Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προχωρούν οι προσλήψεις των ΟΤΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προχωρούν οι προσλήψεις των ΟΤΑ

 • A-
 • A+
Εισάγεται πάγια εξαίρεση από την αναστολή όσων προσλήψεων έχουν δρομολογηθεί με προκηρύξεις του ΑΣΕΠ που δημοσιεύτηκαν πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς το προσωπικό στο οποίο υπολογίζουν αρκετές υπηρεσίες των δήμων.

Aπρόσκοπτα θα προχωρήσουν μια σειρά αναγκαίων για τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης προσλήψεων –είτε μόνιμου προσωπικού είτε συμβασιούχων– παρά την αναστολή που προβλέπεται για προεκλογικές περιόδους. Με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών (που κατατέθηκε χθες στη Βουλή), εισάγεται πάγια εξαίρεση από την αναστολή όσων προσλήψεων έχουν δρομολογηθεί με προκηρύξεις του ΑΣΕΠ που δημοσιεύθηκαν πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Στόχος είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς το προσωπικό στο οποίο υπολογίζουν αρκετές υπηρεσίες των δήμων.

Πρώτα και κύρια εξαιρούνται οι προσλήψεις των 8.166 εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, για τις οποίες παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση των οριστικών πινάκων της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές διαδικασίες είχαν ξεκινήσει με νόμο του 2017, τα προσωρινά αποτελέσματα εκδόθηκαν τον Μάρτιο του 2018, ενώ ακόμη δεν έχουν εκδοθεί τα οριστικά αποτελέσματα λόγω του τεράστιου αριθμού αιτήσεων από πλευράς υποψηφίων.

Kατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών  

«Πέραν του αντικειμενικού γεγονότος ότι ο χρόνος δημοσίευσης της εν λόγω προκήρυξης αποσυνδέει εξ αντικειμένου τη διαδικασία των διορισμών αυτών από οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, τυχόν αναστολή της δημοσίευσης των οριστικών αποτελεσμάτων ή της ανάληψης των καθηκόντων των οριστικά επιτυχόντων, θα είχε ως αποτέλεσμα μία σημαντική περαιτέρω καθυστέρηση της πλήρωσης των σχετικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, γεγονός που θα ήταν επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον που οι μόνιμοι αυτοί διορισμοί καλούνται να θεραπεύσουν», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο.

 

Σημειώνεται ότι στην Αυτοδιοίκηση η περίοδος αναστολής προσλήψεων είναι ιδιαίτερα μακρά: ξεκινάει ένα μήνα πριν από την εκλογική διαδικασία (26 Απριλίου 2019 για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές) και εκπνέει κατά την ανάληψη καθηκόντων των νέων τοπικών αρχών, δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Στο ίδιο πνεύμα και οι εξαιρέσεις από την αναστολή προσλήψεων σε εποχικό προσωπικό. Εκτός «παγώματος» τίθενται προσλήψεις συμβασιούχων αναγκαίες για την καλοκαιρινή περίοδο –και όχι μόνο– σε ειδικότητες και τομείς της Αυτοδιοίκησης όπως:

 • καθαριότητα,
 • παιδικοί σταθμοί,
 • ΚΑΠΗ,
 • παιδικές κατασκηνώσεις,
 • ναυαγοσώστες,
 • υδρονομείς άρδευσης,
 • χειριστές μηχανημάτων,
 • πυρασφάλεια,
 • προγράμματα κοινωφελούς εργασίας,
 • προσωπικό από τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ του ν. 3584/2007.

Παράλληλα, από το «πάγωμα» εξαιρούνται και οι μετατάξεις των πρώην δημοτικών αστυνομικών, από σωφρονιστικά ιδρύματα πίσω στην υπηρεσία της δημοτικής αστυνομίας στους κατά τόπους δήμους.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η διάταξη για την επιστροφή των –περίπου 500– πρώην σχολικών φυλάκων που μετατάχθηκαν ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό σε νοσοκομεία της χώρας. Με τη διάταξη αποκτούν τη δυνατότητα να αιτηθούν την επαναφορά τους στη φύλαξη δημόσιων σχολείων.

Συμβασιούχοι

Αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των συμβασιούχων (με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή σύμβαση μίσθωσης έργου) στους ΟΤΑ της χώρας κατά 42,9%. Ειδικότερα το «ταβάνι» ανεβαίνει στα 1.333 άτομα συνολικά, από 933 που είναι σήμερα – το 2009 το συγκεκριμένο μέγιστο όριο ανερχόταν στους 14.460 συμβασιούχους, με τη διαφορά μεταξύ των δύο αριθμών να είναι ενδεικτική του «αποτυπώματος» των περιοριστικών πολιτικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ποσόστωση

Δυο σημαντικές αλλαγές στη συγκρότηση ψηφοδελτίων φέρνουν διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Αρχικά, μεγαλύτερος έως 50% σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εδρών των κατά τόπους δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων δύναται να είναι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού, με τη συγκεκριμένη αλλαγή (υπενθυμίζεται ότι ο «Κλεισθένης» έδινε περιθώριο προσαύξησης έως 30%) να έχει προαναγγελθεί από τον αρμόδιο υπουργό, Αλ. Χαρίτση, στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα, η ποσόστωση του αριθμού των υποψηφίων ανά φύλο (γυναίκες, άνδρες) καθορίζεται στο 40% τουλάχιστον, τόσο για τις αυτοδιοικητικές όσο και για τις εθνικές εκλογές.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύθμιση Θεοδωρικάκου για επιτυχόντες της 3Κ/2018
Νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση εμπλοκής, με την οποία ήρθε αντιμέτωπη μια μερίδα επιτυχόντων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 3Κ/2018, δεσμεύτηκε να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος.
Ρύθμιση Θεοδωρικάκου για επιτυχόντες της 3Κ/2018
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο ΕΝΦΙΑ «μετακομίζει» στους δήμους
Σκυλακάκης στην κυβέρνηση, Σκυλακάκης και στους δήμους! Χωρίς… εκπτώσεις από το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο που ετοιμάζει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η νέα κυβέρνηση.
Ο ΕΝΦΙΑ «μετακομίζει» στους δήμους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αμεσες αλλαγές στον «Κλεισθένη»
Σαρωτικός... με το «καλημέρα» θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος, προανήγγειλε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση ενός δημαρχοκεντρικού...
Αμεσες αλλαγές στον «Κλεισθένη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
Περαιτέρω αναμονή για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης-μαμούθ του ΑΣΕΠ για τις 8.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων προκύπτει για τους υποψηφίους, αλλά...
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οριστική λύση για το «Βοήθεια στο Σπίτι»
Μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μόνιμες και οι θέσεις του προσωπικού που θα το στελεχώσει. Ακόμη μια ρύθμιση για την κάλυψη κρίσιμων αναγκών των δήμων και τη διασφάλιση...
Οριστική λύση για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας