Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σημαντικός εταίρος η Ρωσία στον ενεργειακό τομέα»

AP Photo/Giannis Papanikos

«Σημαντικός εταίρος η Ρωσία στον ενεργειακό τομέα»

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Στη Μόσχα βρίσκεται ο πρωθυπουργός έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο θα έχει συνάντηση στο Κρεμλίνο στη μία το μεσημέρι της Παρασκευής. Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει το Κυπριακό, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, αλλά και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Όσον αφορά το κομμάτι της οικονομίας, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον τομέα της ενέργειας, με τον αγωγό «Turk-Stream» να αποτελεί νέα παράμετρο στην πολύπλοκη εξίσωση της ελληνικής φιλοδοξίας να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος. 

Λίγο νωρίτερα, στις 11:30 το πρωί της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ για ζητήματα που αφορούν την εμπορική και οικονομική συνεργασία, καθώς και έργα στον ενεργειακό τομέα και την αγροτική οικονομία.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Tass o πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το θέμα της επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream μέσω ελληνικού εδάφους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και έχει ισχυρά επιχειρήματα.

Σημείωσε, επίσης, ότι η ενεργειακή συνεργασία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας στις ελληνορωσικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι «θεωρούμε τη Ρωσία σημαντικό εταίρο στον ενεργειακό τομέα επειδή έχει πλούσιες πηγές ενέργειας».

«Από το 2015 η Ελλάδα ακολουθεί πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική. Πρόκειται για πρόοδο τόσο στον τομέα των οικονομικών και της εμπορικής συνεργασίας. Είχαμε ρωσικές επενδύσεις στο real estate, ενώ τα τελευταία χρόνια είδαμε και μεγάλη αύξηση στις τουριστικές ροές από τη Ρωσία.

Χαρακτήρισε, παράλληλα, ευνοϊκές τις δυνατότητες για στρατηγικές επενδύσεις στις υποδομές, τα λιμάνια, στη βιομηχανία μεταποίησης, στον αγροτικό και στον τομέα τροφίμων και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας καθώς, όπως εξήγησε, η Ελλάδα θέλει να εξελιχθεί σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κέντρο στην περιοχή.

«Εκτιμώ ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή μου στη Μόσχα», επεσήμανε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Eλλάς, Ρωσία επανεκκίνηση
Ηταν μια βροχερή μέρα και πέρασε. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν χθες ο Αλ. Τσίπρας και ο Βλ. Πούτιν για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων,...
Eλλάς, Ρωσία επανεκκίνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οικονομία-Ενέργεια και Άμυνα στην επικοινωνία Τσίπρα-Μακρόν
Πυκνώνουν οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού, την ίδια ώρα που η κυβερνητική ατζέντα είναι γεμάτη. Ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική...
Οικονομία-Ενέργεια και Άμυνα στην επικοινωνία Τσίπρα-Μακρόν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενέργεια και μεταφορές στο επίκεντρο της συνάντησης
Τα δίκτυα ενέργειας, αλλά και οι μεταφορές βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντρζέι Ντούντα, τον πρώτο πρόεδρο της...
Ενέργεια και μεταφορές στο επίκεντρο της συνάντησης