• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.3°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 29.6°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 31.5°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 21.9°C / 26.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 24.0°C / 33.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 30.9°C
  2 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 25.5°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  2 BF
  33%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 29.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 25.5°C / 31.6°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.8°C
  4 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 30.5°C
  4 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 31.1°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  37%

«Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία. Πρέπει οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί, πρέπει να υπάρξει συνεργασία» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

Προς έναν έντιμο συμβιβασμό, με το βλέμμα στη σύνοδο κορυφής

 • A-
 • A+

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συμφώνησαν για στενή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, αλλά και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στη συνάντηση των δύο ανδρών, σημείωσε πως ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και συμφώνησαν ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ότι απαιτείται άμεση πρόοδος από όλες τις πλευρές. Πέρα από το πλαίσιο της διαδικασίας, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά, ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει με βέλτιστο τρόπο τους ευρωπαϊκούς πόρους, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν νωρίτερα πως η ανθρωπιστική κρίση, οι τρόποι αντιμετώπισής της, το πρόβλημα της ανεργίας με έμφαση στην ανεργία των νέων και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων που είναι διαθέσιμα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  στην παραπάνω κατεύθυνση  θα αξιοποιηθούν πόροι από:

 • Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (European Regional Development Fund).
 • Τα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (European Social Fund).
 • Την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative).
 • Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (Fund for European Aid to the Most Deprived).

Για τον σκοπό αυτό, οι κύριοι Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν να ορίσουν ένα υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος από κάθε πλευρά με αντικείμενο τον συντονισμό του έργου αυτού, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Σύμφωνα με το Μ. Σχοινά, από την πλευρά της Επιτροπής, αρμόδιος θα είναι ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ από την ελληνική πλευρά, πιθανώς, αρμόδιος θα είναι κάποιος υπουργός της κυβέρνησης. 

Δημιουργία Task Force

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια ομάδα δράσης (Task Force), με σκοπό τη στενή συνεργασία με την ομάδα δράσης της Επιτροπής. Ο ίδιος εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά θα δημιουργήσει τη δική της ομάδα δράσης, στην οποία θα συνεργαστούν όλοι οι φορείς της ελληνικής διοίκησης που εμπλέκονται στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και θα είναι ο «συνομιλητής» της ομάδας δράσης της Επιτροπής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη σύγκληση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Στελέχη της Κομισιόν -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- επισήμαναν τη χαμηλή απορροφητικότητα, σε ποσοστό 1%, που σημειώθηκε το 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση στα σχετικά κονδύλια.

Ειδικότερα, για την ομάδα δράσης της Επιτροπής, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι πρόκειται για μία δομή, η οποία έχει κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους τεχνικούς εμπειρογνώμονες, τόσο από την ίδια την Επιτροπή, όσο και από τα κράτη μέλη, ενώ επίσης διαθέτει ένα σύνολο στελεχών διεσπαρμένων στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, ορισμένοι εκ των οποίων παρακολουθούν από κοντά το έργο που επιτελείται ως προς τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. «Αυτή η εργασία συνεχίζεται» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι τόσο ο πρόεδρος Γιούνκερ, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρούν ότι τώρα είναι η στιγμή να ενεργοποιηθεί εκ νέου αυτή η διαδικασία, δημιουργώντας δίπλα στην ομάδα δράσης της Επιτροπής, μια ελληνική ομάδα δράσης προς διευκόλυνση του επιτελούμενου έργου, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα.

Επιτάχυνση σε όλα τα μέτωπα

Ερωτηθείς αν ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, κ. Σχοινάς ανέφερε ότι συζητήθηκε όλο το εύρος των θεμάτων που αφορούν την ελληνική οικονομία και συμφωνήθηκε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται επιτάχυνση και πρόοδος σε όλα τα μέτωπα. «Έχουμε μια διαδικασία σε εξέλιξη, αυτή του Eurogroup, ενώ τώρα μια νέα διαδικασία τίθεται σε λειτουργία. Έχουμε έξι εβδομάδες μπροστά μας, εντός των οποίων χρειαζόμαστε πραγματική πρόοδο. Θα ήθελα να αποφύγω να εισέλθω σε λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας, καθώς είναι σε εξέλιξη» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα έχει τεθεί από το Eurogroup. «Έχουμε τη συμφωνία για παράταση για διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς και τη συγκεκριμένη διαδικασία της τρέχουσας αξιολόγησης, ως μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη στο το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Απρίλιο. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να σεβαστούμε»» είπε.

Σχετικά με τις τεχνικές συζητήσεις που διεξήχθησαν χθες στην Αθήνα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να ολοκληρωθεί το επιτελούμενο έργο» και αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια, τονίζοντας: «Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι τα αποτελέσματα και η επιτάχυνση των διαδικασιών».

«Έντιμο συμβιβασμό» ζήτησε ο πρωθυπουργός

Η φράση «όταν υπάρχει πολιτική βούληση τα πάντα είναι εφικτά» χρησιμοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του λίγο πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  «Θα ξεπεράσουμε την παρανόηση και στο τέλος θα υπάρχει ένας έντιμος συμβιβασμός» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι δεν θέλει να υπάρξει αποτυχία στη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων. 

«Έχουμε την πολιτική βούληση να βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημά μας» ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα σε αυτές τις διαβουλεύσεις, καθώς, όπως σημείωσε, όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από το Eurogroup.

Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. «Δεν πιστεύω ότι υπήρξε αρκετή πρόοδος» ανέφερε και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποτυχία.

Σουλτς: Χρειάζεται σχέδιο για τις θέσεις εργασίας 

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης και η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας στην Ελλάδα.  «Η Ευρώπη πρέπει να δώσει βοήθεια και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, την ώρα που ο κ. Σουλτς υποστήριξε πως χρειάζεται σχέδιο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. 

Ειδικότερα, οι δύο άνδρες συζήτησαν την επίσπευση του προγράμματος νεανικής απασχόλησης και την ενίσχυση της απορροφητικότητας των προγραμμάτων, ενώ συμφώνησαν να ετοιμάσουν την πρώτη μελέτη δύο ομάδες: από το υπουργείο Εργασίας και  συγκεκριμένα από την αρμόδια υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου και κλιμάκιο του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. 

Αναφορικά με το πακέτο Γιούνκερ, συζήτησαν κάποιες ειδικές ρυθμίσεις σχετικά με την απασχόληση στην Ελλάδα, καθώς και για να μειωθεί στο ελάχιστο η εθνική συμμετοχή σ' αυτά τα προγράμματα, αλλά και να μην ανακύψουν ζητήματα σχετικά με τον ανταγωνισμό. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ωρες ευθύνης
Η ώρα της αλήθειας έχει σημάνει για όλους. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν σαφή θέση απέναντι στις απαιτήσεις των εταίρων. Και η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να εξασφαλίσει τη μέγιστη...
Ωρες ευθύνης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον λάκκο των λεόντων
Tα αρνητικά μηνύματα από Γερμανία και από Βρυξέλλες δημιουργούν ασφυκτική ατμόσφαιρα στις συνομιλίες που θα έχει απόψε ο πρωθυπουργός με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι,...
Στον λάκκο των λεόντων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι προτάσεις Τσίπρα
Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε μεταξύ άλλων και τα εξής: Αναθεώρηση ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή βαρών φιλοξενίας,...
Οι προτάσεις Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μας έδωσαν τόσο... όσο
Τη σαφέστατη στήριξη του προέδρου της Ε.Ε., Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για μια «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την αναφορά του Eurogroup ότι η μεταπρογραμματική εποπτεία θα προσομοιάζει στην εποπτεία στις χώρες...
Μας έδωσαν τόσο... όσο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γιούνκερ: Πολλά για την ανταγωνιστικότητα, λίγα για την ταμπακέρα
Ο πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε επιστολή με την οποία απαντά στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτήν εκφράζει την ευχή να εφαρμοστεί το κοινωνικό κεκτημένο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., ωστόσο επιμένει...
Γιούνκερ: Πολλά για την ανταγωνιστικότητα, λίγα για την ταμπακέρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρωινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχαν τηλεφωνική επαφή το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς....
Πρωινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας