Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα δεδομένα για μια προοδευτική συμμαχία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα δεδομένα για μια προοδευτική συμμαχία

  • A-
  • A+

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ευνοϊκότερη συγκυρία από τη χθεσινή -όπως εύστοχα παρατήρησαν αρκετοί από τους ομιλητές- για την εκδήλωση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών από προσωπικότητες και στελέχη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, τα οποία πιστεύουν στη σύγκλιση με την Αριστερά για τη δημιουργία του προοδευτικού πόλου.

Κι αυτό διότι η πρωτοβουλία συνέπεσε ακριβώς με τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τη λήξη της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ., που σχεδόν για το σύνολο των παρευρισκομένων στο Μέγαρο Μουσικής -και όχι μόνο γι’ αυτούς- ήταν ίσως ο βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας.

Το εν λόγω εμπόδιο δεν υπάρχει πλέον, γεγονός που συνετέλεσε με αστραπιαίους ρυθμούς στη διαμόρφωση μιας εντελώς διαφορετικής ατμόσφαιρας στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα. Θα έλεγε κανείς, παρατηρώντας τα βλέμματα αλλά και τα σχόλια στο πάνελ και το ακροατήριο, ότι κυριαρχούσε πρωτίστως ένα αίσθημα ανακούφισης και απελευθέρωσης για το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., μαζί με την προσδοκία για την προοπτική μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας.

Κάλεσμα Τσίπρα

Αυτό ήταν εξάλλου και το μήνυμα που έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του, παίρνοντας αφορμή από τη συσπείρωση -πλην εξαιρέσεων- που δημιουργεί η Συμφωνία των Πρεσπών στις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που στέκονται απέναντι στους εθνικισμούς και τον λαϊκισμό. Απευθύνοντας κάλεσμα στους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

«Ο πολιτικός χώρος του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι έχει μεγάλη παράδοση και διαδρομή αγώνων αλλά και ανεκτίμητης συνεισφοράς σε πολιτικά ρεύματα σκέψης που χαρακτήρισαν τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά. Πάντοτε, ακόμη και όταν τα εκλογικά ποσοστά ήταν μικρά, αναπτύχθηκε οικοδομώντας την ενότητα. Σήμερα, στη νέα φάση, αυτός ο χώρος θέλει να γίνει ξανά καταλύτης των προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων. Χωρίς ηγεμονισμούς, να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής διαδικασίας της αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης».

Ο κ. Τσίπρας ευθέως αναφέρθηκε στη συγκρότηση ενός ευρέος μετώπου σε όλα τα επίπεδα και πιο συγκεκριμένα, στην αυτοδιοίκηση, στις ευρωεκλογές, «για να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, που απεγκλωβίζεται από την αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο συντηρητικό πλαίσιο», αλλά «και στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, για την προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στον τόπο μας».

Δίνοντας, καταχειροκροτούμενος, το πολιτικό στίγμα του προσκλητηρίου συμπόρευσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει σκοπό να διαφυλάξει τη διέξοδο από την κρίση με κοινωνικό πρόσημο και να αποτρέψει την επιστροφή στις «έξαλλες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλητών ήταν αφ’ ενός η σημασία της οριστικής διευθέτησης του Μακεδονικού και αφ’ ετέρου οι ορίζοντες που ανοίγονται για προοδευτικές συγκλίσεις. Λυδία λίθο που μας επιτρέπει να σκιαγραφήσουμε έναν προοδευτικό πόλο χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος. Για «μέτωπο ευθύνης από τη μία και από την άλλη πολιτική της ανευθυνότητας και του φόβου» μίλησε ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, Νίκος Μαραντζίδης.

«Οι Πρέσπες μπορούν να αναδιατάξουν το πολιτικό σκηνικό με νέους συσχετισμούς», εκτίμησε ο τ. πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κ. Παπαϊωάννου. Μεγάλη επιτυχία αποκάλεσε τη Συμφωνία ο Μιχ. Σταθόπουλος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης (την περίοδο της κρίσης των ταυτοτήτων), ζητώντας να επιδοκιμαστούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι για τη στάση τους, ενώ στηλίτευσε τα κόμματα της υπόλοιπης αντιπολίτευσης «που έβαλαν το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό». Στη νέα περίοδο που ανοίγεται μετά το τέλος των μνημονίων και με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ δεν απέκλεισε κάποιες αλλαγές στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης «που θα ενισχύουν το αριστερό, προοδευτικό, κεντροαριστερό της πρόσημο».

Ο Σωτήρης Βαλντέν, διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση ορισμένων κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Μπίστης δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εξαιρετική για τον τόπο και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου, «ενώνοντας δυνάμεις και ξεπερνώντας διαφορές του παρελθόντος».

Σφοδρή κριτική στη Φ. Γεννηματά και στον Κ. Μητσοτάκη άσκησε στην ομιλία του ο Γιάννης Ραγκούσης, υποστηρίζοντας ότι δύο πολιτικοί δρόμοι ανοίγονται για τη χώρα: «Ο δρόμος της υπερδεξιάς ατζέντας και ο δρόμος της σύγχρονης, ενωμένης, ριζοσπαστικής, νικηφόρου προοδευτικής παράταξης». Από την πλευρά του ο Σπύρος Δανέλλης τόνισε ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου είναι καιρός να δείξουν προς το μεγάλο κάδρο, που δεν είναι παρά οι προσπάθειες ανασύνταξης της Ενωμένης Ευρώπης», ενώ ακόμη σχολίασε για τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «υποτάσσεται στον πολιτικό φονέα του πατέρα του».

Την Οργανωτική Επιτροπή αποτέλεσαν οι Αννα Αναγνωστοπούλου, Ηλίας Νικολακόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Αννα Παπαδημητρίου και Μιχάλης Σαμπατακάκης, ενώ την εκδήλωση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Παναγιώτου και Χρήστος Μαχαίρας.

Παρουσίες

Πολυάριθμη ήταν η παρουσία υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων διακρίναμε τους Γ. Κατρούγκαλο, Φ. Κουβέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Κ. Γαβρόγλου, Μ. Ζορμπά, Ν. Παππά, Ε. Αχτσιόγλου, Ν. Βούτση, Λ. Κρέτσο, Γ. Βασιλειάδη. Μ. Τζούφη, Π. Σκουρλέτη, Χρ. Βερναρδάκη, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Ο. Γεροβασίλη, Ν. Φίλη, Ν. Ξυδάκη, Σ. Αναγνωστοπούλου, Δ. Βίτσα, Ν. Τόσκα, Χρ. Μαντά, Γ. Μπαλάφα, Αλ. Χαρίτση, Ν. Παρασκευόπουλο, Στ. Κοντονή, Στ. Πιτσιόρλα, Αν. Καββαδία, Γ. Μουζάλα κ.ά. Από πολιτικούς χώρους της ευρύτερης Κεντροαριστεράς παραβρέθηκαν οι Μ. Ρεπούση, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Λ. Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος Αθηναίων, στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Ρεγγίνα Βάρτζελη, πρώην διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκος Μουζέλης, πανεπιστημιακός, στενός πολιτικός φίλος του Κώστα Σημίτη, Αχιλλέας Μητσός, πανεπιστημιακός, πρώην γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας επί Γιώργου Παπανδρέου, Θύμιος Λιβάνης, καρδιολόγος του Ανδρέα Παπανδρέου, Θ. Τσίκας, στέλεχος Ποταμιού, Θρ. Φωτεινός, στέλεχος Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς. Ακόμη, το «παρών» έδωσαν οι Τ. Κουίκ, υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Σταθόπουλος, δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Ν. Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Κ. Ζώρας, πανεπιστημιακός, Γ. Γιαννουλόπουλος, ιστορικός κ.ά.

  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θυμηθείτε πού ήμασταν πριν από τέσσερα χρόνια»
Στο κατάμεστο αίθριο στο Μέγαρο Μουσικής ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν, χθες βράδυ, το προεκλογικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. Την αρχική εισήγηση έκανε ο...
«Θυμηθείτε πού ήμασταν πριν από τέσσερα χρόνια»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ να ενωθεί ο προοδευτικός χώρος θα προχωρήσει»
Η κυβέρνηση δεν αλλάζει την ατζέντα μετά τις Πρέσπες, δηλώνει ο Γιάννης Αμανατίδης. Εξηγεί ότι οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού συνιστούν την πυξίδα στον...
«Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ να ενωθεί ο προοδευτικός χώρος θα προχωρήσει»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Την Παρασκευή τα... σπουδαία
Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης επιχειρείται τις τελευταίες ώρες, με τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων να αναβάλλεται για μεθαύριο. Στο...
Την Παρασκευή τα... σπουδαία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παίρνουν τις αποφάσεις τους οι ΑΝ.ΕΛΛ.
Συνεδριάζουν την Τετάρτη τα κομματικά όργανα του μικρού κυβερνητικού εταίρου που προετοιμάζεται για διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών ● Διχογνωμίες στο εσωτερικό του κόμματος, ποιοι μένουν,...
Παίρνουν τις αποφάσεις τους οι ΑΝ.ΕΛΛ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασίζουν για το μέλλον της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
«Τρέχουν» οι εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, με το μέλλον της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων να ξεκαθαρίζει ακόμα και σήμερα στην επαφή που θα έχουν -εκτός απροόπτου- ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο...
Αποφασίζουν για το μέλλον της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας