Δεν πρόλαβε να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ από 586 και την κατάργηση του υποκατώτατου και αμέσως ξεκίνησαν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και εργατικών σωματείων.
Ν.Δ.: «Τέχνασμα για να ξεφύγει από τις Πρέσπες»
Η Ν.Δ. μέσω της εκπροσώπου Τύπου της, ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, ανακοίνωσε πως πρόκειται για ένα τέχνασμα της κυβέρνησης ώστε να «ξεφύγει από τις Πρέσπες». «Σας θυμίζω ότι αυτό νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ.» είπε, εννοώντας (προφανώς) τον νόμο Βρούτση με τον οποίο μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και ορίστηκε ο τρόπος αύξησής του όταν θα βγαίναμε από τα μνημόνια.
«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού ήδη από τον Σεπτέμβριο, αλλά περίμενε προφανώς να ωριμάσουν οι συνθήκες, δηλαδή να συνεννοηθεί με τους πιστωτές και, κυρίως, να περάσουν οι Πρέσπες», είπε.
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Η αύξηση θα χαθεί στο αφορολόγητο»
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως υποσχέθηκε κατώτατο μισθό 751 ευρώ, αλλά «μετά από διετή καθυστέρηση και επώδυνα μέτρα, εξαγγέλλει μισθό 650 ευρώ - αύξηση που θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου, που ο ίδιος ψήφισε». «Μια λύση υπάρχει: η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για καθορισμό του κατώτατου μισθού ελεύθερα, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση», καταλήγει.
ΚΚΕ: «Προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων»
Για «προεκλογική φιέστα του πρωθυπουργού στις πλάτες των εργαζομένων» έκανε λόγο το ΚΚΕ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση μόλις πριν από έναν μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Στην ίδια γραμμή με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., θυμίζει πως ο κ. Τσίπρας πριν από τέσσερα χρόνια είχε υποσχεθεί μεγαλύτερη αύξηση (751 ευρώ) και πως τώρα «ουσιαστικά μονιμοποιεί το αντεργατικό πλαίσιο και την ενεργοποίηση της άθλιας διάταξης σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με απόφαση του υπ. Εργασίας, απαγορεύοντας έτσι τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων για το ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την τακτική της ‘‘καλύβας του Χότζα’’, παίρνει πίσω πολλαπλάσια, με ένα σωρό άλλα αντιλαϊκά μέτρα, που διατηρεί και επεκτείνει, όπως η μείωση του αφορολόγητου από την επόμενη χρονιά», αναφέρει και καλεί τους εργαζομένους, ιδιαίτερα τους νέους, «να γυρίσουν την πλάτη στην κοροϊδία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.».
Ποτάμι: «Μονομερής ενέργεια σε προεκλογικό δρόμο»
«O κ. Τσίπρας στρώνει τον προεκλογικό του δρόμο με τα γνωστά παλιά υλικά. Υποσχέσεις, παροχές, προσλήψεις. Δημιουργία εντυπώσεων, καταστροφή θέσεων εργασίας. Σήμερα, ανακοίνωσε μονομερώς την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ... Κάποιοι θα εισπράξουν τον ψηλότερο κατώτερο μισθό, κάποιοι άλλοι θα μείνουν στην ανεργία, μην εισπράττοντας τίποτε. Αλλά, η μοναδική του έγνοια είναι η εξασφάλιση εκλογικής πελατείας, τους λίγους μήνες που του απομένουν στην εξουσία. Για την πραγματική οικονομία και τους νέους χωρίς δουλειά – τσιμουδιά», αναφέρει το Ποτάμι.
Ενωση Κεντρώων: «Υπόσχεται φανφάρες»
«Φανφάρες» χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού η Ενωση Κεντρώων. «Υπόσχεται φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων ο κ. Τσίπρας», αναφέρει συγκεκριμένα, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «επί 4 χρόνια ακολούθησε πιστά την πολιτική λιτότητας, μείωσης μισθών και συντάξεων και τώρα νομίζει ότι έτσι ο κόσμος θα τον πιστέψει και θα τον ψηφίσει». «Ο λαός δικαιούται πολλά ακόμη, κ. Τσίπρα, αλλά για να τα κατακτήσει πρέπει να σταθεί η οικονομία στα πόδια της και να έλθουν επενδύσεις. Χωρίς αυτά, ομοιάζεται με όλους τους πρωθυπουργούς που απεπειράθησαν στας δυσμάς της διαδρομής τους να σώσουν την εικόνα τους», καταλήγουν.
ΓΣΕΕ: «Φύλλο συκής η αύξηση του κατώτατου»
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής για τη μη αποδοχή του κυρίαρχου αιτήματος της ΓΣΕΕ για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, χωρίς διακρίσεις και με ταυτόχρονη νομοθέτηση της αποκατάστασης της αρμοδιότητας του εφεξής καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, για όλους τους εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)», ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ, η οποία απέστειλε ένα μακροσκελές κείμενο ως απάντηση τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Από τη μια αποδέχεται πως επί της αρχής η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι επιβεβλημένη και πως κινείται σε θετική κατεύθυνση (καθώς, όπως σημειώνει, αντισταθμίζει στο μισό την απώλεια του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων που επιβλήθηκε το 2012 επί Βρούτση). Ταυτόχρονα, όμως, αναρωτιέται αν η αύξηση αυτή είναι πραγματική, καθώς «εάν παράλληλα εφαρμοστεί η ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου, η αύξηση αυτή θα εξανεμιστεί από τη φορολογία».
Αναφέρει πως δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες βιοπορισμού των εργαζομένων, πως θα ισχύει μόνο για το 2019 («καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ρητά ότι επόμενη διαδικασία ρύθμισης του κατώτατου μισθού θα γίνει το 2020») και τέλος, κάνει λόγο για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού με τρόπο αρνητικό αν και το θεωρεί «επαίσχυντο».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας