• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 23.0°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 21.6°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 21.2°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 17.0°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.2°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.1°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.6°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 23.1°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 23.8°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 21.2°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 19.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 15.8°C / 23.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 22.5°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  33%

Χθες, στο Βουκουρέστι, πραγματοποιήθηκε η 7η τετραμερής σύνοδος Ρουμανίας-Βουλγαρίας-Σερβίας και Ελλάδας, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ανοίγεται μια νέα περίοδος πολύ σημαντικών προοπτικών για τα Βαλκάνια.

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα ταξίδι με πολλά οφέλη

 • A-
 • A+
Δεκάδες επιχειρηματίες από τουλάχιστον 90 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και σχεδόν η μισή κυβέρνηση θα συνοδεύσουν τον Ελληνα πρωθυπουργό την επόμενη Τρίτη στη Βόρεια Μακεδονία ● Τσίπρας και Ζάεφ στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου, θα υπογράψουν μια σειρά από διμερείς συμφωνίες.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της αντιπολίτευσης, όπως αυτές εκφράστηκαν από μερίδα μικρομεσαίων επιχειρηματιών της Μακεδονίας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, λίγο καιρό μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ετσι, η πολυαναμενόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία την επόμενη Τρίτη (είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη γειτονική χώρα), κατά την οποία θα συνοδεύεται σχεδόν από τη μισή κυβέρνηση αλλά και από δεκάδες επιχειρηματίες (τουλάχιστον 90 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον), αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που η πατριδοκαπηλία συνεχίζεται, έχοντας μόνο και βασικό στόχο το εκλογικό ψαλίδισμα της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι κατά την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, όπου συναντήθηκε με επιχειρηματίες με αφορμή την επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, επιχειρήθηκε η σχετική «σπέκουλα» από έτερους συγκεκριμένους επιχειρηματίες της πόλης που εμφανίζονταν ως «μακεδονομάχοι», αν και στη συνέχεια αποδείχθηκε πως οι αντιρρήσεις τους για το ταξίδι ήταν εντελώς προσχηματικές μια και οι επιχειρήσεις τους δραστηριοποιούνται ανελλιπώς στη γειτονική χώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος πνέει μένεα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών την ώρα που το ταξιδιωτικό γραφείο που διατηρεί πραγματοποιεί εκδρομές στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων το πρωί της Τρίτης 2 Απριλίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη τελετή υποδοχής. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Μετά το πέρας της συνάντησης θα υπάρξει συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας.

Εν συνεχεία, οι δύο πρωθυπουργοί θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής της γειτονικής χώρας, Ταλάτ Τζαφέρι. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα λάβει χώρα το επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εταιρειών Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας.

Διμερείς συμφωνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου, οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν μια σειρά από διμερείς συμφωνίες και οι κυριότερες από αυτές είναι οι εξής:

● Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Αμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

● Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προμάχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

● Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

● Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016

● Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο ταξίδι δέκα υπουργικά στελέχη και ειδικότερα: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Οι εταιρείες

Τουλάχιστον 85 ελληνικές επιχειρήσεις θα βρεθούν στο επιχειρηματικό φόρουμ στα Σκόπια το απόγευμα της Τρίτης. Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή εκπρόσωποι των εταιρειών ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (όμιλος Βαρδινογιάννη), Prometheus Gas (όμιλος Κοπελούζου), ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μητιληναίος, ΑΚΤΩΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΤΙΤΑΝ κ.ά.

Γενικότερα πάντως, η πρωθυπουργική ατζέντα είναι γεμάτη από Βαλκάνια αυτές τις μέρες. Χθες, στο Βουκουρέστι, πραγματοποιήθηκε η 7η τετραμερής σύνοδος Ρουμανίας-Βουλγαρίας-Σερβίας και Ελλάδας, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, χθες το πρωί, είχε συνάντηση με την Ρουμάνα ομόλογό του, Βιόριτσα Νταντσίλα.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ανοίγεται μια περίοδος πολύ σημαντικών προοπτικών για τα Βαλκάνια. Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας έδωσε τα συγχαρητήριά της στην Ελλάδα γιατί κατάφερε να βγει από τα Μνημόνια και βρίσκεται πλέον σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χτίζοντας τα Βαλκάνια της εξωστρέφειας
Στο Βουκουρέστι βρέθηκαν χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, φιλοξενούμενοι από την πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βιόριτσα...
Χτίζοντας τα Βαλκάνια της εξωστρέφειας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Γαλάζια» θαλασσοδάνεια χωρίς τέλος
O Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και κλήθηκε τρεις φορές να απαντήσει σε αντίστοιχες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα για τους χιλιάδες λιγότερους εισακτέους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν πάτησε...
«Γαλάζια» θαλασσοδάνεια χωρίς τέλος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κινητοποίηση απέναντι στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται από χθες μεγάλο μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, έπειτα από την κίνηση της Τουρκίας να ανακοινώσει NAVTEX στην περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Κινητοποίηση απέναντι στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οσα δεν ρώτησαν τον Τσίπρα
Σεισμός προκλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα περισσότερα σχόλια να αφορούν όχι τις απαντήσεις αλλά τις ερωτήσεις των Παπαχελά και Κοσιώνη τόσο τις επι της ουσίας που δεν έγιναν όσο και αυτές που...
Οσα δεν ρώτησαν τον Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενα μεγάλο παιχνίδι και μάλιστα... εκτός έδρας
Δύο ώρες και δέκα λεπτά κράτησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, χθες βράδυ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, απέναντι στους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Αλέξη Παπαχελά, διευθυντή της εφημερίδας...
Ενα μεγάλο παιχνίδι και μάλιστα... εκτός έδρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας