Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι συζήτησε ο Τσίπρας με Κόντε-Μεντβέντεφ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι συζήτησε ο Τσίπρας με Κόντε-Μεντβέντεφ

  • A-
  • A+

Ηταν μια διάσκεψη που φάνηκε προβληματική στην αρχή της, καθώς δεν την τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαίοι ηγέτες της Δύσης. Μια διάσκεψη στην οποία κυριάρχησαν οι αντιπαλότητες των εσωτερικών δυνάμεων της Λιβύης που φλερτάρουν με την εξουσία, έστω και αν στο τέλος έδωσαν τυπικά (;) τα χέρια.

Στο πλαίσιο αυτό η παρουσία της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παλέρμο για τη Λιβύη είχε, εκτός από επικοινωνιακό, και ουσιαστικό χαρακτήρα μόνο στο επίπεδο των διμερών επαφών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε κατά σειρά το βράδυ της Δευτέρας με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, ενώ χθες είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι και κυρίως με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Με τον Ιταλό πρωθυπουργό η ατζέντα των συνομιλιών περιελάμβανε αρκετά θέματα, κυρίως για την οικονομία αλλά και τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν έντονα και οι δύο χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στον Ιταλό ομόλογό του τις ελληνικές θέσεις για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και υπήρξε σχετική ανταλλαγή απόψεων για το θέμα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι στόχοι της Ferrovie dello Stato Italiane σε σχέση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Παράλληλα οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το θέμα της ενέργειας, ιδιαίτερα σε σχέση με τους αγωγούς TAP, EastMed και Turkish/South Stream.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία IGI Poseidon, εταιρεία που κατά 50% ανήκει στη ΔΕΠΑ και κατά 50% στην ιταλική Edison, μπήκε πρόσφατα στην επόμενη φάση μελετών για τον EastMed. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού έχει άμεση σχέση και με τη γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά συνέπεια και με τον ρόλο που επιδιώκει να έχει η Τουρκία στην περιοχή.

Στο γεωπολιτικό πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Κόντε για τα επόμενα βήματα από πλευράς Ελλάδας σε σχέση με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Τέλος, οι δύο άντρες συζήτησαν και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη ανταλλάσσοντας απόψεις και για την κόντρα της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες το τελευταίο διάστημα.

Με τον Φατάχ αλ Σίσι

Χθες και στο περιθώριο της διάσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση για αρκετή ώρα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Λιβύης και την ενεργή ανάμειξη τρίτων χωρών στη χώρα. Ο Φατάχ αλ Σίσι βρέθηκε στο Παλέρμο για συνομιλίες, αλλά δεν συμμετείχε στην επίσημη σύνοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος τάσσεται στο πλευρό του στρατηγού Χάφταρ, ο οποίος είναι κυρίαρχος στην ανατολική Λιβύη και βασικός αντίπαλος της νόμιμης αλλά εύθραυστης κυβέρνησης του Φάγεζ αλ Σάρατζ.

Τσίπρας και Σίσι συζήτησαν επίσης τον ρόλο της Ελλάδας και της Ε.Ε. κατά την επόμενη περίοδο σε σχέση με τη Λιβύη.

Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, η οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας, η κατάσταση στη Λιβύη και η επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία στις αρχές Δεκέμβρη ήταν τα βασικά σημεία της συνομιλίας του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο περιθώριο της Διάσκεψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη. Ενα γεγονός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το οποίο αντανακλά τον αυξημένο ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του τόνισε μεταξύ άλλων ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης με αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η κατοχύρωση σταθερών θεσμών με προάσπιση του κράτους δικαίου και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Παράλληλα ειδική μνεία έγινε στην ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης μέσω της αποτελεσματικότερης συνεργασίας με χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κάτι το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Μεσογείου και της Ε.Ε. συνολικά.

«Πρέπει να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη με την προώθηση μιας πολιτικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς, για Σύνταγμα και δημοκρατικές εκλογές. Κρίσιμη και αναγκαία η στήριξη της Ε.Ε. στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ένοπλες δυνάμεις και ασφάλεια» ανέφερε σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Twitter ο πρωθυπουργός.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Eλλάς, Ρωσία επανεκκίνηση
Ηταν μια βροχερή μέρα και πέρασε. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν χθες ο Αλ. Τσίπρας και ο Βλ. Πούτιν για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων, έπειτα από τα γεγονότα του προηγούμενου καλοκαιριού. Κοινή...
Eλλάς, Ρωσία επανεκκίνηση
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπρος Λιβύη και πίσω ΑΟΖ
Τα προβλήματα συγκρότησης δημοκρατικής κρατικής οντότητας στη βορειοαφρικανική χώρα απασχολούν τη διάσκεψη στο Παλέρμο, όπου συμμετέχει και ο Αλ. Τσίπρας, όμως το πραγματικό διακύβευμά της είναι η αποτροπή...
Μπρος Λιβύη και πίσω ΑΟΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη ο Αλέξης Τσίπρας
Στον απόηχο των επαφών του στο Παρίσι και της ομιλίας του στο συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Παλέρμο για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, στην οποία η...
Στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη ο Αλέξης Τσίπρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι προτάσεις Τσίπρα
Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε μεταξύ άλλων και τα εξής: Αναθεώρηση ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή βαρών φιλοξενίας,...
Οι προτάσεις Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κινητοποίηση απέναντι στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται από χθες μεγάλο μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, έπειτα από την κίνηση της Τουρκίας να ανακοινώσει NAVTEX στην περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Κινητοποίηση απέναντι στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το καράβι από τη Γένοβα
Τα σοβαρά κενά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα αναδεικνύει η στάση που κράτησαν τα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού στην έλευση ενός κρουαζιερόπλοιου από την Ιταλία στο λιμάνι του Κατάκολου την...
Το καράβι από τη Γένοβα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας