Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.6°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 13.3°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.9°C / 13.3°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 6.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  84%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 13.3°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 13.3°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.7°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.0°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.6°C
  1 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.7°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.0°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 11.1°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.3°C / 12.8°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 13.3°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  49%
Πλέγμα δράσεων στο μεταναστευτικό μέχρι τις αρχές του 2019
EUROKINISSI

Πλέγμα δράσεων στο μεταναστευτικό μέχρι τις αρχές του 2019

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τη μεταφορά περίπου 6.000 ατόμων από τα νησιά στην ενδοχώρα, την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου, την ενίσχυση των κέντρων κράτησης με υγειονομικό προσωπικό και τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για αναγνωρισμένους πρόσφυγες έθεσε ως προτεραιότητες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τους επόμενους μήνες ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ανέλυσε τους κύριους στόχους για τους τελευταίους μήνες του 2018 και τους πρώτους μήνες του 2019, τονίζοντας ότι το πιο σοβαρό ζήτημα είναι η μεγάλη αύξηση των αφίξεων στον Έβρο.

Μέχρι τις 12 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 14.250 αφίξεις στη χώρα διά μέσω του Έβρου, αν και οι πραγματικές εισροές είναι μεγαλύτερες και υπολογίζονται σε 16.300. Το 2017 οι αντίστοιχες καταγεγραμμένες αφίξεις ανήλθαν σε 5.500.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2018 έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 28.031 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα οι μεταφορές προς την ενδοχώρα ανήλθαν σε 23.014. Επίσης, έγιναν 290 επιστροφές προς την Τουρκία και 886 εθελούσιες επιστροφές στις χώρες καταγωγής. Επιπλέον, με βάση τη συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας έγιναν 177 οικογενειακές επανενώσεις στη Γερμανία και επιστράφησαν στην Ελλάδα τέσσερα άτομα.

Ο Δημήτρης Βίτσας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προγραμματίζει να μεταφέρει μέχρι τα τέλη του 2018 6.000 άτομα από τα νησιά στην ενδοχώρα, ευάλωτους αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Ανέφερε ότι το υπουργείο προχώρησε σε απογραφή όσων διαμένουν στα κέντρα υποδοχής (με τη βοήθεια της αστυνομίας, του ΔΟΜ και της Ύπατης Αρμοστείας), σχολιάζοντας ότι «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια λεπτομερής απογραφή ώστε να φύγουμε από το περίπου και να φτάσουμε στο ακριβές κατά προσέγγιση.

Τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση όλων των ζητημάτων και μας διευκολύνουν να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία μεταφοράς».

Για το νέο έτος, σύμφωνα με τον υπουργό, βασικός στόχος είναι να οργανωθεί ένα μικρό κέντρο υγείας μέσα σε κάθε κέντρο, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ «ώστε οι διαμένοντες σε αυτά να έχουν άμεση φρόντίδα υγείας και να μην υπερφορτώνονται τα τοπικά νοσοκομεία, τουλάχιστον για τις απλές περιπτώσεις».

Ακόμη, για το επόμενο έτος, το υπουργείο προγραμματίζει τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ στη Σάμο, που θα έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 1.200 ατόμων και συγχρόνως θα παύσει η λειτουργία της δομής στο Βαθύ.

Ο Δημήτρης Βίτσας μίλησε ξεχωριστά για τη Μόρια επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι, μέχρι τον Μάρτιο του 2019, να ολοκληρωθούν τα έργα βιολογικού καθαρισμού, παραδεχόμενος ότι «αυτό το έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2018. Δεν είναι εξολοκλήρου δική μας η ευθύνη αλλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη».

Παράλληλα, έως το τέλος του 2018, θα δημιουργηθούν στην ενδοχώρα 24.000 νέες θέσεις φιλοξενίας, ενώ, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, το υπουργείο θα προχωρήσει σε ανακατασκευή κτιρίων του που δεν χρησιμοποιούνται, για να αξιοποιηθούν ως κατοικίες πολιτών τρίτων χορών «ή σε άλλη φάση για άλλους λόγους έκτακτης ανάγκης».

Το 2019 θα προχωρήσει και η δημιουργία 5.000 θέσεων φιλοξενίας για όσους έχουν ήδη λάβει διεθνή προστασία (πρόγραμμα με τίτλο «ΗΛΙΟΣ 2»). «Τώρα 10.000 άνθρωποι που έχουν λάβει άσυλο διαμένουν στις δομές για τους αιτούντες, άρα ένας τρόπος αποφόρτισης του συστήματος αιτούντων άσυλο είναι να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα για 5.000 ανθρώπους που θα μένουν σε διαμερίσματα για έξι μήνες και θα μπουν και σε πρόγραμμα ένταξης» υποιγράμμισε ο κ. Βίτσας. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται επαφές με τα υπουργεία Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να ενταχθούν οι πρόσφυγες σε προγράμματα εύρεσης εργασίας.

Έως το τέλος του 2018 θα ολοκληρωθεί το δεύτερο σκέλος των διαγωνισμών για τις μετακινήσεις και τις μεταφορές. Το 2019 οι μεταφορές των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, αλλά και οι εσωτερικές μετακινήσεις στην ενδοχώρα, περνούν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στις δομές του υπουργείου, ενώ το 2020 το κράτος θα αναλάβει και τη διαχείριση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων ESTIA.

Εξάλλου, πρόσφατα το υπουργείο προχώρησε στη δημοσίευση απόφασης για τον καθορισμό νέων κανόνων λειτουργίας του μητρώου ελληνικών και ξένων ΜΚΟ. Όπως εξήγησε ο γγ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κώστας Παπαδημητρίου, με αυτήν την απόφαση γίνεται πιο αποτελεσματικό το σχετικό εργαλείο του υπουργείου και θα υπάρχει η δυνατότητα οι ΜΚΟ όχι μόνο να εγγράφονται αλλά και να απεγγράφονται, έπειτα από αξιολόγησή τους.

Αναφερόμενος στις επιστροφές στην Τουρκία ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «υπάρχουν νομικά εργαλεία στον αιτούντα, με τα οποία μπορεί να επιμηκύνει τον χρόνο παραμονής του», αν και οι αποφάσεις ασύλου αύξηθηκαν κατά 30% και οι επιδόσεις των αποφάσεων κατά 50%. Στόχος του υπουργείου είναι η εξέταση της αίτησης ασύλου να ολοκληρώνεται εντός 90 ημερών σε όλα τα επίπεδα, κάτι που επιτυγχάνεται στην Υπηρεσία Ασύλου, ωστόσο σημειώνονται καθυστερήσεις στις επιτροπές προσφυγών. Εξάλλου, η Αρχή Προσφυγών έδωσε προτεραιότητα στις προσφυγές από τα νησιά, ενώ το υπουργείο, σε συνεργασία με την αστυνομία, προχώρησε σε πιλοτικό πρόγραμμα στην Κω για την ολοκλήρωση 77 υποθέσεων μέσα σε 16 ημέρες.

Καταλήγοντας ο υπουργός ανέφερε ότι προετοιμάζεται μια σειρά νομοθετικών  παρεμβάσεων, με κυριότερη αυτή που αφορά την ανασυγκρότηση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η οποία θα λειτουργεί ως αυτοτελής διεύθυνση του υπουργείου και θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό και όχι στη Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Σε διεθνές επίπεδο, το υπουργείο υπογραμμίζει την ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών ενάντια στη φτώχεια, τους πολέμους και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ώστε να μην υπάρχουν ισχυρά προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα. Εξάλλου, στην τελευταία άτυπη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών ο κ. Βίτσας διατύπωσε την πρόταση στο ζήτημα της ανακατανομής να προχωρήσουν σε συνεργασία όσες χώρες συμφωνούν, που ο ίδιος εκτιμά ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 16.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σπέκουλα στα όρια της αθλιότητας» τα περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων
«Σπέκουλα στα όρια της αθλιότητας» χαρακτηρίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τονίζει...
«Σπέκουλα στα όρια της αθλιότητας» τα περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πράσινο φως» στην εθνική στρατηγική για την ένταξη μεταναστών
Η «Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη», αναμένεται σύντομα για ψήφιση στη Βουλή, ύστερα από την έγκρισή της στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που συνεδρίασε σε ευρεία σύνθεση υπό τον...
«Πράσινο φως» στην εθνική στρατηγική για την ένταξη μεταναστών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η νέα μεταναστευτική ροή δεν τρομάζει το υπουργείο
​Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της μεταναστευτικής ροής στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στον Εβρο –περιοχές στις οποίες μόνον το τελευταίο τετράμηνο εισήλθαν 7.594 άτομα– εξέφρασε χθες...
Η νέα μεταναστευτική ροή δεν τρομάζει το υπουργείο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Μεταναστευτική Πολιτική του Βίτσα
Ελαφρά μετατόπιση στην επικοινωνιακή τακτική του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αν όχι στη στάση του στα σημαντικά ζητήματα που ανοίγονται στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, προδίδουν ορισμένες...
Η Μεταναστευτική Πολιτική του Βίτσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Έμμεση επιβεβαίωση Πέτσα για το «μυστικό» κέντρο κράτησης
Την ύπαρξη κέντρου κράτησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κοντά στο χωριό Πόρος, παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού παραδέχτηκε ότι για να το ξέρουν οι New York Times δεν είναι μυστικό.
Έμμεση επιβεβαίωση Πέτσα για το «μυστικό» κέντρο κράτησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας