Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν υπάρχει τόλμη και συνοχή για καίριες αποφάσεις στην Ε.Ε.»
EUROKINISSI

«Δεν υπάρχει τόλμη και συνοχή για καίριες αποφάσεις στην Ε.Ε.»

  • A-
  • A+

Επικριτικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η ηγεσία της Ένωσης δεν έχει την τόλμη και την συνοχή για καίριες αποφάσεις σε καίρια ζητήματα, ενώ εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής πλευράς για τη στασιμότητα στο μεταναστευτικό, αλλά και σε ζητήματα ΚΑΠ. Σαφείς αιχμές και προς τον Κ. Μητσοτάκη.

«Αυτές τις δύο μέρες είχαμε μια πολύ δύσκολη συζήτηση για κορυφαία θέματα για το μέλλον της Ε.Ε.» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στη βελγική πρωτεύουσα για να προσθέσει ότι τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες των 27 ήταν το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, το Brexit και ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου για τη μεταναστευτική / προσφυγική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε με νόημα ότι «δυστυχώς σε όλα αυτά τα μεγάλα θέματα αποφάσεις ουσιαστικές δεν ελήφθησαν. Αποδεικνύεται ότι η ηγεσία της Ε.Ε. δεν έχει την τόλμη και τη συνοχή να πάρει καίρες αποφάσεις σε καίρια ζητήματα. Στα περισσότερα κρίσιμα θέματα, εκτός του Brexit,  υπάρχει ο μεγάλο κίνδυνος να μετατεθούν στις καλένδες μετά τις ευρωεκλογές». 

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για κάποιους αυτή η αναβλητικότητα αποτελεί επιλογή και σκοπιμότητα, ενώ έκανε λόγο για «δυνάμεις που επενδύουν στη λογική της λιγότερης Ευρώπης, της λιγότερης αλληλεγγύης και πως η κάθε χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει σε εθνικό επίπεδο τα προβλήματά της. Και θεωρούν ότι θα έχουν ενισχυμένες θέσεις μετά τις ευρωεκλογές καθώς επικρατεί ένας άνεμος ενίσχυσης των δυνάμεων της ακροδεξιάς και του εθνικού απομονωτισμού»

«Αυτοί που λένε ότι αντιμάχονται αυτές τις ευρωσκεπτικιστικές και ακροδεξιές τάσεις φαίνονται τόσο αδύναμοι και άτολμοι να πάρουν αποφάσεις» είπε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει «με τη στάση τους δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να ρίχνουν νερό στον μύλο της ακροδεξιάς».

Για το νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. 

Μιλώντας για τον κοινό προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2021 – 2027 ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει πόρους για να χρηματοδοτήσει δράσεις τονίζοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της πολιτικής συνοχής ή εις βάρος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Δεν είναι δυνατό να μην έχουμε εφευρετικότητα να βρούμε πόρους χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες. Αυτό μπορεί να γίνει με την επιβάρυνση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των μεγάλων πολυεθνικών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». 

«Ο προϋπολογισμός θα είναι μικρότερος λόγω του Brexit όμως είναι τραγικό λάθος να προτείνεται η μείωσε 10% σε δαπάνες συνοχής και 15% σε δαπάνες αγροτικής πολιτικής.  Είναι τραγικό λάθος σε μια περίοδο που η Ευρώπη εξέρχεται της κρίσης και δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε ότι οι συνέπειες της κρίσης θα μείνουν αναπάντητες και δεν θα αντιμετωπιστούν» ανέφερε σε άλλο σημείο της δήλωσής του για να προσθέσει «δεν μπορεί η Ε.Ε. να ζητάει περισσότερα από τους αγρότες και να τους δίνει λιγότερα». 

Ο πρωθυπουργός εξήγησε, ακόμη, ότι εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του με την αύξηση της συγχρηματοδότησης που θα σημάνει επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ και επιβαρύνει τις χώρες του ελλειμματικού Νότου.

Εξειδικεύοντας το ζήτημα των οικονομικών για την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι υπήρξε αδικία στην κατανομή πόρων, καθώς με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων έγινε δεκτός όχι ο μνημονιακός προϋπολογισμός μιας χώρας που έχασε το 25% του ΑΕΠ της μέσα στην κρίση, αλλά με βάση την περίοδο 2007 – 2009. 

«Σήμερα βρισκόμαστε στο ενδεχόμενο μιας επιπλέον αδικίας που δεν πρόκειται να δεχθούμε. Με βάση τον επανυπολογισμό του μοντέλου κατανομής κινδυνεύουν να χάσουν πόρους χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση, ενώ χώρα που προσπέρασε η κρίση αναμένεται να ωφεληθούν. Αυτή την αδικία εμείς δεν πρόκειται να τη δεχτούμε» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το Brexit ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ε.Ε. αναμένει τις εξελίξεις από το βρετανικό κοινοβούλιο και ανέφερε ότι η βούληση της Ένωσης είναι για μια συμφωνία προκειμένου το backstop (η εφεδρική λύσει για τα σύνορα Ιρλανδίας – Βρετανίας) να είναι προσωρινή λύση, όμως η Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας. 

Νέο σύστημα κατανομής μεταναστών και προσφύγων

Επικριτικός ήταν ο πρωθυπουργός και για το θέμα της μετανάστευσης σημειώνοντας ότι κάποιες δυνάμεις επιχειρούν να μεταθέσουν τη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου μετά τις ευρωεκλογές. «Αυτό κρύβει σκοπιμότητα» είπε ο Α. Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι έθεσε μετ' επιτάσεως την πρόταση να μην υπάρξει καθυστέρηση στην αναθεώρηση του Δουβλίνου, κάτι που αναμένεται να θέσει και στην επόμενη συνάντηση των χωρών του Νότου, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Γενάρη στη Λευκωσία. 

«Δεν μπορεί να συνεχίζει η λογική ότι κάθε χώρα θα διαχειριστεί το πρόβλημα μόνη της» είπε χαρακτηριστικά.

«Όλοι είναι ενήμεροι για την υποκρισία Μητσοτάκη»

Τέλος, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και τα το ζήτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και για το εάν υπήρξαν αντιδράσεις από την κ. Μέρκελ και τον κ. Γιούνκερ στα περί «ανταλλαγής» των συντάξεων με το Μακεδονικό. 
«Όλοι ήταν ενήμεροι, όλοι γνωρίζουν την υποκρισία. Δεν χρειάστηκε να κουραστώ πολύ για να πείσω κανέναν» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα. 

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σοβαρή μεταστροφή της Ε.Ε. υπέρ των εθνικών μας θέσεων»
Τη σημασία του μηνύματος που στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Τουρκία εξήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με το πέρας των εργασιών της...
«Σοβαρή μεταστροφή της Ε.Ε. υπέρ των εθνικών μας θέσεων»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα εναντιωθεί στο νεοφιλελευθερισμό»
«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα υποστηρίξει τις θεμελιώδεις ιδέες και αρχές της Ε.Ε ήτοι την αλληλεγγύη, την δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή. Χρειαζόμαστε ένα πρόεδρο που θα εναντιωθεί στον...
«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα εναντιωθεί στο νεοφιλελευθερισμό»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Αριστερά έχει στρατηγική: Την Ευρώπη των πολλών
Στόχος της Αριστεράς είναι μια «ενωμένη, δημοκρατική Ευρώπη, αναγεννημένη στη βάση ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου ισότητας, κοινωνικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός στην...
Η Αριστερά έχει στρατηγική: Την Ευρώπη των πολλών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Με fake news τρομοκρατούσαν επί μήνες συνταξιούχους»
Δριμεία κριτική στη στάση της Ν.Δ. και «των φιλικών της ΜΜΕ» για το θέμα των συντάξεων άσκησε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «αποκλειστικές μπούρδες ενός θλιβερού...
«Με fake news τρομοκρατούσαν επί μήνες συνταξιούχους»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσωπική επιλογή Τσίπρα ο υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αναλάβει προσωπικά -μαζί με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη- την επιλογή τού υποψηφίου για τον δήμο της Αθήνας. Θα υπάρξει σχετική συζήτηση με τη δημοτική παράταξη της...
Προσωπική επιλογή Τσίπρα ο υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η Ε.Ε βρίσκεται και πάλι στο χείλος του γκρεμού»
Τις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε ειδικά με την προσφυγική κρίση και την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης, τονίζοντας πως η Ευρώπη «βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στο οποίο πρέπει να παρθούν...
«Η Ε.Ε βρίσκεται και πάλι στο χείλος του γκρεμού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας