• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 19.1°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.6°C / 19.6°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 13.0°C / 19.9°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.6°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.2°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  0 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.7°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 12.5°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 20.4°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 17.0°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  64%

Μήνυμα προειδοποίησης

Unable to retrieve https://twitter.com/atsipras/status/1106623904020348929 at this time, please check again later.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η Αριστερά έχει στρατηγική: Την Ευρώπη των πολλών

 • A-
 • A+
Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου με όλες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές του 2014, λέγοντας ότι «δώσαμε έναν αγώνα για να συνεγείρουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς: Για να τερματιστεί η καταστροφική λιτότητα, που ήδη από τότε υπονόμευε την ενότητα της Ευρώπης και τραυμάτιζε θανάσιμα τα αισθήματα αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών».

«Η δική μας προσπάθεια, στην Ελλάδα, για τερματισμό της λιτότητας συγκρούστηκε με τα τείχη της βίαιης αντίδρασης των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά μπορέσαμε τελικά, μέσα από επώδυνους συμβιβασμούς και θυσίες, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια», είπε ο πρωθυπουργός.

Ενώ σημείωσε ότι «χτίζουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος σε γερές βάσεις, επαναφέραμε την οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης, με ισχυρότερα όμως εργασιακά δικαιώματα. Γιατί θέλουμε ανάπτυξη που να τροφοδοτείται από την εργασία και όχι από τη συντριβή της».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον στην Ευρώπη υπάρχουν ακροδεξιές δυνάμεις οι οποίες έχουν κατακτήσει ηγετικές θέσεις και ασκούν τις πιο σκληρές και ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές, φέροντας ως παράδειγμα τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν και τους ομοϊδεάτες του στην Αυστρία και σε άλλες χώρες.

Όπως τόνισε η ακροδεξιά μοιράζεται με τον νεοφιλελευθερισμό την ίδια κοινωνική ιδεολογία.

https://twitter.com/atsipras/status/1106623904020348929

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να δούμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντέξει στο ίδιο πλαίσιο και τις ίδιες ιδρυτικές αρχές και πώς θα συνεχίσει.

Επίσης, ανέφερε η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να ξεδιαλύνει τα πολιτικά μέτωπα που έχουμε μπροστά μας. Και αυτά είναι δύο: το πρώτο είναι η λιτότητα και ο νεοφιλελευθερισμός και το δεύτερο η ακροδεξιά και το εθνικιστικό μίσος.

Όπως επισήμανε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καρπώνεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια η Ακροδεξιά της Ευρώπης.

Το μίσος προς τον άλλο, η εθνικιστική περιχαράκωση, δημιουργούν μια νέα διεθνή, «μαύρη διεθνή».

Για να πετύχουμε, ανέφερε, «δεν αρκεί να διαθέτουμε αντινεοφιλελεύθερο ευρωκριτικό πρόγραμμα, αλλά πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες σύγχρονη, εύληπτη και πειστική εναλλακτική λύση».

«Να γκρεμίσουμε το μίσος και τον φόβο», όχι μόνο καταδεικνύοντας το πρόβλημα, αλλά προτείνοντας λύσεις.

«Να δώσουμε ένα πρόγραμμα που δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι, ικανοί να αλλάξουμε την καθημερινότητα του πολίτη σήμερα, όχι αύριο»

Επίσης, μίλησε για το στρατηγικό όραμα της Αριστεράς, μια ενωμένη, δημοκρατική Ευρώπη, ένα κοινωνικό συμβόλαιο ισότητας και ανάπτυξης.

Όπως τόνισε χρειάζεται μια προοδευτική συμμαχία, η ευρωπαϊκή αριστερά να βρει τρόπο να συμμαχήσει με τους πολλούς, με τους κοινωνικά αποκλεισμένος και τις καταπιεσμένες ομάδες, αλλά και με τις πολιτικές δυνάμεις που συνομολογούν την ανάγκη για να αναχαιτιστούν η ακροδεξιά και η λιτότητα.

Να εξηγήσουμε ότι δεν φταίνε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για τη σημερινή πραγματικότητα και την υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης.

«Να ξαναπιάσουμε το νήμα του διεθνισμού, των κοινωνικών κινημάτων, να ξεφύγουμε από τον ιδιότυπο εθνικισμό ακόμη και κομματιών της αριστεράς που επιλέγουν τους διαχωρισμούς», πρότεινε.

Και τόνισε ότι η Αριστερά χρειάζεται ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, διαφορετικό από αυτό της σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα εναντιωθεί στο νεοφιλελευθερισμό»
«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα υποστηρίξει τις θεμελιώδεις ιδέες και αρχές της Ε.Ε ήτοι την αλληλεγγύη, την δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή. Χρειαζόμαστε ένα πρόεδρο που θα εναντιωθεί στον...
«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα εναντιωθεί στο νεοφιλελευθερισμό»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητούνται επειγόντως σύμμαχοι
Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό και με δεδομένους τους κινδύνους για την Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας με την παρουσία του στις συναντήσεις στο Παρίσι τόσο των Σοσιαλδημοκρατών...
Ζητούνται επειγόντως σύμμαχοι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προγραμματικές εντός κυβέρνησης
Με ισορροπημένη δόση ρεαλισμού, αισιοδοξίας και αυστηρής προσήλωσης στους διακηρυγμένους στόχους της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε τον βίο της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας «που ανέδειξε με την ψήφο...
Προγραμματικές εντός κυβέρνησης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οφθαλμαπάτη οι επαναπροωθήσεις
Η Ελλάδα του επιτελικού κράτους αποφάσισε ότι οι πόρτες είναι κλειστές για τους πρόσφυγες και ότι η αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους έγινε ένα κουρέλι μαζί με τη Συνθήκη του ΟΗΕ που είχε φαρδιά πλατιά υπογράψει.
Οφθαλμαπάτη οι επαναπροωθήσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σήκωσε το γάντι για το «σκοτεινό διάλειμμα»
Ηχηρή απάντηση στα όσα διχαστικά και ανιστόρητα εκστόμισε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες έδωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος...
Σήκωσε το γάντι για το «σκοτεινό διάλειμμα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η Αριστερά απέδειξε ότι μπορεί να κυβερνήσει, καιρός να το κάνει με το δικό της πρόγραμμα»
«Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πόσο καλύτερα μπορεί να τα πάει η Αριστερά με το δικό της πολιτικό σχέδιο, γιατί εδώ και μόλις οκτώ μήνες είμαστε ελεύθεροι να διαμορφώσουμε συνθήκες και όρους», λέει ο...
«Η Αριστερά απέδειξε ότι μπορεί να κυβερνήσει, καιρός να το κάνει με το δικό της πρόγραμμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας