Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσίπρας σε επιχειρηματίες: Να αδράξετε τις ευκαιρίες από τη Συμφωνία των Πρεσπών 
Eurokinissi/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τσίπρας σε επιχειρηματίες: Να αδράξετε τις ευκαιρίες από τη Συμφωνία των Πρεσπών 

  • A-
  • A+

Την άποψη πως η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με περίπου σαράντα επιφανείς επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, απέστειλε πρόσκληση να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση, με τις πρωτοβουλίες της, θα διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις. 

EUROKINISSI/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η σημερινή συνάντηση είναι στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης που θα κάνει στη Βόρεια Μακεδονία, μαζί με υπουργούς και αποστολή επιχειρηματιών. Στη διάρκεια της επίσκεψης στα Σκόπια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες σε αρκετούς τομείς.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας είπε ότι ανέλαβε την ευθύνη να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός έπειτα από τριάντα χρόνια και τόνισε την ανάγκη να λειτουργήσουν όλες οι πλευρές με βάση το εθνικό συμφέρον.

Η συνάντηση, που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, όπως προκύπτει και από δηλώσεις επιχειρηματιών μετά το τέλος της συνάντησης.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, δήλωσε ότι θα συμμετέχει στην αποστολή στα Σκόπια και μαζί του θα πάνε γύρω στις 35 επιχειρήσεις από τους κλάδους των δομικών υλικών, των τροφίμων, των κρασιών, των κατασκευών, των υποδομών και της ενέργειας.

Σε ερώτηση για εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων της Θεσσαλονίκης που έχουν δηλώσει ότι δεν θα πάρουν μέρος στην επιχειρηματική αποστολή στα Σκόπια, απάντησε ότι είναι μια ευκαιρία για τον επιχειρηματικό κόσμο που πρέπει να την εκμεταλλευτεί.

«Είναι επιχειρηματική αποστολή, είναι μια αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε από τις αρχές του 1990. Αυτή τη στιγμή, όπως και να έχει, μας δίνεται η ευκαιρία να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας εκεί. Θεωρώ ότι πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», δήλωσε ο κ. Σαββάκης.

Παράλληλα τόνισε πως «αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτή τη στιγμή θα πρέπει όλοι μας να έχουμε και τα μάτια μας ανοιχτά να δούμε πού εφαρμόζεται και πού δεν εφαρμόζεται, ούτως ώστε αυτά να καταγράφονται και να γίνονται και επίσημες παρεμβάσεις».

Για τον πρωθυπουργό είπε ότι τους ενημέρωσε για τις διακρατικές συμφωνίες που σχεδιάζονται να υπογραφούν, όπως η αποφυγή της διπλής φορολογίας, η διασυνοριακή συνεργασία και η συνεργασία στον τομέα των υποδομών. Ως προς την κυβέρνηση, σημείωσε πως οι επιχειρηματίες ζητούν, όλα εκείνα τα εργαλεία που θα διευκολύνουν τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων τους στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας.

Υπέρ της συμμετοχής στην αποστολή τάχθηκε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκος Λουφάκης.

«Πιθανόν να μπορούσε να ήταν και καλύτερη η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά μην ξεχνάμε ότι για 30 χρόνια προσπαθούσαμε να κλείσουμε κάποια συμφωνία και το γεγονός ότι έκλεισε είναι θετικό», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Λουφάκης.

Παρατήρησε ότι πρώτα η κυβέρνηση και μετά η αντιπολίτευση, έκαναν κομματικό ένα εθνικό θέμα και αφού δήλωσε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι το τέλος της Ιστορίας», τόνισε πως «αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να βρούμε τα πιο θετικά σημεία της και να μειώσουμε τα τυχόν αρνητικά».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, επισήμανε ότι μίλησαν για τις ευκαιρίες που ανοίγονται, αλλά και για τυχόν προβλήματα τα οποία υπάρχουν, που το σημαντικότερο, όπως είπε, έχει να κάνει με τη χρήση του όρου «μακεδονικός» και από τη μεριά πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. «Νομίζω ότι αυτό ήταν κάτι που ούτως ή άλλως υπήρχε αλλά δεν παύει να είναι πρόβλημα και μια πηγή ανησυχίας, ιδιαίτερα μεγαλύτερη τώρα γιατί το θέμα έχει ανακινηθεί» είπε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η λύση προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη ενεργοποίηση των κοινών μικτών επιτροπών που θα γίνουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το θέμα». «Ναι» στην πρόσκληση να συμμετέχει στην επιχειρηματική αποστολή είπε και ο Άγγελος Ιατρίδης, οινοποιός (Κτήμα Άλφα), από το Αμύνταιο Φλώρινας. «Αυτό που είπαμε με τον πρωθυπουργό είναι πως όταν η πολιτική περνάει μέσα από τον άξονα της επιχειρηματικότητας, είναι μονόδρομος ανάπτυξης. Αυτό περικλείει τα πάντα» επισήμανε και πρόσθεσε: «Είναι μια καινούργια προσπάθεια. Είμαστε επιχειρηματίες και για μας αυτό που παίζει ρόλο είναι τι δυνατότητες προσέγγισης υπάρχουν με τη γείτονα χώρα».

Στη συνάντηση απ' την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν επίσης η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

Αντίστοιχα απ'  την πλευρά των επιχειρηματιών έδωσαν μεταξύ άλλων το «παρών» οι: Τάσος Τζήκας (πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo), Σωτήρης Θεοφάνης πρόεδρος του ΟΛΘ, Ευάγγελος Γεροβασιλείου (Κτήμα Γεροβασιλείου), ο Στέφανος Τζιρίτης (ISOMAT), Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ), Ανέστης Γεωργουδάκης (New Age), Γιώργος Καλανδρέας (Τηλεματική), Κώστας Παπακωνσταντίνου (ΓΕΩΤΕΚ), Νίκος Δαστερίδης (Dasteri), Γιάννης Παπαθεοχάρης (Selecta Hellas), Γρηγόρης Σιώκας (DOC Pharma AE), Ασημίνα Τζήκα (Elvial), Χριστόφορος Αντώντσιος (ΕΛΠΕ), Κωνσταντίνος Αποστόλου (Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος), Αθανάσιος Κουιμτζής (Κ.Κουιμτζής ΑΕ), Μιχάλης Αραμπατζής (Μιχαήλ Αραμπατζής ΑΒΕΕ), Νίκος Χαΐτογλου (Χαΐτογλου - ΧΑΡΤΕΛ ΑΒΕΕ), Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου (ΑΝΚΟ Ελλάς ΑΒΕΕ), Γιώργος Τσινάβος (ΚΡΙ ΚΡΙ), Νώντας Όνοχος (Όνοχος Σνακ ΑΒΕ), Γιώργος Λούκος (Edil Hellas), Νίκος Δημαρέλης (Παυλίδης ΑΕ), Κωνσταντίνος Τζιώγλης (Αυγοδιατροφική ΑΕ), Παύλος Παυλίδης (Δομική Π.Παυλίδης), Μπόγιας, Μαλαματίνας, Μαυρουδής, Πιτένης κ.ά..Ν.Ρ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ραντεβού με το επιχειρείν
Πάνω από 40 εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας θα συναντηθούν σήμερα με τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ενδέχεται να τον συνοδεύσουν και στην πρώτη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία.
Ραντεβού με το επιχειρείν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Γεροβασιλείου διαψεύδει τα περί «διαμαρτυρίας» στη συνάντηση με Τσίπρα
Ο γνωστός οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου διευκρινίζει ότι ούτε «μακεδονικά κρασιά» από τα Σκόπια πήγε στον πρωθυπουργό, ούτε σε κάποια «διαμαρτυρία» προέβη κατά τη συνάντηση Τσίπρα με επιχειρηματίες.
Ο Γεροβασιλείου διαψεύδει τα περί «διαμαρτυρίας» στη συνάντηση με Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ιστορία ενός... ελικοπτέρου
Τι έγινε κατά τη διάρκεια της πτήσης του Αλ. Τσιπρα προς το Αγαθονήσι ● Τα ελληνικά ραντάρ κατέγραψαν τα ίχνη των τουρκικών αεροσκαφών που παραβίασαν το FIR Αθηνών και έτσι γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη λεπτό...
Η ιστορία ενός... ελικοπτέρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κινητοποίηση έφερε ραντεβού
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχουν το Σάββατο οι συνταξιούχοι, που χθες πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση προς το μέγαρο Μαξίμου. Στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ -...
Η κινητοποίηση έφερε ραντεβού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ξεχωριστή η θέση του Τσίπρα στη μεταμορφωμένη Ευρώπη»
«Μια πολύ ξεχωριστή θέση» για τον Έλληνα πρωθυπουργό σε μια μελλοντική κυβέρνηση της Ευρώπης οραματίζεται ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τον Αλ. Τσίπρα στις «μείζονες...
«Ξεχωριστή η θέση του Τσίπρα στη μεταμορφωμένη Ευρώπη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθησυχάζουν για τα εμπορικά σήματα με αναφορές στη Μακεδονία
Τα σήματα που έχουν καταχωρηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο και εμπεριέχουν αναφορές στην Μακεδονία είναι απολύτως προστατευμένα υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου...
Καθησυχάζουν για τα εμπορικά σήματα με αναφορές στη Μακεδονία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας