Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιδράσεις «εντός» και «εκτός» για τον ευρύτερο προοδευτικό πόλο

Νέοι υφυπουργοί στα υπουργεία Μεταφορών και Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι οι Θάνος Μωραΐτης και Αγγελος Τόλκας αντίστοιχα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδράσεις «εντός» και «εκτός» για τον ευρύτερο προοδευτικό πόλο

  • A-
  • A+

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρόντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ορκίζονται σήμερα το απόγευμα τα έξι νέα μέλη της κυβέρνησης, ενώ η παράδοση-παραλαβή των χαρτοφυλακίων θα γίνει αύριο.

Ως γνωστόν νέος υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος με αναπληρώτρια υπουργό τη Σία Αναγνωστοπούλου, νέα υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης θα είναι η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, υφυπουργός Εργασίας αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Μπάρκας, ενώ παράλληλα νέοι υφυπουργοί στα υπουργεία Μεταφορών και Μεταναστευτικής Πολιτικής θα είναι οι Θάνος Μωραΐτης και Αγγελος Τόλκας, αντίστοιχα.

Το πολιτικό ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στα δύο τελευταία πρόσωπα, καθώς, ως γνωστόν, προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε (μιλώντας στον ρ/σ «9,84») την υπουργοποίησή τους ως μια κίνηση που «έρχεται να αποτελέσει ένα από τα βήματα της στρατηγικής για τη συγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού πόλου» και δείχνει ότι η κυβέρνηση καλύπτει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα δυνάμεων και δεν περιορίζεται στα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η τοποθέτηση αυτή, όπως της κ. Ζορμπά και της κ. Ξενογιαννακοπούλου παλαιότερα, «αναδεικνύουν την πρόθεση να υπάρξει μια αναφορά και μια συνεργασία του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, με δεδομένο ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πλέον έχει πάρει πολιτικές αποφάσεις που το οδηγούν σε μια πολιτική ταύτιση με τη Δεξιά στη χώρα μας».

Ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέδειξε το κενό που στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι βρίσκεται αριστερά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τα οποίο δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί σε κρίσιμα ζητήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αντίδραση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Την ίδια ώρα, από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπήρξε συντονισμένη αντίδραση στην υπουργοποίηση των δύο, πολύ πιο έντονη από την αρχική λιτή ανακοίνωση της προηγούμενης Παρασκευής όταν έγιναν γνωστά τα ονόματα. Για το θέμα μίλησε αναλυτικά στην ΕΡΤ η Φώφη Γεννηματά, όπου μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Ενας πρωθυπουργός σε απόγνωση κάνει delivery υπουργείων σε πρόθυμους από την άκρα Δεξιά, τη Δεξιά και την Κεντροαριστερά», ενώ παράλληλα κάλεσε όσους έχουν ίδιες σκέψεις με τους δύο να αποχωρήσουν: «Αν υπάρχουν και άλλοι αμοραλιστές μπορούν να αποχωρήσουν από τώρα».

Τέλος, η ίδια θεωρεί ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δυναμώνει μέρα με τη μέρα. «Αυτό θέλει να ανακόψει ο κ. Τσίπρας. Δεν θα τα καταφέρει», είπε.

Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι «ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές τις οποίες κάνει. Οσα έγιναν αφορούν αποκλειστικά και μόνο την καρέκλα και όλοι θα κριθούν. Τα πρόσωπα αυτά έλεγαν συγκεκριμένα πράγματα μέχρι πριν από έναν μήνα και πράττουν ακριβώς το αντίθετο τώρα. Η αγάπη για την καρέκλα έχει και τα όριά της».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μανώλης Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξή του (ρ/σ «Θέμα») είπε ότι «η κυβέρνηση το μόνο που κάνει διαρκώς είναι να εξαγοράζει στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους. Συνονθύλευμα πολιτικής συνδιαλλαγής. Στις εκλογές θα πάρει ο καθένας την απάντηση που του αρμόζει».

...αλλά και εντός ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα, ωστόσο, φαίνεται πως προκαλεί αντιδράσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ξαναφέρνουν στην επιφάνεια τη διαταραγμένη σχέση του κόμματος με την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό ήταν το άρθρο με τίτλο «Ανασχηματισμός που προκαλεί ερωτήματα» και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα commonality η οποία απηχεί τις απόψεις των 53+.

Μεταξύ άλλων αναγράφονται τα εξής: «Σε μια στιγμή που δημιουργείται θετικό ρεύμα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στον ανένταχτο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, το οποίο η αντιπολίτευση προσπαθεί να ανακόψει διά της διαβολής ότι “το δέλεαρ είναι οι υπουργικές θέσεις”, είναι το λιγότερο λάθος να επιλέγονται δύο στελέχη εκ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και να δίνουν έδαφος στην υπονόμευση».

Και επίσης: «Με την ευκαιρία, πρέπει να παρατηρηθεί ότι η όλη εργασία της πραγματοποίησης συμμαχιών και προσέγγισης της Κεντροαριστεράς, καθώς είναι πολύ απαιτητική και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, θα ήταν σωστό να σχεδιάζεται και παρακολουθείται από υπεύθυνη ομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι να γίνεται ευκαιριακά και αποσπασματικά. Και, κυρίως, ότι αυτό είναι δουλειά του κόμματος και όχι της κυβέρνησης, ακόμα και όταν αξιοποιείται η εμπειρία και η γνώση της».

Ο γ.γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, από την πλευρά του επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα (μιλώντας στην ΕΡΤ): «Δεν είναι κακό κάποιος να μετατοπίζεται και προφανώς αυτός που μετατοπίστηκε δεν είναι η κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρα θα έλεγα ότι είναι δείγμα υγείας και πολιτικής ωρίμανσης, αν κάποιος αισθάνεται την ανάγκη να συνεργαστεί, να συμπορευτεί με έναν άλλο χώρο, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει αυτή η πολιτική αναγκαιότητα».

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανασχηματισμός με... νόημα
Διπλό σημαινόμενο έχει η συμπλήρωση του κυβερνητικού σχήματος από τη μία, ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε αλώβητη όλους τους κάβους και, από την άλλη, η υπουργοποίηση των απ' το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προερχόμενων Μωραΐτη και...
Ανασχηματισμός με... νόημα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκκίνηση για τα σενάρια ανασχηματισμού
Δειλά δειλά έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τα πρώτα σενάρια για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που ενδεχομένως θα δώσει το κυβερνητικό σχήμα με το οποίο θα πάμε ώς τις εκλογές. Ζητούμενο αν ο πρωθυπουργός θα...
Εκκίνηση για τα σενάρια ανασχηματισμού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν διάβασαν ούτε το δημοσίευμα!
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το άρθρο των Financial Times για την τροπολογία-πλυντήριο της κυβέρνησης, τόνισε ότι το δημοσίευμα δεν λάμβανε καθόλου υπόψη τη...
Δεν διάβασαν ούτε το δημοσίευμα!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τυμβωρυχία και κλιματική αλλαγή
Από το βήμα του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η τραγωδία του Ιουλίου 2018 στην Αττική οφείλεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, κάνοντας τη δεύτερη ακροβατική κυβίστησή του έπειτα από την αποδοχή της...
Τυμβωρυχία και κλιματική αλλαγή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με ντοκουμέντα για σκάνδαλα απάντησε ο Πολάκης
Η συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή και αφορούσε την άρση της ασυλίας του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη λειτούργησε επικοινωνιακά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ντοκουμέντα για σκάνδαλα απάντησε ο Πολάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο «Λευκός Οίκος» του Μητσοτάκη
Σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο που οδηγεί σε υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο γραφείο του πρωθυπουργού, καταργεί τον κανόνα «1 προς 1» για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και υποβαθμίζει τους...
Ο «Λευκός Οίκος» του Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας