Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στεγαστική πολιτική για 1,1 εκατ. πολίτες

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στεγαστική πολιτική για 1,1 εκατ. πολίτες

  • A-
  • A+
Το σχέδιο επιδότησης ενοικίου και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, εκτενή αναφορά στην πορεία της οικονομίας, αιχμηρές αναφορές κατά της αντιπολίτευσης, των φιλικών της ΜΜΕ και κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και πολιτική κάλυψη στον Παύλο Πολάκη περιελάμβανε η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο.

Με μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση εμφανίστηκε χθες ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια συνεδρίαση που αφενός είχε τον χαρακτήρα του απολογισμού για το σύνολο των μέτρων κοινωνικής πολιτικής που έχει πάρει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση, αφετέρου έδωσε το περίγραμμα του μέτρου της στεγαστικής πολιτικής, η οποία φορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Ο πρωθυπουργός, στην εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία της οικονομίας και άφησε πολλές αιχμές τόσο για την αντιπολίτευση όσο και για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σε συνάρτηση με την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών και τη διαμάχη που ξέσπασε με επίκεντρο τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη. Ωστόσο, οι πιο σημαντικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα είχαν να κάνουν με το στεγαστικό επίδομα και με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τις τράπεζες για τη διαχείριση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων.

«Σήμερα, όμως, έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα, όπως έχουμε σχεδιάσει. Να αρχίσουμε να οικοδομούμε μια συνολική οριζόντια πολιτική, για να εγκαθιδρύσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και η πολιτική αυτή κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες», είπε, αναφερόμενος στο θέμα ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

Δύο άξονες

«Πρώτον, είναι το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε ήδη εξασφαλίσει από τον προϋπολογισμό μας, το οποίο θα αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, ξεκινώντας από 70 ευρώ μηνιαίως και φτάνοντας το ποσό των 210 ευρώ μηνιαίως.

Ενώ, επίσης, πολύ κρίσιμη παράμετρος είναι ότι στο επίδομα στέγασης, το παιδί, το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Και η επιλογή αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στήριξης του παιδιού που έχουμε ήδη λάβει την προηγούμενη τετραετία και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό των κρατικών δαπανών για το παιδί, από τα 822 εκατομμύρια ευρώ που τον βρήκαμε το 2015, στο 1 δισ. 416 εκατομμύρια σήμερα. Πρόκειται για μια αύξηση κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή για μια αύξηση 72% σε μία μόνο τετραετία».

Ο δεύτερος άξονας που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η επιδότηση του δανείου στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ.

Αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα. Με βάση το πρόγραμμα αυτό, το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου, ενώ οι τράπεζες αναλαμβάνουν με τη σειρά τους να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που ήδη έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με συνολικό, λοιπόν, προϋπολογισμό 300+200= 500 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίσαμε στον προϋπολογισμό του 2019 και θα είναι εξασφαλισμένα προφανώς και στους επόμενους προϋπολογισμούς, προχωράμε στην εφαρμογή και υλοποίηση πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία στη νέα φάση της ανάκαμψης και ταυτόχρονα βάζουμε τις βάσεις για να αποκτήσει η χώρα μας μια συνολική, αξιόπιστη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική για τους πολλούς».

Οι «Κασσάνδρες» και τα ΜΜΕ

Αναλύοντας τα της οικονομίας και αφού έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση (κατάργηση υποκατώτατου, αύξηση βασικού μισθού, συλλογικές συμβάσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για τις «Κασσάνδρες», μια σαφή αιχμή για τον Γιάννη Στουρνάρα: «Η χώρα, όχι μόνο βγήκε από τα μνημόνια, όχι μόνο δεν χρειάστηκε η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως υποστήριζαν οι ''Κασσάνδρες'', που στην πραγματικότητα θα σήμαινε κεκαλυμμένο μνημόνιο, αλλά η χώρα αποτελεί σήμερα ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα επιτυχίας, στο οποίο αναφέρονται όλοι οι εταίροι μας με κολακευτικά σχόλια σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα».

Μεγάλοι στόχοι

Λίγο αργότερα ακολούθησε νέα αιχμή, με αφορμή την υπόθεση Πολάκη. «Σας τα λέω αυτά, κυρίως γιατί θέλω να σας προτρέψω να δείτε και να ασχοληθείτε με τη μεγάλη εικόνα. Και να συνεχίσετε αφοσιωμένοι στους μεγάλους στόχους που έχουμε και που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τους πετυχαίνουμε. Και να μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πολιτική διάσταση του ζητήματος που προέκυψε με το δημοσίευμα για το δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και όσα ακολούθησαν.

«Να αφήσουμε τις ''Κασσάνδρες'' της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες, που, όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν σε ούτε μία από τις προβλέψεις τους και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία, να τους αφήσουμε αυτούς να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού», είπε με νόημα.

Ωστόσο, δεν έμεινε εκεί. Ουσιαστικά, παρείχε πλήρη στήριξη στον Παύλο Πολάκη, σημειώνοντας: «Επαναλαμβάνω, όμως, ότι όλα αυτά ίσως να μην τα διαβάσουμε στα πρωτοσέλιδα ορισμένων κυριακάτικων εφημερίδων, πολλών εξ αυτών κρατικοδίαιτων, υπό την έννοια ότι ζουν από θαλασσοδάνεια που ποτέ δεν ελέγχθηκαν από τους ιθύνοντες του τραπεζικού μας συστήματος». Με απλά λόγια, κάλυψε τον υπουργό, ο οποίος φέρεται να είπε ακριβώς τα ίδια πράγματα στον κεντρικό τραπεζίτη κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

Ο πρωθυπουργός είχε και ένα σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις, ειδικά εκείνες που δίνουν τεράστιο προβάδισμα στη Ν.Δ. «Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι, που επιμένουν να μην κατανοούν και το γιατί οι δημοσκοπήσεις των ίδιων μέσων συνήθως αστοχούν, είναι ότι όλα αυτά, στα οποία αναφέρθηκα πριν, αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Συμπολίτες μας, που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται έξω από τα ραντάρ του πολιτικού συστήματος, αλλά και των μετρήσεων. Και αυτοί οι συμπολίτες μας όλα αυτά τα ζουν, δεν περιμένουν να τα διαβάσουν ως είδηση σε κάποια πρωτοσέλιδα. Ξέρουν πολύ καλά οι ίδιοι ποιοι είναι αυτοί που τους είχαν βυθίσει στη φτώχεια και στο περιθώριο και ποιοι είναι αυτοί που για πρώτη φορά και παρά την κρίση, νοιάστηκαν γι' αυτούς», είπε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελευταίες πινελιές για το νέο πλαίσιο
Χωρίς να αλλάζουν τη βασική δομή και φιλοσοφία του νέου θεσμικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια, θα εξεταστούν επίσης το πότε θα μπορεί να είναι έτοιμη η πλατφόρμα που θα επεξεργάζεται τα αιτήματα καθώς και...
Τελευταίες πινελιές για το νέο πλαίσιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Stop σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούνιο
Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δανειολήπτη που δυνητικά μπορεί να υπαχθεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο δεν θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο, όταν και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η διατραπεζική πλατφόρμα. Αυτό...
Stop σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούνιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτικές μετρημένες και κοστολογημένες
Στη λαχαναγορά του Ρέντη βρέθηκε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια διαφορετική συνάντηση με εκπροσώπους της παραγωγής, στο πλαίσιο πολιτικής εκδήλωσης του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του...
Πολιτικές μετρημένες και κοστολογημένες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην Κίνα με οικονομική ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας
Ταξίδι-εξπρές στην Κίνα πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο. Και λέμε εξπρές διότι, παρά το γεγονός ότι η ασιατική χώρα βρίσκεται σε...
Στην Κίνα με οικονομική ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων
Για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας, η οποία αν συνεργαστεί με τον αραβικό κόσμο μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ειρήνης εκεί όπου η Ευρώπη συναντά την Ασία και την Αφρική, μίλησε ο...
Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιστροφή με πολλές υποσχέσεις
Το μήνυμα ότι η χώρα μας έχει αλλάξει σελίδα, έχει ανακτηθεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη και μπορεί να γίνει ένας καλός επενδυτικός προορισμός, πέρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός στα στελέχη μεγάλων οικονομικών...
Επιστροφή με πολλές υποσχέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας