Η μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο συναίνεσης με τη Νέα Δημοκρατία, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο CNBC. Οπως είπε, «υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό», αναγνωρίζοντας ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ είναι υπερβολικά υψηλός, ιδιαίτερα για μια οικονομία που έχασε το 27% του ΑΕΠ.
«Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της Ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων, πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών. Γεγονός είναι πάντως ότι η χώρα έχει αποκτήσει σταθερότητα στην παραγωγή υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων εντυπωσιάζοντας με αυτές τις επιδόσεις ακόμη και τους δανειστές, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν ακόμη και το μέτρο των περικοπών στις συντάξεις.
Τι είπε... πραγματικά
ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο CNBC
Ερωτηθείς ο υπουργός για το πώς θωρακίζεται η ελληνική οικονομία από τις εξωτερικές πιέσεις, ανέφερε ότι πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το «μαξιλάρι» ρευστότητας. Το ελληνικό χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω του «μαξιλαριού», ενώ η Αθήνα έχει εξασφαλίσει μια συμφωνία για το χρέος (Eurogroup 21ης Ιουνίου 2018), με χαμηλότερα προγράμματα αποπληρωμής απ’ ό,τι άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία τα επόμενα 15 χρόνια. «Αυτό μας δίνει το περιθώριο να μπορέσουμε να έχουμε σοβαρές συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους κοινωνικούς εταίρους, για μια στρατηγική ανάπτυξης που θα αρχίσει να μειώνει το χρέος», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε την Ελλάδα στις αγορές με το να είμαστε πολύ ανοιχτοί επί των πολιτικών μας για την ανάπτυξη, είναι δημόσια τα έγγραφα, προϋπολογισμένα, και γι’ αυτό οι αγορές μάς βλέπουν διαφορετικά. Η αντιπολίτευση θα πει πως έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία. Φυσικά και έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία, διότι η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα πριν από αρκετά χρόνια και εμείς μόλις τώρα. Ομως το θέμα είναι πως πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης, άρα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, αυτές θα είναι έτοιμες έως την 11η Μαρτίου, ημερομηνία όπου συνεδριάζει το Eurogroup για το 1 δισ. των χρημάτων από την ακύρωση του επιτοκιακού πέναλτι και των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s).
Η απόφαση για την εκταμίευση θα δοθεί με βάση την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και όπως εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αυτή θα είναι θετική. «Υπάρχουν βέβαια ένα-δύο πράγματα που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, όμως είναι συμφωνημένη νομοθέτηση, άρα πρόκειται για τυπικότητα μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου».
Το βασικό ζήτημα, είπε, είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για μια πολιτική που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, η οποία προέβλεπε την αναστολή των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας για αυτούς που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας