Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ξεκαθάρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης υποστήριζε πως «δεν υπάρχει τραπεζοκρατία, δεν κυβερνούν οι τράπεζες, η κυβέρνηση θα προστατέψει την πρώτη κατοικία».
Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δυο γραμμές εντός της κυβέρνησης στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Ορισμένα μάλιστα απ’ αυτά κάνουν λόγο για προεκλογική λογική εκ μέρους της κυβέρνησης, το γεγονός δηλαδή ότι επιθυμεί να «ανοίξει» την ομπρέλα προστασίας της πρώτης κατοικίας σε διευρυμένες κατηγορίες δανειοληπτών, ακόμα και συνειδητών κακοπληρωτών, εκείνων δηλαδή που έχουν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι το υφιστάμενο καθεστώς.
Το αφήγημα αυτό ενισχύεται από τις διαρροές τραπεζικών κύκλων για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε περίπτωση που δεν παρθούν δραστικά μέτρα και δεν μπουν αυστηρά κριτήρια για τους δανειολήπτες.
Σε αυτό το πλαίσιο αναζητείται η «χρυσή τομή» ανάμεσα στην προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας και της επιβίωσης των τραπεζών, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό, ειδικά από τη στιγμή που μέσα στα μνημονιακά χρόνια οι τράπεζες ενισχύθηκαν δυο φορές με περισσότερα από 35 δισ. ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των τραπεζών συνεχίστηκαν και χθες σε συνάντηση που έγινε στο Mέγαρο Μαξίμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, είχε φροντίσει από χθες το πρωί να στείλε το μήνυμα προς όλους. «Διαβάζουμε και ακούμε διάφορες τερατολογίες οι οποίες δεν μπορώ να σκεφτώ παρά το ότι αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κλίματος εντυπώσεων και αποσταθεροποίησης. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα», είπε μιλώντας στον ρ/σ News 247. «Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις αλλά διάλογος για συναινέσεις και συμφωνίες για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης που από τη μια μεριά θα προστατεύει τις λαϊκές κατοικίες και από την άλλη θα εμπεδώνει τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών και θα συνεχίζει την προσπάθεια της μείωσης των ‘‘κόκκινων’’ δανείων», πρόσθεσε. Παράλληλα, αναφερόμενος στα περί ανακεφαλαιοποίησης τα χαρακτήρισε σενάρια που βρίσκονται «στη φαντασία κάποιων δημοσιογράφων».
«Τώρα μιλάμε για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, η κάλυψη του οποίου λήγει στις 28/2. Η διάδοχη κατάσταση θα είναι έτοιμη στην ώρα της», είπε ο κ. Τζανακόπουλος κλείνοντας το θέμα.
«Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση. Θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δάνειά τους για την πρώτη τους κατοικία» υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης (Alpha), συμπληρώνοντας ότι: «Οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί με τρεις ανακεφαλοποιήσεις του Ελληνα φορολογούμενου και δεν τίθεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή [θέμα] για τέταρτη. Πιέσεις υπέρ των τραπεζών υπάρχουν. Προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να προστατευτεί η λαϊκή κατοικία. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαπραγματεύεται και όταν το πράττει κερδίζει».
Ν.Δ.: Η κυβέρνηση απέτυχε και στα «κόκκινα» δάνεια
«Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα. Απέτυχε και στα ‘‘κόκκινα’’ δάνεια. Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίζεται αδιαπραγμάτευτα την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το απέδειξε με τις επιλογές που έκανε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της. Επανήλθε η Νέα Δημοκρατία το 2016, με την πρότασή της για τη δεύτερη ευκαιρία», ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Στην Ελλάδα το 46% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, όταν ο ίδιος δείκτης στην Κύπρο είναι 29%, στην Ιταλία 11% και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κινείται στο 4%. Αντίθετα, τις τελευταίες ημέρες, πράγματι, παρακολουθούμε μια θεαματική σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Δραγασάκη και τον κ. Φλαμπουράρη», πρόσθεσε η κ. Σπυράκη, η οποία σημείωσε ότι η Ν.Δ. προτείνει μια δίκαιη λύση για το θέμα «με στόχο να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες έχουν ανάγκη και να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, χωρίς βέβαια να επιβραβεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές».