Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παράνομες καταγραφές και νόμιμες συνακροάσεις
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράνομες καταγραφές και νόμιμες συνακροάσεις

  • A-
  • A+
Με αφορμή το τηλεφώνημα Πολάκη προς Στουρνάρα, ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θέμης Σοφός δήλωσε ότι «συνιστά κακούργημα η παγίδευση ιδιωτικής συνομιλίας» και είναι «άλλης τάξης αδίκημα η δημοσιοποίησή της». Τι έχει να πει ο ίδιος, ωστόσο, για το «θέλω να δεις από κοντά έναν δικό μου εισαγγελέα», που φέρεται να είπε το 2012 στον πελάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη, κατηγορούμενο για τους «στημένους αγώνες», και που καταγράφηκε με την άδεια των δικαστικών αρχών;

Με αφορμή το σίριαλ του αν έγινε ή δεν έγινε η καταγραφή του τηλεφωνήματος Πολάκη προς Στουρνάρα μίλησε προ ημερών στον Νίκο Χατζηνικολάου και την επομένη στον Γ. Παπαδάκη στον Ant1 ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, δικηγόρος Θ. Σοφός, ο οποίος δήλωσε ότι είναι απολύτως απαγορευμένη και συνιστά κακούργημα η παγίδευση, καταγραφή κ.λπ. ιδιωτικής συνομιλίας και δεν υπάρχει καμία επιτρεπτή περίσταση. Συμπλήρωσε δε ότι και «η δημοσιοποίηση μιας ιδιωτικής συνομιλίας από έναν δημοσιογράφο, για παράδειγμα, είναι επίσης αδίκημα άλλης τάξης όμως, ακόμη και αν δεν έχει καταγραφεί».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μέσα σε ένα συντονισμένο και γενικευμένο κλίμα αντιδράσεων και συνεχών «εκκλήσεων» για επιβαλλόμενες εισαγγελικές παρεμβάσεις με αφορμή όχι το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος όπως αποτυπώθηκε στην ιστοσελίδα «Documento», αλλά το αν είχε ή όχι μαγνητοφωνηθεί η συνομιλία. Ο κ. Σοφός έκρινε πολύ σωστή την παρέμβαση του εισαγγελέα για τη διερεύνηση της πιθανής καταγραφής εφόσον υπήρξαν ενδείξεις.

Συμφώνησε δε ότι μια προαναγγελία καταγραφής συνιστά ούτως ή άλλως απειλή και δεν είναι νομιμοποιημένη, παρά μόνο με ρητή συναίνεση και όχι από την αποδοχή του συνομιλητή να συνεχίσει τη συνομιλία. «Η καταγγελία του κ. Στουρνάρα πρέπει να εξεταστεί, όπως και η δημοσιοποίηση αυτής της συνομιλίας. Εχει κακουργηματικό χαρακτήρα και πρέπει να κληθεί και ο ίδιος αλλά και οι δημοσιογράφοι που φιλοξένησαν τις συνομιλίες αυτές», τόνισε ο Θ. Σοφός.

Θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο η άποψη του αντιπροέδρου του ΔΣΑ για το αν και ποια εισαγγελική παρέμβαση είναι επιβεβλημένη και τι είδους αδίκημα συνιστούν καταγραφές από νόμιμες συνακροάσεις με την άδεια εισαγγελέων που εμφανίζουν διαμεσολαβήσεις δικηγόρων για συναντήσεις εισαγγελέων με υπόδικους. Πολύ περισσότερο όταν ένας ενδεχόμενα εντελώς αθώος διάλογος έχει καταγραφεί νόμιμα ανάμεσα στον ίδιο και στον πελάτη του Β. Μαρινάκη.

Η εφημερίδα «Documento», που δημοσίευσε τους διαλόγους Πολάκη, επανέφερε χθες στη δημοσιότητα τις νόμιμες συνακροάσεις της εποχής του «Κoriopolis» για τους στημένους αγώνες. Ανάμεσά τους η συνομιλία του Θ. Σοφού και του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, τότε που ο δεύτερος φερόταν ως ύποπτος στο σκάνδαλο με τα στημένα (2012).

Με πολύ σεβασμό ο κ. Σοφός τού λέει ότι το ίδιο βράδυ στα Ποσειδώνια στο Island «θα είναι εκεί και κάποιος εκ των οποίων θέλω οπωσδήποτε να μιλήσουμε μαζί. Είναι εισαγγελέας, να μην πω το όνομά του τώρα στο τηλέφωνο. Σας υποστηρίζει και αυτά. Θέλω να μιλήσουμε έτσι για ένα πεντάλεπτο, να τον δεις από κοντά. Είναι εμπιστοσύνης, δικός μου».

«Για την κερδοφορία»

Ο κ. Μαρινάκης αποδέχεται το ραντεβού. Φυσικά όλα είναι πιθανά για τους λόγους αυτής της συνάντησης, όπως π.χ. θα μπορούσε ο εισαγγελέας να ήταν φανατικός φίλαθλος του ΟΣΦΠ και είχε καημό να γνωρίσει τον πρόεδρο της ΠΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τον συνήγορο κ. Σοφό, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή τελικά δεν έγινε.

Ο ίδιος ο κ. Σοφός σε πρόσφατη προσωπική του ανάρτηση στο fb, ενημερωμένος προφανώς για την επικείμενη δημοσίευση της συνομιλίας του στο κυριακάτικο φύλλο, γράφει μεταξύ άλλων: «Δεν θα τρομοκρατηθώ και δεν θα συμμορφωθώ “προς τας υποδείξεις” ωθούμενος βιαίως σε δημόσια δήλωση εκτίμησης φοβούμενος για να αποφύγω τα χειρότερα, όπως μου συνεστήθη, αλλά θα αντιμετωπίσω την απειλή συκοφαντίας υπερασπιζόμενος την ελευθερία έκφρασης, αμυνόμενος εναντίον οποιουδήποτε που για σκοπούς κερδοφορίας σπιλώνει πρόσωπα κατά το δοκούν».

Η συνομιλία αυτή ήταν στο ίδιο «πακέτο» με τις συνομιλίες που αφορούσαν και κάποιους από τους καταδικασμένους για το «Noor One». Υστερα από αίτημα εισαγγελέως, που διερευνούσε άλλη υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων, να επεκταθεί η ισχύς του βουλεύματος που περιέλαβε τις νόμιμες συνακροάσεις, έχουν πλέον συσχετιστεί και οι δικογραφίες που οδήγησαν στις νέες διώξεις για το «Noor One» εναντίον του Β. Μαρινάκη και των συνεργατών του, εκτός από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα εμβάσματα στο Ντουμπάι. Η υπόθεση βρίσκεται από το περασμένο καλοκαίρι στα χέρια της ανακρίτριας Πειραιά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κεραυνοί» κυβέρνησης κατά Στουρνάρα για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»
Δημόσιες εξηγήσεις αναμένει ο Δ. Τζανακόπουλος, παραίτηση του διοικητή της ΤτΕ ζητά ο Π. Πολάκης. Απάντηση του Γ. Πάσχα μέσω της ΤτΕ.
«Κεραυνοί» κυβέρνησης κατά Στουρνάρα για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»
Παύλος Πολάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιστολή Πολάκη σε Στουρνάρα: Θέλω να παραβρεθώ στο Δ.Σ. της ΤτΕ
Συνέχεια στην κόντρα του με τον κεντρικό τραπεζίτη δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον διοικητή τη Τράπεζας της Ελλάδας, ζητώντας να παραβρεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του...
Επιστολή Πολάκη σε Στουρνάρα: Θέλω να παραβρεθώ στο Δ.Σ. της ΤτΕ
Παύλος Πολάκης, Γιάννης Στουρνάρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποιος ηχογραφούσε ποιον
Η αντιπαράθεση του Π. Πολάκη με τον Γ. Στουρνάρα κορυφώνεται με τη Δικαιοσύνη να ερευνά το θέμα, αφού ο πρώτος μετά τη δημοσίευση του διαλόγου επιβεβαιώνει το περιεχόμενο αλλά διαψεύδει την ηχογράφηση, ενώ ο...
Ποιος ηχογραφούσε ποιον
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι κώδικες επανήλθαν με κυβερνητικό άρωμα
Αναρτήθηκαν στη διαβούλευση οι αλλαγές που αποφασίστηκαν για τους νέους Ποινικούς Κώδικες από την «εμπλουτισμένη» σε μέλη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή μετά τις υποδείξεις της κυβέρνησης.
Οι κώδικες επανήλθαν με κυβερνητικό άρωμα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο Προστασίας του Πολίτη το 20% των πόρων του Ταμείου Διαχείρισης Δικαστικών Κτιρίων
Η μόνη ουσιαστική αλλαγή που έφερε η τροπολογία ήταν το ποσοστό 20% που θεσπίστηκε να αποδίδει το ΤΑΧΔΙΚ στο υπουργείο Προ.Πο. για τις νέες διευθύνσεις Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Στο Προστασίας του Πολίτη το 20% των πόρων του Ταμείου Διαχείρισης Δικαστικών Κτιρίων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οταν ο Μητσοτάκης «έφαγε πόρτα» από τη Βεστάγκερ για τη Θάνου
Πώς ο πρωθυπουργός -άθελά του- παραδέχτηκε ότι έχει ήδη λάβει από καιρό την απάντηση της επιτρόπου στις αιτιάσεις του (στις 18.12.2018) πριν από τον ορισμό της προέδρου της ΕΕΑ και η συγχαρητήρια επιστολή της...
Οταν ο Μητσοτάκης «έφαγε πόρτα» από τη Βεστάγκερ για τη Θάνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας