Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λίστα με... τέκνα της Αριστεράς

Από αριστερά: η Μυρσίνη Λοΐζου (κόρη του αείμνηστου Μάνου Λοΐζου), ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Πλουμπίδης (γιος του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, Νίκου Πλουμπίδη) και η Ολγα Νάσση (εγγονή του βουλευτή Κώστα Νάσση που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και ο οποίος εκλεγόταν με το ΚΚΕ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λίστα με... τέκνα της Αριστεράς

  • A-
  • A+
Στη λίστα του ευρωψηφοδελτίου δεσπόζουν η Μυρσίνη Λοΐζου (κόρη του Μάνου), ο Δ. Πλουμπίδης (γιος του Νίκου), η Ολγα Νάσση (εγγονή του Κώστα), αλλά και η Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου (κόρη του συνταγματολόγου) και η κόρη του Γιαννιώτη γιατρού και βουλευτή της ΕΔΑ, Φωτεινή Σκοπούλη

Τα πρώτα 16 ονόματα του ευρωψηφοδελτίου του ανακοίνωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, με το πέρας της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάζοντας τα ονόματα των υποψηφίων διαπιστώνει κανείς ότι πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο απογόνων της Αριστεράς, αφού σε αυτό δεσπόζουν τα ονόματα της Μυρσίνης Λοΐζου (κόρη του αείμνηστου Μάνου Λοΐζου), του πανεπιστημιακού Δημήτρη Πλουμπίδη (γιος του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, Νίκου Πλουμπίδη), της Ολγας Νάσση (εγγονή του βουλευτή Κώστα Νάσση που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και ο οποίος εκλεγόταν με το ΚΚΕ).

Το ψηφοδέλτιο έχει και άρωμα Κεντροαριστεράς, λόγω των υποψηφιοτήτων της Αννας Παπαδημητρίου-Τσάτσου (κόρη του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου) και της Φωτεινής Σκοπούλη.

Η κυρία Παπαδημητρίου είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΑΡ στη δεκαετία του 1980 και ήταν από τις προσωπικότητες που υπέγραψαν το κείμενο της σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά, τη γνωστή «Γέφυρα». Από την πλευρά της η κ. Σκοπούλη, πρώην υφυπουργός Υγείας και πανεπιστημιακός προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ.

Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν, επίσης, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Αρβανίτης, η Ιωάννα Κοντούλη από το οικολογικό κίνημα, ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρώην υφυπουργός Θεοδόσης Πελεγρίνης, το στέλεχος του αναπηρικού κινήματος και ιδρυτής της θεατρικής ομάδας αναπηρίας DAGIPOLI DANCE Co, Γιώργος Χρηστάκης, ο Γιονούς Μοχαμαντί, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, η Ουφούκ Μουσταφά, δικηγόρος, μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας, και οι πρώην υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τα 16 ονόματα συμπληρώνονται από τους νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Ο λόγος για τους Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιο Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Ιδιαίτερη σημασία για προφανείς λόγους έχουν οι υποψηφιότητες των Γιονούς Μοχαμαντί, Οφούκ Μουσταφά και Γιώργου Χρηστάκη. Ο πρώτος ήρθε στην Ελλάδα το 2004 και ήταν ένας από τους 11 πρόσφυγες που πήραν άσυλο ανάμεσα σε 4.000 αιτούντες. Εκτοτε ζει νόμιμα στην Αθήνα. Ιδρυτής αρχικά της Αφγανικής Κοινότητας και κατόπιν του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιήθηκε από νωρίς ως ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2016 επελέγη από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για να τιμηθεί με το βραβείο «Alison Des Forges» για την ακτιβιστική δράση του. Μεταξύ άλλων αποτελεί δυναμικό μέλος του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος.

Η Ουφούκ Μουσταφά είναι σήμερα δημοτικής συμβούλου Κομοτηνής με την παράταξη της Πολη-τικής Ανατροπής. Είναι κόρη του νυν βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο Γιώργος Χρηστάκης είναι χορευτής και χορογράφος σε αναπηρικό αμαξίδιο κι έχει μεγάλη επαγγελματική και καλλιτεχνική πείρα. Είναι κοινωνικός ψυχολόγος και υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αντιδράσεις

Μέσω facebook γνωστοποίησε τους λόγους για τους οποίους θα είναι υποψήφια η Μυρσίνη Λοΐζου. «Μου είναι δύσκολο να εξηγήσω το πώς και το γιατί. Μου έγινε μια πρόταση, θεωρώ πολύ τιμητική, και αποφάσισα να δεχτώ. Θα είμαι υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε μεταξύ άλλων και κατέληξε ως εξής:

«Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε θέλω να γίνω. Θα συνεχίσω να είμαι η Μυρσίνη που ποστάρει φωτογραφίες στο facebook και την συγκινεί η μουσική και η φύση. Ομως κομμάτι του εαυτού μου ήταν επίσης, πάντα να στέκομαι δίπλα σε όσους χρειάζονται φωνή, ειδικά στα χρόνια της κρίσης. Και τώρα που μπορώ να διεκδικήσω ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο όμορφο μέλλον για την κόρη μου και τους ανθρώπους που ζούνε σε αυτόν τον τόπο, νιώθω την ανάγκη να το κάνω. Εύχομαι να σας έχω δίπλα μου και σε αυτό το ταξίδι».

Εκδήλωση στην Αθήνα

Κατά τα λοιπά η συζήτηση στην πολιτική γραμματεία κινήθηκε γύρω από τις επικείμενες ευρωεκλογές και τη συνεργασία με τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται συνάντηση εκπροσώπων, συλλογικοτήτων και προσωπικοτήτων που δέχτηκαν το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική συμμαχία. Στόχος να γίνει μια μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα στις 27 Μαρτίου, όπου και θα ανακοινωθούν όλα τα ονόματα για τη λίστα των ευρωεκλογών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οι νέοι πρέπει να ψηφίσουν»
Μεγάλο βάρος στην άνοδο του εθνικισμού και της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και του brain drain έριξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε νεανικό ακροατήριο, στο θέατρο «Κιβωτός», σε εκδήλωση που οργάνωσε ο...
«Οι νέοι πρέπει να ψηφίσουν»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι πέντε «γεφυροποιοί»
Μια ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει να κινήσει τις διαδικασίες για να πάρει σχήμα και μορφή η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και του κόμματος για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου με δυνάμεις της...
Οι πέντε «γεφυροποιοί»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποσύρεται η Μυρσίνη Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
Στη διάθεση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ η παραίτηση της. Τι απαντά για τη σύνταξη της μητέρας της αλλά και την επίθεση της Νέας Δημοκρατίας.
Αποσύρεται η Μυρσίνη Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ευχαριστώ τον ΣΚΑΪ για τη δωρεάν προβολή»
Μόλις ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, σχεδόν όλα τα φώτα έπεσαν πάνω στην κόρη του αξέχαστου συνθέτη Μάνου Λοΐζου, Μυρσίνη η οποία μίλησε στην «Εφ.Συν.» για την...
«Ευχαριστώ τον ΣΚΑΪ για τη δωρεάν προβολή»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τα πικρά ποτήρια θα τα πιουν ένα ένα»
Αισιόδοξος για τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλώντας την ολοκληρωτική ήττα της ρητορικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, την...
«Τα πικρά ποτήρια θα τα πιουν ένα ένα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας