• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.2°C / 8.4°C
  0 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.1°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 11.8°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.1°C
  0 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 2.4°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.5°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / 0.6°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.9°C / 9.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.3°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 1.9°C / 7.9°C
  2 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.7°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 5.1°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 5.5°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.8°C / 10.4°C
  1 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.7°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.1°C / 7.2°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  0 BF
  48%

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλα 241 εκατ. κόστισε το πάρτι στην Υγεία

 • A-
 • A+

Eνα σκάνδαλο ύψους 241 εκατ. ευρώ κατήγγειλαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, ρίχνοντας αφενός την ευθύνη σε υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, αφετέρου στις κυβερνήσεις που ακολούθησαν και δεν έλεγξαν ως όφειλαν τη ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο.

«Με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Υγείας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που αφορά μια σημαντική ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2006-2010 λόγω μη σύννομων πράξεων και παραλείψεων», άρχισε την εισήγησή της η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, έχοντας δίπλα της τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, όπως επίσης και τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Αχτσιόγλου, το ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2006-2010 δεν εισέπραξε τα ποσά που θα έπρεπε να έχει λάβει από φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του rebate, δηλαδή της έκπτωσης που γίνεται επί του τζίρου, με αποτέλεσμα τη σημαντική ζημία του.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την υπουργό:

● «Για τα έτη 2006-2007 τα ποσά δεν εισπράχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες διότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τις οφειλές ακυρώθηκε αργότερα από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους, μετά από προσφυγή των φαρμακευτικών εταιρειών. Το ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, παρότι όφειλε να το πράξει, με αποτέλεσμα τα ποσά της περιόδου εκείνης να μην εισπραχθούν ποτέ. Τα συνολικά οφειλόμενα ποσά της περιόδου 2006-2007 ήταν ύψους 134,4 εκατομμυρίων ευρώ.

● Για το έτος 2008 δεν εκδόθηκε ποτέ Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά να μην εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ που το Δημόσιο δικαιούνταν να λάβει από το rebate.

● Για την περίοδο 2009 έως και 2010 διαπιστώσαμε ότι αν και καθορίστηκαν οι οφειλές, με βάση νεότερο νόμο και νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, ωστόσο ορισμένα ποσά εξ αυτών ούτε εισπράχθηκαν ούτε βεβαιώθηκαν στην εφορία ως οφειλές των εταιρειών, που δεν κατέβαλαν αυτά που όφειλαν. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται για τα έτη αυτά σε 40 εκατ. ευρώ».

Ελεγχος του υπουργείου

Οπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, τα ευρήματα ήρθαν στο φως έπειτα από αίτημα που κατέθεσε στο υπουργείο το προηγούμενο φθινόπωρο η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Μαρία Παπασπύρου, στο πλαίσιο της έρευνάς της στην Υγεία.

Τα ερωτήματα έθεσαν σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, που άρχισαν τον έλεγχο και διαπιστώθηκε το έλλειμμα. Υπενθυμίζεται ότι έως και το 2012 το θέμα του φαρμάκου (τιμολογήσεις κ.λπ.) αποτελούσε ευθύνη του εν λόγω υπουργείου και μόλις τα τελευταία χρόνια ήρθε στην ευθύνη του υπουργείου Υγείας.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και εν συνεχεία το υπουργείο Υγείας και πρόσθεσε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες του υπουργείου της να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο και τα αποτελέσματά του να σταλούν στη ΓΕΔΔ, πράγμα το οποίο έγινε. Επίσης έχει ενημερωθεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο θα συζητήσει το θέμα σε λίγες μέρες, στη σύγκληση της ολομέλειας.

Το ζήτημα που έχει προκύψει η κυβέρνηση προτίθεται να το αντιμετωπίσει με δύο τρόπους. Σύμφωνα με την υπουργό, «για τα έτη 2009-2010 έχουμε προχωρήσει ήδη στη βεβαίωση στην εφορία των ποσών του rebate, τα οποία δεν είχαν εισπραχθεί και ούτε είχαν βεβαιωθεί ως οφειλόμενα. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε βεβαιώσει 26,4 εκατ. ευρώ για τα έτη 2009-2010 και ολοκληρώνουμε με τη βεβαίωση των υπολοίπων».

Ωστόσο, για την τριετία 2006-2008 η αντιμετώπιση θα είναι διαφορετική. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξασφαλίζει ότι το Δημόσιο θα λάβει μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τα ποσά που δικαιούται για το rebate της επίμαχης τριετίας.

«Ολα τα ποσά που οφείλονται στο Δημόσιο θα αναζητηθούν και θα εισπραχθούν», είπε με έμφαση η υπουργός, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που αφορά δημόσιο χρήμα, που αφορά σε τελική ανάλυση λεφτά των φορολογούμενων και των ασφαλισμένων».

Οι υπουργοί έκαναν λόγο για αυταπόδεικτες πολιτικές ευθύνες. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι την επίμαχη περίοδο είχαν διατελέσει υπουργοί Εργασίας οι Σάββας Τσιτουρίδης (2006-2007), Βασίλης Μαγγίνας (2007) και Φάνη Πάλλη Πετραλιά (2007-2009). Είναι ίσως η πρώτη φορά που η κυβέρνηση εστιάζει τόσο πολύ σε πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

«Οι πολιτικές ευθύνες είναι, προφανώς, αυτονόητες όταν δεν διασφαλίζεται η είσπραξη χρημάτων τα οποία οφείλονται στο Δημόσιο. Οι πολιτικές αυτές ευθύνες βαραίνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις που άφησαν για σειρά ετών στα αζήτητα χρήματα που έπρεπε να αποδοθούν στο Δημόσιο», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «η αναζήτηση και ο πιθανός καταλογισμός ευθυνών για παραλείψεις που έγιναν εκείνη την περίοδο είναι υπόθεση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών».

Αναφορές στο πάρτι που έγινε στον χώρο της Υγείας έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας πως «δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτήν την αποκάλυψη εάν δεν υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση από αυτήν την κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια να ανοίξει θεσμικά το θέμα της διερεύνησης του «πάρτι» στον τομέα της Υγείας και του φαρμάκου».

«Οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες», συνέχισε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι, την κρίσιμη περίοδο 2000-2010, «την περίοδο της υποτιθέμενης ανάπτυξης, όχι μόνο δεν υπήρχαν μηχανισμοί διαφανούς λειτουργίας του συστήματος, ιδιαίτερα στον χώρο του φαρμάκου, και διαφανούς διαμόρφωσης των τιμών, με αποτέλεσμα τις γνωστές στρεβλώσεις, αλλά είναι σαφές ότι δεν υπήρχε καν εικόνα για το πώς ακριβώς γινόταν η διαχείριση του δημόσιου χρήματος, τι αποζημίωναν τα ασφαλιστικά ταμεία».

Δρομολόγηση πληρωμών

Τη διασύνδεση της υπόθεσης με το σκάνδαλο Novartis έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, λέγοντας πως αν δεν είχε αποφασιστεί η συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για τον χώρο της Υγείας για την περίοδο 1996-2014 και αν «εάν δεν υπήρχε η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, δεν θα είχε διαπιστωθεί αυτή η ζημιά».

Σύμφωνα με τους υπουργούς, οι θεσμικοί εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν ενημερωθεί για τα ευρήματα και τις επόμενες μέρες θα γίνει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα και να δρομολογηθούν οι πληρωμές.

Εως αργά χθες το βράδυ η Ν.Δ. δεν είχε αντιδράσει στις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες των τριών υπουργών της κυβέρνησης.

Ωστόσο, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί την προσφιλή τακτική της στοχοποίησης των πολιτικών της αντιπάλων και μάλιστα αρνείται επίμονα να αναγνωρίσει τις θετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ μετά το 2009. Εάν οι σημερινοί κυβερνώντες είχαν τη στοιχειώδη γενναιότητα, θα έπρεπε να παραδεχτούν ότι την περίοδο 2009-2011 εισπράχτηκαν 216 εκατ. ευρώ και συμψηφίστηκαν άλλα 171 εκατ. ευρώ με οφειλές των νοσοκομείων, δηλαδή σύνολο 387 εκατ. ευρώ. Ολοι γνωρίζουν πλέον στη χώρα αυτή, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη που έβαλε τέλος στη μεγάλη σπατάλη της Νέας Δημοκρατίας και μείωσε μέσα σε δύο χρόνια κατά 40% τις δαπάνες υγείας, με μεγαλύτερη τη μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη. Το μόνο που έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με ντοκουμέντα για σκάνδαλα απάντησε ο Πολάκης
Η συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή και αφορούσε την άρση της ασυλίας του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη λειτούργησε επικοινωνιακά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ντοκουμέντα για σκάνδαλα απάντησε ο Πολάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ερωτήματα για τους ΑΝ.ΕΛΛ.
Ο επικείμενος ανασχηματισμός μπορεί να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον κυβερνητικό του εταίρο.Τις τελευταίες μέρες κυριολεκτικά έχουν ανάψει τα τηλέφωνα μεταξύ στελεχών και υπουργών, με αφορμή...
Ερωτήματα για τους ΑΝ.ΕΛΛ.
ΥΓΕΙΑ
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
​Ενα φιλόδοξο σχέδιο που έχει στόχο να σταματήσει την υπερκοστολόγηση υλικών που αγοράζονται από τα νοσοκομεία και να μπει τάξη στο σύστημα προμηθειών κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση -έως τις 25 Απριλίου- το...
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Διαπραγμάτευση της τιμής των νέων φαρμάκων πριν από την ένταξή τους στη λίστα»
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παρουσιάζει στην «Εφ.Συν.» τις προτεραιότητες του υπουργείου του για το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ παραδέχεται ότι στόχος είναι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας έναντι της...
«Διαπραγμάτευση της τιμής των νέων φαρμάκων πριν από την ένταξή τους στη λίστα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυση κατά Κικίλια για την τιμή ενός φαρμάκου
Το Tirosint εδώ και εφτά χρόνια πωλείται σε 4πλάσια τιμή από τα υπόλοιπα του είδους του, επιφέροντας τα αντίστοιχα κέρδη στην εταιρεία που το εισάγει. • Την υπόθεση του σκευάσματος έφερε στο φως στις 1.4.2017...
Μήνυση κατά Κικίλια για την τιμή ενός φαρμάκου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Θ. Λιβάνιος υποτιμά τον κοινό νου
Η απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών για το θέμα που ανέδειξε η «Εφ.Συν.» και αφορά τον στενό συνεργάτη του Θεοδόση Μούγιου, που έχει πλούσιο ποινικό μητρώο, αφήνει έκθετους τόσο τον ίδιο όσο και την κυβέρνηση.
Ο Θ. Λιβάνιος υποτιμά τον κοινό νου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας