Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
40 επιχειρηματίες αγνόησαν τους «μακεδονομάχους»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, τονίζοντας πως «η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας με το σημαντικό και θετικό momentum που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών».

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΠΑΓΟΥΡΤΖΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

40 επιχειρηματίες αγνόησαν τους «μακεδονομάχους»

  • A-
  • A+
Γνωστοί νεοδημοκρατικοί κύκλοι της Θεσσαλονίκης προσπάθησαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις να ακυρώσουν ή να μειώσουν τη σημασία της σύσκεψης.

Σε αντιπολιτευτική… παραζάλη βρέθηκε χθες η Θεσσαλονίκη καθώς η αντίδραση γνωστών νεοδημοκρατικών κύκλων της πόλης για τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με επιφανείς επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας οδήγησε σε φωνές του τύπου «λύκος στο μαντρί».

Ανακοινώσεις φορέων και προσωπικές δηλώσεις «μακεδονομάχων» έδιναν κι έπαιρναν στα μίντια, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια μείωσης της σημασίας ή και ακύρωσης της συνάντησης που αποτελούσε ταυτόχρονα και προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία την επόμενη εβδομάδα. Στο αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας, την πλήρωσε ο γνωστός οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου τον οποίο εμφάνισαν ως «διαμαρτυρόμενο» στον πρωθυπουργό.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από προχθές, με την ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και του προέδρου Μιχάλη Ζορπίδη ότι «έχει αποφασίσει να μη συμμετέχει σε καμία δράση που θα σχετίζεται με τη γειτονική χώρα, όσο αυτή χρησιμοποιεί ένα όνομα το οποίο δεν της ανήκει». Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, δήλωσε πως «το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την επιπόλαια συμφωνία δεν διορθώνεται με επισκέψεις στη γειτονική χώρα, στην οποία ούτως ή άλλως το ελληνικό επιχειρηματικό στοιχείο είναι έντονο».

Η απάντηση στις αντιδράσεις ήρθε από επιχειρηματία και συγκεκριμένα τον πρόεδρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκο Λουφάκη, ο οποίος, μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4», δήλωσε ότι «η συμφωνία που επετεύχθη στις Πρέσπες δεν είναι κακή συμφωνία» και ότι «χρειάζονται μετριοπαθείς φωνές, φωνές οι οποίες δεν θα κινούνται από κομματικά συμφέροντα, έτσι ώστε η όλη αυτή κατάσταση να διορθωθεί. Αυτό πρέπει να γίνει από όλους, πρέπει οι τόνοι να είναι χαμηλοί».

Οι επικοινωνιακές αυτές προσπάθειες «λεκιάσματος» της κυβερνητικής προσπάθειας δεν είχαν αποτέλεσμα. Περί τους σαράντα επιχειρηματίες εμφανίστηκαν στη συνάντηση, η οποία έφτασε σε διάρκεια περίπου τις τρεις ώρες, αφού μίλησαν όλοι οι επιχειρηματίες. Εκφράστηκαν κυρίως επιφυλάξεις για τον κίνδυνο σύγχυσης των επωνυμιών με τις Ονομασίες Προέλευσης και οι επιχειρηματίες ζήτησαν να δημιουργηθούν οι επιτροπές για τα σήματα το συντομότερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, τονίζοντας πως «η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας με το σημαντικό και θετικό μομέντουμ που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών», και διαβεβαίωσε ότι το θέμα με τα σήματα και τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα ρυθμιστούν από τις κοινές επιτροπές στη βάση της συμφωνίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και σημαντικοί επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων οι: Αθ. Σαββάκης, πρόεδρος του ΣΒΕ, Σ. Θεοφάνης της ΟΛΘ Α.Ε. και επιχειρηματίες εταιρειών όπως DOC Pharma A.E., Isomat ΑΒΕΕ - Βιομ. Δομικών Χημικών & Κονιαμάτων, ΓΕΩΤΕΚ ΑΤΕ, Δαστερίδης Νικ. ΑΒΕΕ, Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης Α.Ε., ΕΛΒΙΑΛ Α.Ε., Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος - ΕΚΕ, ΜΕΒΓΑΛ Μακεδονική ιομ. Γάλακτος Α.Ε., Μιχαήλ Αραμπατζής ΑΒΕΕ, Χαΐτογλου - ΧΑΡΤΕΛ ΑΒΕΕ, ΑΝΚΟ Ελλάς ΑΒΕΕ, Selecta Ελλάς ΙΚΕ & ΣΙΑ Ε.Ε., ΚΡΙ ΚΡΙ, Οχονος Σνακ ΑΒΕ, Κτήμα Γεροβασιλείου, Τηλεματική, EDIL Hellas, New Age ΑΒΕΕ - Βιομηχανία Ενδυμάτων και Εφαρμογών, Παυλίδης A.E. Μάρμαρα Γρανίτες, Εταιρεία Νεφέρη fruit Α.Ε., GAIA Επιχειρείν, Κτήμα Αλφα (Alpha Estate), Οινοποιία Μαλαματίνας & Υιός.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» μετά το πέρας της συνάντησης, ο επιχειρηματίας Νώντας Οχονος -της «Οχονος», που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία- δήλωσε πως «θα συνοδεύσω τον πρωθυπουργό στο πρώτο του ταξίδι στη γειτονική χώρα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα εξετάσουμε την τοπική αγορά και τις εξαγωγικές ή επενδυτικές της δυνατότητες. Μπαίνουμε σε νέα εποχή».

Fake news...

Αναιτίως το αντιπολιτευτικό πάθος κάποιων το πλήρωσε ο γνωστός οινοποιός της Βόρειας Ελλάδας Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο οποίος έκπληκτος πληροφορήθηκε ότι δημοσιεύματα τον έφεραν να διαμαρτύρεται στον πρωθυπουργό, ακόμη και ότι σχεδόν πήγε πεσκέσι στον κ. Τσίπρα «μακεδονικά» κρασιά. Με τη δήλωσή του, που αναρτήθηκε από χθες στην ιστοσελίδα της «Εφ.Συν.», ο κ. Γεροβασιλείου, έκπληκτος -αφού μέχρι και δικοί του άνθρωποι τον έψαχναν για να μάθουν τι φοβερό συνέβη ξαφνικά-, δήλωσε: «Ούτε διαμαρτυρήθηκα στον πρωθυπουργό, ούτε οτιδήποτε άλλο σχετικό συνέβη.

Εγώ είχα μαζί μου κάποιες φωτογραφίες και προσπέκτους από την έκθεση Prowein και το περίπτερο με κρασιά της γειτονικής χώρας. Τα έδωσα στον πρωθυπουργό προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η χώρα μας στις μελλοντικές συναντήσεις των επιτροπών που θα αποσαφηνίσουν μελλοντικά τις λεπτομέρειες για την ονομασία προϊόντων -όπως τα κρασιά- στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

»Ηθελα να βοηθήσω τον πρωθυπουργό, όχι να διαμαρτυρηθώ, ίσα ίσα τον ευχαρίστησα που μας κάλεσε, πρώτη φορά μας καλούν προσωπικά ως επιχειρηματίες και όχι μόνο τα συνδικαλιστικά μας όργανα. Ξεκαθαρίζω ότι ήμουν υπέρ της λύσης στο πρόβλημα με τους γείτονες, τώρα υπάρχει συμφωνία και πιστεύω ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται εκατέρωθεν».

Στον απόηχο όλων των παραπάνω στήθηκε σύγκρουση της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης με τον κ. Ζορπίδη, τη στάση του οποίου η Ελευθερία Χατζηγεωργίου χαρακτήρισε υποκριτική, καθώς ο ίδιος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Βόρεια Μακεδονία και σημείωσε ότι «πρόκειται για πατριδοκαπηλία και όχι πατριωτισμό».

Ο κ. Ζορπίδης δεν διέψευσε τα περί επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη γειτονική χώρα και απάντησε πως «νομίζω ακόμη ότι είναι καλύτερες οι επί της ουσίας απαντήσεις από τις προσωπικές επιθέσεις. Ανταπαντώ λοιπόν ότι η απόφαση του ΕΕΘ είναι συλλογική και όχι προσωπική μου. Η διοίκηση έκρινε και αποφάσισε. Επ’ αυτού ας σχολιάσει η κυβέρνηση. Κι ας αφήσει τις προσωπικές αιχμές, που είναι και άστοχες. Δεν είναι δουλειά της να επιτίθεται στους αιρετούς».

Η Θεσσαλονίκη «κοιτάει μπροστά» για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία

Οι «γέφυρες» Τσίπρα έχουν κίνηση! Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ, ορισμένες καρέκλες της οποίας είχαν καταλάβει άνθρωποι που στο παρελθόν βρέθηκαν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ (και κατ’ επέκταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.), ο πρωθυπουργός έκοψε χθες βράδυ την «κορδέλα» του προεκλογικού αγώνα για τον δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη που ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί ως αιχμή του δόρατος για να διεμβολίσει τον θεωρητικά πανίσχυρο Απόστολο Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός έκοψε την «κορδέλα» του προεκλογικού αγώνα για τον δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη, υποψήφιο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η παρουσία των προσώπων αυτών που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν διέλαθε της προσοχής του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να το αναφέρει στην ομιλία του:

«Εδώ σήμερα βλέπω μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, μια πλατιά συσπείρωση και καλωσορίζω όλους και όλες εσάς που βρίσκεστε στο πλευρό του Χρήστου Γιαννούλη και δεν προέρχεστε από αυτό που κάποιοι λένε μήτρα της Αριστεράς, δεν προέρχεστε από το ΚΚΕ, από το ΚΚΕ Εσωτερικού, τον ΣΥΝ, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από άλλες δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου», είπε για να προσθέσει με νόημα: «Σας καλωσορίζουμε, εδώ είναι το σπίτι σας, μαζί θα δώσουμε τη μάχη για να ξανακερδίσουμε τη Μακεδονία, μια Μακεδονία ανοιχτή, δημοκρατική και κοινωνική».

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός τόσο στον αυτοδιοικητικό αγώνα που ετοιμάζονται να δώσουν ο Χρήστος Γιαννούλης για την περιφέρεια και η Κατερίνα Νοτοπούλου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως «πρόκειται για έναν κρίσιμο αγώνα, αγώνα καρδιάς απέναντι σε ένα πολιτικό κατεστημένο πολλών ετών που έπληξε τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη».

Τόνισε ότι οι δυο τους «δίνουν μάχη από καρδιάς απέναντι σε ένα συντηρητικό κατεστημένο γιατί θέλουν να προτάξουν την πρόοδο απέναντι στη συντήρηση, τον υγιή πατριωτισμό απέναντι στην πατριδοκαπηλία, τις δυνάμεις της κοινωνικής συνοχής, δημοκρατίας και αλληλεγγύης απέναντι στις δυνάμεις του φόβου, του μίσους, της μισαλλοδοξίας».

Ως κεντρικό πολιτικό διακύβευμα τόσο για τις αυτοδιοικητικές όσο και για τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός έθεσε το «αν θα υπερισχύουν οι δυνάμεις του ορθού λόγου απέναντι στις δυνάμεις του φόβου και της μισαλλοδοξίας, αν θα υπερισχύσουν οι δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής απέναντι στις δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ακραίας Δεξιάς». Χτύπησε μάλιστα, το καμπανάκι του κινδύνου στους ψηφοφόρους καλώντας τους «να μη γυρίσει η Θεσσαλονίκη σε δημάρχους τύπου Παπαγεωργόπουλου, στα χρόνια της συντήρησης και της καταχνιάς...».

Σε αυτές τις δυνάμεις που, όπως είπε, «πουλάνε πατριδοκαπηλία και δήθεν πατριωτισμό» απέδωσε τη στασιμότητα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας επί σειρά πολλών ετών, ενώ «κάποιοι έφτιαχναν πολιτικές καριέρες». Ανέφερε ότι «όλοι αυτοί γνώριζαν πως μόνος τρόπος ο τόπος της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας να αποτελέσει ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης ήταν η συνεργασία και η συνανάπτυξη με τους γειτονικούς λαούς, αλλά θέλησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι χτίζουν τείχη στους γειτονικούς λαούς, όμως στην πραγματικότητα έχτιζαν τείχη στη χώρα μας και σε αυτές τις δυνατότητες και αυτό που έκαναν ήταν να τροφοδοτούν τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας και να δημιουργούν συνθήκες απομόνωσης για τη χώρα μας».

Ειδικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η γλώσσα της αλήθειας είναι αυτή που μετά από 30 χρόνια έρχεται με μια ιστορική συμφωνία να κατοχυρώσει για πρώτη φορά την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και αυτό δίνει μήνυμα κατά της εθνικής περιχαράκωσης και μήνυμα συνανάπτυξης και ειρήνης προς όφελος των επόμενων γενεών».

Η εκδήλωση στο «Βελλίδειο» έγινε κάτω από αυστηρά αστυνομικά μέτρα και η λεωφόρος Στρατού έκλεισε, καθώς καμιά 50αριά «μακεδονομάχοι» είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Τρίτη στη Βόρεια Μακεδονία ο Αλέξης Τσίπρας
Στις 2 Απριλίου θα βρεθεί στα Σκόπια ο πρωθυπουργός, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. 
Την Τρίτη στη Βόρεια Μακεδονία ο Αλέξης Τσίπρας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τετραμερής στο Βουκουρέστι με περιφερειακά ζητήματα και... μπάλα στην ατζέντα
Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες της 7ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας και θα έχει διμερή συνάντηση με τη Ρουμάνα ομόλογό του Βιόριτσα Νταντσίλα.
Τετραμερής στο Βουκουρέστι με περιφερειακά ζητήματα και... μπάλα στην ατζέντα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οι δυνάμεις του ορθού λόγου απέναντι στις δυνάμεις του φόβου και της μισαλλοδοξίας»
Το μήνυμα ότι η μάχη στις περιφερειακές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία είναι μάχη που μοιάζει με το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα των ευρωεκλογών σε ολόκληρη την Ευρώπη, έστειλε ο πρωθυπουργός απ' τη...
«Οι δυνάμεις του ορθού λόγου απέναντι στις δυνάμεις του φόβου και της μισαλλοδοξίας»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσίπρας σε επιχειρηματίες: Να αδράξετε τις ευκαιρίες από τη Συμφωνία των Πρεσπών 
Την άποψη πως η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.
Τσίπρας σε επιχειρηματίες: Να αδράξετε τις ευκαιρίες από τη Συμφωνία των Πρεσπών 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Γεροβασιλείου διαψεύδει τα περί «διαμαρτυρίας» στη συνάντηση με Τσίπρα
Ο γνωστός οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου διευκρινίζει ότι ούτε «μακεδονικά κρασιά» από τα Σκόπια πήγε στον πρωθυπουργό, ούτε σε κάποια «διαμαρτυρία» προέβη κατά τη συνάντηση Τσίπρα με επιχειρηματίες.
Ο Γεροβασιλείου διαψεύδει τα περί «διαμαρτυρίας» στη συνάντηση με Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θύμισε μέρες του 2014
Μέρες του 2014 και συγκεντρώσεις του 2015 θύμισε η χθεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε ενώπιον ενός ενθουσιώδους και θερμού πλήθους, το οποίο ήταν...
Θύμισε μέρες του 2014

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας