Διπλής ανάγνωσης η χθεσινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γιάννη Στουρνάρα, λίγες μέρες μετά τη μετωπική σύγκρουση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με τον Παύλο Πολάκη με αφορμή το δάνειο των 100.000 ευρώ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και τις αιχμές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον κεντρικό τραπεζίτη.
Θέμα της συνάντησης των δύο παλιών συμφοιτητών ήταν το σχέδιο της ΤτΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη χρονική συγκυρία.
Το οικονομικό επιτελείο επιζητά τη νηνεμία καθώς έχει φορτωμένη ατζέντα και το τελευταίο που επιθυμεί είναι να υπάρχει συγκρουσιακό κλίμα με θεσμικούς παράγοντες, όπως ο διοικητής της ΤτΕ. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι κομβικής σημασίας για την οικονομία και τα ελληνικά σχέδια βρίσκονται στο μικροσκόπιο των θεσμών, ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ο Γιάννης Στουρνάρας αποφάσισαν τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για να προωθηθούν από κοινού τόσο το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που βασίζεται στην πρόταση του ΤΧΣ και βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, όσο και της ΤτΕ, ώστε να «τρέξουν» συμπληρωματικά. Στόχος είναι να προωθηθούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τα δύο σχέδια στις ευρωπαϊκές αρχές.
Στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της E.E. (DG comp) έχει ήδη παρουσιαστεί το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (ΤΧΣ) και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται το «πράσινο φως».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άμεσα θα πάρει τον δρόμο για τις Βρυξέλλες και το σχέδιο της ΤτΕ, το οποίο θα πρέπει να λάβει την έγκριση της DG Comp, ώστε να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της ΤτΕ, που προβλέπει τη δημιουργία «οχήματος» ειδικού σκοπού στο οποίο θα μεταφερθούν «κόκκινα» δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ με εγγύηση 7,5 δισ. ευρώ αναβαλλόμενου φόρου, είναι συμπληρωματικό του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών (πρόταση του ΤΧΣ) για τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων με κρατική εγγύηση, μέσω ενός σχήματος Αsset Protection Schemes (APS).
Μάλιστα, από τα μέσα Ιανουαρίου ο Γιάννης Στουρνάρας είχε εκτιμήσει ότι το σχέδιο της ΤτΕ θα προωθηθεί από το υπουργείο Οικονομικών σε δεύτερο χρόνο, μετά το APS (πρόταση του ΤΧΣ), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συσταθεί ένα υβριδικό μοντέλο.
Το σχέδιο της ΤτΕ έχει ήδη παρουσιαστεί σε ξένους επενδυτικούς οίκους και από την πρώτη στιγμή, όταν παρουσιάστηκε στους τραπεζίτες τον περασμένο Νοέμβριο, τονίστηκε ότι τα δύο σχέδια δεν είναι ανταγωνιστικά και μπορούν να «τρέξουν» παράλληλα. Σύμφωνα με τη Μorgan Stanley το σχέδιο της ΤτΕ είναι σε πρώιμο στάδιο, με το καλύτερο σενάριο να προβλέπει εφαρμογή του το 2020, όπως τουλάχιστον εκτιμά η αγορά.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας