• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.3°C / 9.0°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.6°C / 5.2°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 10.1°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.1°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.6°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 0.6°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.7°C / 6.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.4°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  6 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.5°C / 2.1°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.5°C / 6.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 8.2°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.0°C / 9.2°C
  5 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.6°C / 5.3°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  59%

Το Ιστορικό Αρχείο του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το «Αρχείο Παττακού» με αναλυτικά στοιχεία για τα φρονήματα και την πολιτική δράση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης (δημάρχων, κοινοταρχών, συμβούλων) σε όλη την επικράτεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο φως ένας ιστορικός θησαυρός

 • A-
 • A+
Προσβάσιμο σε κάθε απλό πολίτη και ερευνητή θα είναι το Ιστορικό Αρχείο του υπουργείου Εσωτερικών. Το ογκώδες αυτό αρχειακό υλικό αποτελούμενο από διατάγματα, αποφάσεις, εγκυκλίους, χάρτες κ.λπ. εντοπίστηκε σε διάσπαρτες αποθήκες του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ξεκίνησε την καταγραφή και την ψηφιοποίησή του.

Mε στόχο να συμβάλει στην εθνική αυτογνωσία και τη βαθύτερη κατανόηση της νεότερης ιστορίας, ένας πολύτιμος αρχειακός θησαυρός -θαμμένος επί δεκαετίες στο σκοτάδι- βγαίνει στο φως και καθίσταται προσβάσιμος σε κάθε απλό πολίτη, πέρα από κάθε ερευνητή.

Ο λόγος για το Ιστορικό Αρχείο του υπουργείου Εσωτερικών, ένα ογκώδες αρχειακό υλικό αποτελούμενο από διατάγματα, αποφάσεις, εγκυκλίους, χάρτες κ.λπ. που απαριθμεί εκατομμύρια σελίδες και εντοπίστηκε σε διάσπαρτες αποθήκες του υπουργείου Εσωτερικών.

Επειτα από επίμονες προσπάθειες -διάρκειας περίπου δύο χρόνων!- αναζήτησης και εντοπισμού του υλικού αυτού, καθώς και την καταγραφή των βασικών του δεδομένων, το υπουργείο προχωρά στην ψηφιοποίησή του.

Μια πρώτη παρουσίαση του υλικού και η ανάδειξη της σημασίας του έγιναν σε χθεσινό συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής, μια κοινή διοργάνωση του υπουργείου Εσωτερικών, του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθώς και των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Η χρονική συγκυρία

«Με την ανάδειξη των ιστορικών αρχείων του υπουργείου Εσωτερικών βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι στη μεγάλη προσπάθεια για τη συγκρότηση της εθνικής αυτογνωσίας, η οποία θα βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα, απέναντι σε όσους επιχειρούν να διαιρέσουν τους Ελληνες σε πατριώτες και εθνομηδενιστές», τόνισε κατά την ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι η σημασία του αρχείου δεν έγκειται μόνο στο περιεχόμενό του, αλλά και στη χρονική συγκυρία στην οποία δημοσιοποιείται.

«Είναι επιτέλους καιρός να αναμετρηθούμε με τις πτυχές αυτές της νεότερης ιστορίας, οι οποίες ακόμη και στις μέρες μας προκαλούν αντιπαραθέσεις», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «διαχωρίζονται οι Ελληνες πολίτες, από κάποιους, σε «μακεδονομάχους» και «εθνομηδενιστές», ακριβώς επειδή δεν υπάρχει σε βάθος κατανόηση της Ιστορίας και έχει αφεθεί ελεύθερο πεδίο σε διάφορους δημαγωγούς και λαοπλάνους να διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό την κοινή γνώμη».

Οι φωτογραφίες είναι από αποθήκη στον Αλιμο, μία από τις πολλές όπου εντοπίστηκαν τα ιστορικά αρχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Πέρα από ένα μεγάλο χρονικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού κράτος, το ιστορικό αρχείο ρίχνει φως και σε ιδιαίτερα σκοτεινές περιόδους, όπως ο Εμφύλιος και η δικτατορία.

Το Ιστορικό Αρχείο του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει:

α) Την πρακτική των αφαιρέσεων ιθαγένειας μέσα από το ιστορικό αρχείο της Διεύθυνσης Ιθαγένειας των «αντεθνικώς δρώντων» κομμουνιστών κατά τον Εμφύλιο αλλά και αργότερα, καθώς αυτή η μέθοδος «εθνοκάθαρσης» συνεχίστηκε στη δικτατορία. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην περίπτωση αφαίρεσης της ιθαγένειας από τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη (το σχετικό ντοκουμέντο δημοσιεύθηκε προσφάτως από την «Εφ.Συν.»).

β) Το «Αρχείο Παττακού». Αμεσα μετά την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας ο αρχιπραξικοπηματίας -και τότε υπουργός Εσωτερικών- Στυλιανός Παττακός ζητά κυρίως από διοικητικές της Χωροφυλακής και του Στρατού αναλυτικά στοιχεία για τα φρονήματα και την πολιτική δράση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης (δημάρχων, κοινοταρχών, συμβούλων) σε όλη την επικράτεια.

Οι απαντήσεις που έλαβε συγκεντρώθηκαν σε ένα ενιαίο αρχείο (προϊόν βαθέος κράτους, ειπώθηκε επανειλημμένα στο χθεσινό συνέδριο) που αποτελεί μοναδικό τεκμήριο ειδικά για τη μεθοδολογία παρακολούθησης των πολιτικών φρονημάτων από τους μηχανισμούς του μετεμφυλιακού κράτους (βλ. «Εφ.Συν.» 10/11/2018: «Πώς φακέλωνε η χούντα τους εκλεγμένους αιρετούς»).

Χθες αποκαλύφθηκαν και... ανεκδοτολογικά στοιχεία, όπως η επιστολή Ελληνα μετανάστη στη Γερμανία προς το χουντικό καθεστώς: διαμαρτύρεται για την εκπομπή του Παύλου Μπακογιάννη στην Deutsche Welle και τον αποκαλεί «όργανο του διεθνούς κομμουνισμού».

γ) Το «Αρχείο Ειδικών Εκδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και το «Αρχείο Διοικητικών Ορίων Δήμων και Κοινοτήτων»: η ιστορική διαδρομή της θεσμικής αρχιτεκτονικής της Αποκέντρωσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που περιλαμβάνει μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικές διαιρέσεις κ.λπ.

δ) Το «Αρχείο Μετακλητών Νομαρχών»: στοιχεία και τεκμήρια για τους διατελέσαντες νομάρχες. Δεν αφορούν μόνο υπηρεσιακά θέματα, αλλά και τη γενικότερη δημόσια δράση τους. Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο αρχείο μπορεί να αξιοποιηθεί για μια απόπειρα σκιαγράφησης του διαχρονικού προφίλ του Ελληνα νομάρχη. Πολλά πρόσωπα, που ανέλαβαν αντίστοιχα καθήκοντα, αργότερα πρωταγωνίστησαν στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

ε) Το «Αρχείο Εκλογικών Αποτελεσμάτων» και το «Αρχείο Εκλογικών Εγκυκλίων»: όλη η (ενίοτε ταραγμένη) εκλογική ιστορία της χώρας από το 1928. Από τον Μάιο -οπότε ολοκληρώνεται η ψηφιοποίησή τους- και έπειτα, κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να έχει πλήρη γνώση των αποτελεσμάτων όλων των εκλογών (βουλευτικών, δημοτικών, νομαρχιακών, ευρωεκλογών και δημοψηφισμάτων), αλλά και των σχετικών εγκυκλίων, μέχρι τη δεκαετία του 2000. Το υλικό θα είναι προσβάσιμο στη νέα ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Το χθεσινό συνέδριο αποτέλεσε μια πρωτοποριακή κίνηση εξωστρέφειας στην ιστορία της δημόσιας διοίκησης, που μοιάζει να σηματοδοτεί και μια αλλαγή νοοτροπίας στη δημοσιοποίηση αντίστοιχων ιστορικής σημασίας αρχείων. Στη σημασία δημοσιοποίησης ιστορικών αρχείων στάθηκαν κατά την ομιλία τους ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Προσεχώς πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση στην Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο -ενισχύοντας την υφιστάμενη νομοθεσία- θα υποχρεώνει τους δημόσιους φορείς να καταθέτουν τα αρχεία τους, μόλις χάσουν την υπηρεσιακή τους χρησιμότητα, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Εκεί θα είναι συγκεντρωμένα και προσβάσιμα σε κάθε πολίτη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψηφιακή η μετάδοση των αποτελεσμάτων
Οι πιο δύσκολες εκλογές μεν, αλλά με τα πιο σύγχρονα εργαλεία. Εξελιγμένο τεχνολογικά σύστημα για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των επικείμενων...
Ψηφιακή η μετάδοση των αποτελεσμάτων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες επιτελικές δομές «ημετέρων»
Ξεκίνησε από το υπουργείο Εσωτερικών η σύσταση «Υπηρεσίας Συντονισμού», όπως προβλέπει ο νόμος για το «επιτελικό κράτος» ● Από ποιους θα στελεχωθεί, ποιες αρμοδιότητες θα έχει, πώς αυξάνονται η γραφειοκρατία...
Νέες επιτελικές δομές «ημετέρων»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαρίζει στην Εκκλησία τα έσοδα από ναούς των νεκροταφείων
Ιερό «δώρο» του Τάκη Θεοδωρικάκου στις μητροπόλεις εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης • Εντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους της ΚΕΔΕ.
Χαρίζει στην Εκκλησία τα έσοδα από ναούς των νεκροταφείων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τροπολογία με γκρίζες διατάξεις από το υπουργείο Εσωτερικών
Με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών παρακάμπτονται έλεγχοι σε συμβάσεις, μελέτες και διαγωνισμούς στα περιφερειακά συμβούλια.
Τροπολογία με γκρίζες διατάξεις από το υπουργείο Εσωτερικών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ναυάγιο με τον χρόνο να πιέζει
Η λύση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους θα αναζητηθεί σήμερα στην τρίτη (πιθανόν και τελευταία) συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.
Ναυάγιο με τον χρόνο να πιέζει
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην «πυρά» η απλή αναλογική
Η αλλαγή της απλής αναλογικής ως εκλογικού νόμου τόσο για τις εθνικές εκλογές όσο και για τις αυτοδιοικητικές συμπεριλήφθηκε σε δύο από τις τρεις προτεραιότητες που ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός...
Στην «πυρά» η απλή αναλογική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας