Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Α. Ξανθός: Έκθεση ιδεών το πρόγραμμα Μητσοτάκη για την υγεία

Ανδρέας Ξανθός

EUROKINISSI

Α. Ξανθός: Έκθεση ιδεών το πρόγραμμα Μητσοτάκη για την υγεία

  • A-
  • A+
Απάντηση του υπουργού Υγείας στις εξαγγελίες του προέδρου της Ν.Δ. για την υγεία.

«Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε επιτέλους το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία. Μόνο που δεν είναι κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά "έκθεση ιδεών" και γενικόλογων εξαγγελιών που αποδεικνύουν την τραγική ένδεια επεξεργασμένης υγειονομικής πολιτικής και κυρίως την προσπάθεια του αρχηγού της Ν.Δ. να αποκρύψει το νεοφιλελεύθερο πυρήνα αυτού του σχεδίου που είναι η αγορά υπηρεσιών από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα».

Τα παραπάνω τονίζει ο υπουργός Υγείας σε δήλωση-απάντησή του στις εξαγγελίες του προέδρου της Ν.Δ. για την υγεία και προσθέτει: «Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για "Υγεία για όλους" όταν η Ν.Δ. ήταν αυτή που στα χρόνια της κρίσης άφησε αποκλεισμένους από το σύστημα υγείας 2,5 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Αυτή την κοινωνική βαρβαρότητα έχει ήδη αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2016 με τη ψήφιση νόμου που προβλέπει ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν στη χώρα μας -ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα- έχουν δωρεάν, πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις πρόσβαση στο ΕΣΥ και στη φαρμακευτική περίθαλψη».

«Το "δράμα" του κ. Μητσοτάκη», συνεχίζει ο κ. Ξανθός, «είναι ότι η κριτική του για τη "σημερινή τραγική κατάσταση" στο Σύστημα Υγείας δεν πείθει κανένα, αλλά και ότι αναγκάζεται να μιλήσει για καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να το πιστεύει. Ο θιασώτης του "λιγότερου κράτους" και της "ελεύθερης αγοράς" δεν έχει καμιά αξιοπιστία όταν υπόσχεται ότι θα λύσει τα προβλήματα του ΕΣΥ.

»Ο κ. Μητσοτάκης υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών όταν στην ίδια ομιλία από τη μια υποστηρίζει ότι η Ν.Δ. θα αναβαθμίσει το ΕΣΥ και από την άλλη να αναρωτιέται για ποιο λόγο θα πρέπει να προμηθευτούν τα νοσοκομεία μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες από τους ιδιώτες!».

Ο κ. Ξανθός λέει ακόμα στη δήλωσή του πως «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκε ότι θα δώσει έμφαση στην πρόληψη ενισχύοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ανοίξει μόνο 110 νέες δομές ΠΦΥ (ΤΟΜΥ) αντί 230. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που το 2017 από το βήμα της Βουλής είχε χαρακτηρίσει τις ΤΟΜΥ "μια μεγάλη, βαριά, φαραωνική- τολμώ να πω- δομή, η οποία κατά την άποψή μας είναι περιττή"».

«Η "εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών περίθαλψης στις δημόσιες δομές" κ. Μητσοτάκη απαιτεί σοβαρή επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας και μόνιμες προσλήψεις γιατρών-λοιπού προσωπικού με βάση τον κανόνα 1:1 (προσλήψεις -αποχωρήσεις) που ισχύει από φέτος. Έχετε κάτι να πείτε γι' αυτά; Ή είστε μόνο διαπιστώσεις και ευχολόγια; Πώς θα γίνουν οι "στοχευμένες προσλήψεις" όταν επιδιώκετε να επιστρέψουμε στο μνημονιακό κανόνα 1:5 που θα επαναφέρει το ΕΣΥ στις συνθήκες της δραματικής υποστελέχωσης των πρώτων μνημονιακών χρόνων;» ρωτά ο υπουργός.

Και κλείνει τονίζοντας: «Η κυβέρνηση απέδειξε μέσα στην κρίση ότι είχε την ισχυρή πολιτική βούληση και την ικανότητα: 1. να καλύψει καθολικά και ισότιμα τον κόσμο, 2. να ενισχύσει με επιπλέον χρηματοδότηση και προσωπικό το ΕΣΥ, 3. να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις όπως στην ΠΦΥ και στο φάρμακο και 4. να δρομολογήσει την "ηθικοποίηση" και εξυγίανση του Συστήματος Υγείας με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των έντιμων λειτουργών του, στα δικαιώματα των ασθενών και στο δημόσιο συμφέρον. Αυτό είναι το δικό μας δείγμα γραφής μέσα στο Μνημόνιο και σε περιβάλλον λιτότητας. Ο καθένας πλέον μπορεί να αντιληφθεί με ποιο πολιτικό σχέδιο μπορούμε να ελπίζουμε σε ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση της Υγείας στη νέα μεταμνημονιακή περίοδο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μαξίμου: Σε νεοφιλελεύθερο αμόκ ή εντεταλμένη υπηρεσία ο Μητσοτάκης
«Πέσαμε έξω» σχολιάζει το Μαξίμου για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «ξεπέρασε ακόμη και τον εαυτό του» ομολογώντας ότι θα καταργήσει τη...
Μαξίμου: Σε νεοφιλελεύθερο αμόκ ή εντεταλμένη υπηρεσία ο Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δέκα χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία σε βάθος τετραετίας
Ο κανόνας 1:1 όσον αφορά τις προσλήψεις θα εφαρμόζεται από φέτος στον δημόσιο τομέα, ως αποτέλεσμα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, σύμφωνα με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ανακοίνωσε, ότι σε...
Δέκα χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία σε βάθος τετραετίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Επιλεκτική μνήμη και ελλειμματική πληροφόρηση Κ. Μητσοτάκη για την υγεία»
Για «επιλεκτική μνήμη» όσον αφορά τις συνέπειες των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ στον χώρο της υγείας αλλά και για «ελλειμματική πληροφόρηση» για τις ελλείψεις στον χώρο και τις επιλογές της σημερινής...
«Επιλεκτική μνήμη και ελλειμματική πληροφόρηση Κ. Μητσοτάκη για την υγεία»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ήξεραν για το πάρτι στην Υγεία, δεν ήθελαν να το διερευνήσουν»
Πρώτη φορά υπήρξε πολιτική βούληση για τη διερεύνηση των σκανδάλων, τόνισε ο υπ. Υγείας που εξήγησε ότι «δεν υπήρχε περίπτωση να έρθουν στο φως αυτές οι υποθέσεις όσο είχαν την εξουσία δυνάμεις που διαχρονικά...
«Ήξεραν για το πάρτι στην Υγεία, δεν ήθελαν να το διερευνήσουν»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Οι εξελίξεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Μητσοτάκη
Με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο κρίσιμος τομέας της υγείας χρησιμοποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία ως...
ΣΥΡΙΖΑ: Οι εξελίξεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Μητσοτάκη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Βρισκόμαστε στην τελική φάση της υλοποίησης των δεσμεύσεών μας»
Μέσα σε καθεστώς βίαιης μνημονιακής προσαρμογής, με σκυμμένο το κεφάλι και σηκωμένα τα μανίκια, χωρίς αυταπάτες, ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα συνολικής ανόρθωσης του...
«Βρισκόμαστε στην τελική φάση της υλοποίησης των δεσμεύσεών μας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας