, την αύξηση του κατώτατου μισθού. Στην συνέχεια χρειάζεσαι μέτρα ενίσχυσης της παραγωγής όπως η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών. Τέτοιου είδους μέτρα είτε υλοποιούνται ήδη είτε θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον όπως περιγράφεται στην αναπτυξιακή μας στρατηγική», σημειώνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση απ' το επιτελείο του Μπέρνι Σάντερς στις ΗΠΑ για αντικατάσταση του νεοφιλελεύθερου δόγματος απ' την Modern Monetary Theory και κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική στην Ε.Ε. επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι: «Στην Ευρώπη βέβαια αυτό θα συνιστούσε επανάσταση, μια και απαγορεύεται ρητά η νομισματική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ».

«Θα χρειαζόταν αλλαγή καταστατικού, και να συνδυαστεί με μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση κοινής δημοσιονομικής πολιτικής με έκδοση ευρωομολόγων. Και αυτό είναι στην λογική μας ως Αριστερά» συμπληρώνει ο κ. Τσακαλώτος και τονίζει: «Αρκεί η Αριστερά να μην ξεχάσει ότι η απάντησή μας στην κρίση δεν μπορεί να είναι κατά κύριο λόγο ούτε ζήτημα δημοσιονομικής πολιτικής, ούτε ένα νέο κύμα δημοσίων επενδύσεων, όσο και σοβαρά να είναι και τα δυο».

«Πιο σημαντικό είναι η ευρωπαϊκή αριστερά να συζητήσει εναλλακτικά μοντέλα παραγωγής που, βεβαίως, συγχρόνως αμβλύνουν τους περιορισμούς στην δημοσιονομική πολιτική. Για παράδειγμα η δική μας κυβέρνηση έχει προωθήσει την συνεταιριστική προσέγγιση, παραδείγματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, και τις ενεργειακές κοινότητες. Παραμένουν δύο ερωτήματα προς συζήτηση. Πρώτον, κατά πόσο τα μοντέλα αυτά αποτελούν ένα μόνο κομμάτι της λύσης ή μπορούν να γενικευτούν και να αποτελέσουν ένα συνολικό αντιπαράδειγμα. Δεύτερον, κατά τα πόσον υπάρχουν ζωντανές κοινωνικές ομάδες που θα τα αξιοποιήσουν. Για παράδειγμα, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχουμε τα σχήματα αυτά που θα προβάλουν τη σημασία των ενεργειακών κοινοτήτων για την τοπική οικονομία; Γιατί αν δεν υπάρχουν αυτές οι ομάδες αυτοί οι νόμοι θα μείνουν κενό γράμμα», επισημαίνει.

«Είμαστε και παραμένουμε ευρωπαϊστές»

Σε ό,τι αφορά την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενόψει των ευρωεκλογών, σημειώνει ότι: «Είμαστε και παραμένουμε ευρωπαϊστές διότι δεν πιστεύουμε πια ότι σε εθνικό επίπεδο μπορούμε να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα που μας αφορούν, όπως π.χ. ο φορολογικός ανταγωνισμός, η κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός κ.λπ.»

«Οι ευρωεκλογές του Μαΐου θεωρώ ότι θα είναι οι πιο σημαντικές από όσες έχουν πραγματοποιηθεί» εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών και συμπληρώνει πως οι ακροδεξιοί γνωρίζουν ότι ήρθε η στιγμή να ξαναχτίσουν μία συμμαχία πάνω στον εθνικισμό, στον ρατσισμό, στον σεξισμό -χωρίς όμως να χτυπούν τον νεοφιλελευθερισμό.

«Το τελευταίο αποδεικνύεται από πώς ψηφίζουν συστηματικά οι ακροδεξιοί στο ευρωκοινοβούλιο – κατά των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, κατά μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κλπ.» αναφέρει και υπογραμμίζει πως σε αυτή την ατζέντα η Αριστερά οφείλει να σταθεί απέναντι.

«Γιατί εμείς ξέρουμε πολύ καλά αυτό που ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί. Ότι η ακροδεξιά δεν αναχαιτίζεται με το να υιοθετείς την ατζέντα της. Τουναντίον. Εμείς πρέπει να δώσουμε μία καινούργια έννοια στο τι σημαίνει κοινότητα, τι σημαίνει ασφαλής γειτονιά και δημοκρατικό σχολείο ώστε να αισθάνεται ο κόσμος ότι ανήκει εκεί».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι πετύχαμε, τι απομένει και γιατί είναι μακρύς ο δρόμος
Στην επικαιροποιημένη έκθεση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, γίνεται αναφορά στο τι έγινε και τι πρέπει να γίνει από ελληνικής πλευράς. Και ο δρόμος είναι μακρύς...
Τι πετύχαμε, τι απομένει και γιατί είναι μακρύς ο δρόμος
ΕΥΡΩΠΗ
Οι νεολαίοι της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς συμμαχούν κατά των Βρυξελλών
Τα ευρωπαϊκά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της Ευρώπης προετοιμάζονται με στόχο να αλώσουν τις επικείμενες ευρωεκλογές και στο σχέδιο έχουν εντάξει τις νεολαίες τους, οι οποίες πραγματοποίησαν συνέδριο στη...
Οι νεολαίοι της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς συμμαχούν κατά των Βρυξελλών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσακαλώτος: Τα δύο σφάλματα στρατηγικής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Με κριτική διάθεση για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Παρίσι.
Τσακαλώτος: Τα δύο σφάλματα στρατηγικής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ειρωνική η απάντηση Σταϊκούρα σε Τσακαλώτο
Με ειρωνίες και όχι στοιχεία απάντησε ο υπουργός Οικονομικών στον Ευκλ. Τσακαλώτο που με ανακοίνωσή του αμφισβητεί το ύψος των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ειρωνική η απάντηση Σταϊκούρα σε Τσακαλώτο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στον καπιταλισμό του κ. Μητσοτάκη τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά»
Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί, όπως έγινε και τα προηγούμενα 3 χρόνια, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στις προεκλογικές κινδυνολογικές δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα.
«Στον καπιταλισμό του κ. Μητσοτάκη τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσακαλώτος: «Όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι με το μέρος μας»
«Όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι με το μέρος μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς πως υπάρχει υστέρηση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα...
Τσακαλώτος: «Όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι με το μέρος μας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας