Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλαγές και προσλήψεις ο Αλ. Χαρίτσης αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ οι δήμαρχοι

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε νέο τρόπο εκλογής προέδρων κοινοτήτων, αύξηση του ορίου των υποψηφίων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, καθώς και 1.500 προσλήψεις

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλαγές και προσλήψεις ο Αλ. Χαρίτσης αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ οι δήμαρχοι

  • A-
  • A+

Βελτιωτικές αλλαγές σε εκλογικές παραμέτρους του «Κλεισθένη 1» και νέες στοχευμένες προσλήψεις στους ΟΤΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, στην πρώτη ημέρα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Επισημαίνοντας στους αιρετούς ότι οι αλλαγές που θα προωθηθούν προσεχώς στη Βουλή «ήταν και δικές σας προτάσεις», ο υπουργός ανακοίνωσε:

● Αλλαγή του τρόπου εκλογής προέδρων κοινοτήτων. Θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους των δύο πρώτων συνδυασμών. Μια αλλαγή που ενσωματώνει το πνεύμα συνεργασιών που διακατέχει τον «Κλεισθένη» και αναιρεί την αρχική πρόβλεψη για διορισμό του προέδρου από τον δήμαρχο.

● Αύξηση του ορίου των υποψηφίων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ο συνολικός αριθμός των οποίων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσως με τον αριθμό των εδρών κάθε συμβουλίου με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%. Είναι η τρίτη διαδοχική αλλαγή στο συγκεκριμένο όριο (από +10% στο προς διαβούλευση κείμενο και +30% στο ψηφισμένο).

Οι ανακοινώσεις φάνηκε να ικανοποιούν το ακροατήριο, με τον υπουργό παράλληλα να εμφανίζεται ανοιχτός σε περαιτέρω βελτιώσεις, βάσει της αναφοράς του ότι αν και ο «Κλεισθένης» είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους, «η συζήτηση με την Αυτοδιοίκηση για τη βελτίωσή του, όπου υπάρχει περιθώριο, δεν έχει τελειώσει».

Ανακοίνωσε, επίσης, νέο τριετές πρόγραμμα 1.500 προσλήψεων, ξεκινώντας από τις αρχές 2019. «Προτεραιότητα είναι η κάλυψη των αναγκών σε επιστημονικό προσωπικό. Να στελεχωθούν αποτελεσματικά οι οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ», τόνισε ο κ. Χαρίτσης. Μάλιστα, προκάλεσε τους δημάρχους να τοποθετηθούν πάνω στο αίτημα της Ν.Δ. για επαναφορά του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» σε Δημόσιο και Αυτοδιοίκηση -με περαιτέρω υποστελέχωση ως άμεση συνέπεια- χωρίς όμως να ακολουθήσουν σχετικές αναφορές από τους συνέδρους.

Αναφορικά με το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων, ξεκαθάρισε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει για το 2019 πόρους αυξημένους κατά 37 εκατ. ευρώ (συνολικά 1,760 δισ. ευρώ) συγκριτικά με το 2018.

Κυρίαρχη θέση στα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο κατέχει η συνταγματική αναθεώρηση. Στην κυβερνητική πρόταση, ανέφερε ο υπουργός, μεταξύ άλλων:

● Αποσαφηνίζεται ότι οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού και τα όργανα μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης θα είναι οι φορείς τής κατά τόπους αποκέντρωσης.

● Αναδιατάσσονται οι αρμοδιότητες με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας.

● Δίνεται η δυνατότητα κατοχύρωσης του δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

● Αναγνωρίζονται πολιτικά δικαιώματα και σε αλλοδαπούς που διαμένουν και εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα ώστε να μπορούν να μετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τα θέματα που θα θέσει η δημοτική αυτοδιοίκηση επί του θέματος και συνόψισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, μεταξύ άλλων αφορούν:

● Τη φορολογική αποκέντρωση κι ένα νέο συνταγματικό πλαίσιο για τους φορολογικούς πόρους των ΟΤΑ.

● Την αποκέντρωση με εκχώρηση αρμοδιοτήτων με αντίστοιχους πόρους.

● Τη συνταγματική καθιέρωση «συμβουλίου αυτοδιοίκησης», ως επίσημου κοινού θεσμικού εκπροσώπου των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία.

Πάντως, οι περισσότεροι αιρετοί, στις χθεσινές αναφορές τους, ιεράρχησαν υψηλότερα την κριτική τους απέναντι στη θέσπιση της απλής αναλογικής. Πρώτος ανέβασε τους αντιπολιτευτικούς τόνους ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί τον «Κλεισθένη» ως «δούρειο ίππο για να διεισδύσει λαθραία στην Αυτοδιοίκηση», καλώντας μια επόμενη κυβέρνηση να ανατρέψει τον «περιστασιακό νόμο» - κάτι που εξήγγειλε στη συνέχεια η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Φώφη Γεννηματά, για να ακολουθήσει και η σχετική απαίτηση του κ. Πατούλη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την απλή αναλογική «επιχείρησε να ναρκοθετήσει την πορεία των περιφερειών και των δήμων για την επόμενη θητεία προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικά συμφέροντα».

  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Είστε υπουργός, όχι αυτοκράτορας»
Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι στο Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ ορίστηκε πρόεδρος συνεργάτης του υπουργού και αντιπρόεδρος ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του. «Κανείς από όσους πρόσκεινται στη Ν.Δ. δεν είναι αιρετός»,...
«Είστε υπουργός, όχι αυτοκράτορας»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο ΕΝΦΙΑ «μετακομίζει» στους δήμους
Σκυλακάκης στην κυβέρνηση, Σκυλακάκης και στους δήμους! Χωρίς… εκπτώσεις από το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο που ετοιμάζει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η νέα κυβέρνηση.
Ο ΕΝΦΙΑ «μετακομίζει» στους δήμους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αμεσες αλλαγές στον «Κλεισθένη»
Σαρωτικός... με το «καλημέρα» θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος, προανήγγειλε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση ενός δημαρχοκεντρικού...
Αμεσες αλλαγές στον «Κλεισθένη»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Υψηλότερες οι ειδικές εκλογικές αποζημιώσεις
Αυξημένη κατά 19% θα είναι η ειδική εκλογική αποζημίωση που θα χορηγηθεί στους δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα απασχοληθούν στη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου
Υψηλότερες οι ειδικές εκλογικές αποζημιώσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψηφιακή η μετάδοση των αποτελεσμάτων
Οι πιο δύσκολες εκλογές μεν, αλλά με τα πιο σύγχρονα εργαλεία. Εξελιγμένο τεχνολογικά σύστημα για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των επικείμενων...
Ψηφιακή η μετάδοση των αποτελεσμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας